Βρετανία: Πιθανό15ήμερο lockdown για να ανακοπεί η μετάλλαξη Όμικρον

βρετανία - ομικρον

Την αναγκαιότητα ενός 15ημερου lockdown έθεσε η «επιτροπή σοφών» της Βρετανίας (Sage) επισημαίνοντας ότι, μόνον έτσι θα μπει φρένο στην εξάπλωση της ιδιαίτερα μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον που επελαύνει στη Γηραιά Αλβιώνα.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η προειδοποίηση των Βρετανών «σοφών» ενισχύει τους φόβους για την επιβολή νέων αυστηρότερων μέτρων πριν από τα Χριστούγεννα. Eκτός από το lockdown δύο εβδομάδες, οι «σοφοί» ζητούν το συντομότερο και την απαγόρευση ανάμειξης νοικοκυριών σε εσωτερικούς χώρους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών της Βρετανίας, σε καθημερινή βάση νοσηλεύονται 3.000 άνθρωποι που είναι φορείς της παραλλαγής «Όμικρον». Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, συγκαλεί εκτάκτως το Σαββατοκύριακο την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων «Cobra» προκειμένου να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου πανδημικού κύματος που πλήττει τη χώρα.

Την ίδια ώρα, πολλοί Βρετανοί πολίτες διασκεδάζουν σε νυχτερινά κέντρα και, από τις φωτογραφίες που έχουν ανεβάσει πολλές βρετανικές ιστοσελίδες, διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες παμπ και εστιατορίων προειδοποιούν την κυβέρνηση του Λονδίνου ότι, οι ανησυχητικές δηλώσεις των ειδικών για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ακυρώνουν τις κρατήσεις για τις γιορτές.

Οι προτάσεις της «επιτροπής σοφών» (Sage) θα μπορούσαν να καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στο χώρο της εστίασης ανατρέποντας επίσης το πρόγραμμα των Βρετανών για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος. «Ο χρόνος λήψης τέτοιων μέτρων είναι κρίσιμος», αναφέρουν τα πρακτικά των «σοφών» που διέρρευσαν και περιήλθαν στην κατοχή του BBC.

Η έκτακτη συνάντηση της επιτροπής Cobra έρχεται την ώρα που η Βρετανία καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων της νόσου Covid από την έναρξη της πανδημίας. Tουλάχιστον 93.045 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοιό το τελευταίο 24ωρο σημειώνοντας αύξηση 60% σε μια εβδομάδα.

Χθες, ο Νιλ Φέργκιουσον, εμπειρογνώμονας για τη νόσο Covid στο Imperial College του Λονδίνου, προειδοποίησε ότι, οι ημερήσιοι θάνατοι Βρετανών που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον, μπορεί να φθάσουν έως και τις πέντε χιλιάδες.

Facebook Comments

POST A COMMENT.