«Η συμβολή της νησιωτικής οικονομίας τα τελευταία 200 χρόνια. 1821-2021»: Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις του ΕΟΑΕΝ

ΕΟΕΑΝ-1

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 13/11/21 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, οι τριήμερες εκδηλώσεις του Επετειακού Επιστημονικού Συνεδρίου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) με θέμα: «Η συμβολή της νησιωτικής οικονομίας τα τελευταία 200 χρόνια. 1821-2021».

EOAEN SHMA BLUE_1Στην επίσημη τελετή έναρξης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021, παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης- ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου-, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ο εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τέως αναπληρωτής Yπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, η τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ Ελευθερία Φτακλάκη,  ο γραμματέας παραγωγικών φορέων της ΝΔ Άκης Μπάφας, η αντιπεριφερειάρχης Νήσων της Περιφέρειας Αττικής Βασιλική Μπόγρη, η αντιδήμαρχος Πειραιά Κυριακή Μπουρδάκου , ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Ελλάδα 2021, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Άγγελος Κότιος, ο πρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) Joseph Borg, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Σπύρος Σπυρίδων, ο πρόεδρος του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ) Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο διευθύνων σύμβουλος του Λιμένα Κέρκυρας Σπυρίδων Ζερβόπουλος, πρόεδροι και μέλη επιμελητηρίων μελών του ΕΟΑΕΝ, καθηγητές και μέλη της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών εταίρων κλπ επίσημοι.

Την εκδήλωση, της οποίας χορηγός επικοινωνίας ήταν η Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού, χαιρέτισαν οι:

  • Νικόλαος Μιχαλίτσης, Επιστημονικός Σύμβουλος ΕΟΑΝ, Συντονιστής Επετειακών Δράσεων 2021
  • Ιωάννης Βουτσινάς, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά
  • Βασίλειος Κορκίδης, πρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά,
  • Γεώργιος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ
  • Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος ΚΕΕΕ
  • Joseph Borg, πρόεδρος INSULEUR
  • Άγγελος Κότιος, πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιά, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου
  • Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας ως εκπρόσωπος της προέδρου της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Γιάννας Αγγελοπούλου
  • Βασιλική Μπόγρη, αντιπεριφερειάρχης νήσων ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής
  • Κυριακή Μπουρδάκου, αντιδήμαρχος Πειραιά ως εκπρόσωπος του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη
  • Ελευθερία Φτακλάκη, Τομεάρχης Νησιωτική Πολιτικής ΚΙΝΑΛ
  • Νεκτάριος Σαντορινιός, τ. αν. Υπουργός Ναυτιλίας, εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης
  • Μανώλης Κουτουλάκης, Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής
  • Σωτήριος Σκιαδαρέσης, πρόεδρος ΕΟΑΕΝ
  • Νίκος Παπαθανάσης, αν. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κατά τις διήμερες εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου, που διήρκησαν περισσότερες από 14 ώρες συνολικά, τοποθετήκαν στις 11 συνολικά θεματικές ενότητες, περισσότεροι από 60 εισηγητές από τους θεσμικούς φορείς της οικονομίας και επιχειρηματικότητας, από την επιστημονική κοινότητα, από την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση, τους κοινωνικούς εταίρους και βεβαίως από τα 21  νησιωτικά Επιμελητήρια της χώρας.

Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου το βράδυ, παρετέθη το επίσημο δείπνο του συνεδρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος και ανέπτυξε στη σύντομη ομιλία του, τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το νησιωτικό χώρο, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης των επιχειρήσεων και της νησιωτικής οικονομίας, τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική πρόοδο και ανάπτυξη.

Στο επίσημο δείπνο παρακάθησαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ο Α’ υπαρχηγός του Λ.Σ. Αντιναύαρχος  Νικόλαος Ισάκογλου, ο Β’ υπαρχηγός Αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης, οι βουλευτές Πειραιά, Γιάννης Μελάς, Νικόλαος Μανωλάκος και Νόνη Δούνια, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, η αντιπεριφερειάρχης Νήσων της Περιφέρειας Αττικής Βασιλική Μπόγρη, η πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη, οι πρόεδροι της ΚΕΕΕ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των 21 νησιωτικών Επιμελητηρίων μελών του ΕΟΑΕΝ και άλλων Επιμελητηρίων μελών της ΚΕΕΕ, οι χορηγοί και υποστηρικτές του συνεδρίου, οι εισηγητές και σύνεδροι του συνεδρίου, οι καθηγητές από τα 12 πανεπιστήμια που εκπροσωπούνται στην επιστημονική επιτροπή, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής κλπ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επιδόθηκαν τιμητικές πλακέτες στην ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για την πολυεπίπεδη υποστήριξη των δράσεων του ΕΟΑΕΝ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την παροχή της επιστημονικής Αιγίδας τους, στους χορηγούς και υποστηρικτές των επετειακών δράσεων 2021, στα μέλη της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής, αλλά και σε όλους τους εισηγητές του συνεδρίου. Η βραδιά έκλεισε με μια ευχάριστη έκπληξη προς όλους τους προσκεκλημένους του δείπνου. Μια τσάντα με νησιωτικά προϊόντα, προσφορά των Επιμελητηρίων μελών του ΕΟΑΕΝ.

Κλείνοντας τις εργασίες του επετειακού επιστημονικού συνεδρίου, τόσο ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Άγγελος Κότιος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, υπογράμμισαν πως η θεσμοθέτηση πλέον αυτού του συνεδρίου κάθε δύο χρόνια είναι αναγκαία μετά από την επιτυχία αυτού του πρώτου νησιωτικού συνεδρίου, το οποίο απέδειξε – ξεπερνώντας ακόμη και τις προβλέψεις των διοργανωτών – ότι μόνο με τη συμπόρευση, συνεργασία και με κοινό άξονα δράσης όλων των εμπλεκομένων φορέων, θα επιτευχθεί το καλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα για την οικονομία και το επιχειρείν των νησιών της χώρας, για όλους τους νησιώτες. Με σωστά μελετημένες και εξειδικευμένες κατά περίπτωση προτάσεις και δράσεις που θα έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο, την κοινωνία, την οικονομία, την ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ αποχαιρετώντας τους συνέδρους ανέφερε:

«Κύριε Γενικέ, κύριε Πρύτανη, κυρίες και κύριοι καθηγητές, κυρίες και κύριοι σύνεδροι ένα μεγάλο πραγματικά εγχείρημα έφτασε στο τέλος του.

Το επετειακό επιστημονικό συνέδριο του ΕΟΑΕΝ, ρίχνει σήμερα την αυλαία των εργασιών του, μετά από 2 ημέρες εργασιών, σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, τον οποίο με πολύ αγάπη μας διατέθηκε από το Δήμαρχο Πειραιά κο Μώραλη και τον πρόεδρο του ΟΠΑΝ κύριο Βουράκη.

Αυτές τις δύο ημέρες, μέσα σε περίπου 14 ώρες συνεδριακών διαδικασιών, 60 και πλέον εισηγητές από όλους τους χώρους, παρουσιάσαν τα πράγματα που αφορούν στη νησιωτικότητα με πραγματικό πάθος. Ανεξάρτητα από το αν είναι νησιώτες οι ίδιοι ή όχι, μέσα από τις εισηγήσεις τους, ένα από τα πράγματα που αναδείχθηκε περίτρανα είναι ότι αγαπούν πραγματικά τα νησιά μας. Τους ανθρώπους του επιχειρείν, την νησιωτική οικονομία. Τη διαχρονική συμβολή της οποίας και πολύ περισσότερο τη δυναμική της, αναγνωρίζουν ως συστατικό στοιχείο της προόδου και της ανάπτυξης όχι μόνο για το νησιωτικό χώρο, αλλά για ολόκληρη τη χώρα μας.

Κυρίες και κύριοι, δεν υπάρχει λόγος να σας κουράσω άλλο με πράγματα που έχετε ακούσει. Αυτά άλλωστε, θα μας δοθεί από εδώ και πέρα η ευκαιρία να τα ξαναδούμε μέσα από τη διαδικασία της παρακολούθησης όσων αναδείχθηκαν και που – θέλω να πιστεύω – θα αποτελέσουν πραγματικά το νέο χάρτη πάνω στον οποίο όλοι μας θα πρέπει να κινηθούμε.

Ο ΕΟΑΕΝ στον οποίο έχω την τιμή να προεδρεύω, στόχο και αποστολή του έχει, την προώθηση των θεμάτων που γνωρίζαμε μεν, αλλά που με πανηγυρικό τρόπο, επιβεβαιώθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια, έχει πλέον και επιστημονικά, καταγραφεί στη συνείδηση και το μυαλό όλων μας. Η υποχρέωσή μας να φτάσουν τα αποτελέσματα του συνεδρίου μας σε όλους όσους παίρνουν αποφάσεις θεωρείστε την δεδομένη, μιας και ο ρόλος των Επιμελητηρίων ως επίσημου συνεργάτη και συμβούλου της πολιτείας, αυτός είναι. Να αναδεικνύει, να συζητά, να προτείνει λύσεις, να μετέχει – όπως πολύ σωστά ακούστηκε χθες από κάποιον εισηγητή – εξ αρχής στο σχεδιασμό των όποιων πολιτικών αφορούν τα νησιά μας. Η παρουσία των υπουργών της κυβέρνησης που μας τίμησαν με την παρουσία τους και τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις τους για την κυβερνητική πολιτική για τα νησιά μας, του γενικού γραμματέα λιμένων κου Κυριαζόπουλου αλλά και του γενικού γραμματέα Αιγαίου & νησιωτικής πολιτικής, του φίλου Μανώλη Κουτουλάκη, ο οποίος είναι παρόν και σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στις εργασίες μας, αποδεικνύει ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την προσπάθεια ενίσχυσης, ανάκαμψης, επανασχεδιασμού.

Θεωρώ πως το μεγάλο στοίχημα αυτού του συνεδρίου, για συνύπαρξη όλων των εταίρων που μπορούν και πρέπει να συνδιαμορφώσουν από κοινού τον οδικό χάρτη ανάπτυξης των νησιών, επετεύχθη.

Ο διάλογος, ο εκτεταμένος διάλογος ξεκίνησε. Με καταγεγραμμένες πλέον τις τοποθετήσεις όλων, υπάρχει ένα κοινό σημείο αναφοράς ώστε 2 χρόνια μετά, στο 2ο επιστημονικό συνέδριο του ΕΟΑΕΝ, να κάνουμε απολογισμό του αν τελικά αυτό το διήμερο συνέδριο απέδωσε καρπούς. Ουσιαστικούς, εφαρμόσιμους.

Που θα έχουν γίνει αντιληπτοί από την νησιωτική κοινωνία, το νησιωτικό επιχειρείν, τη νησιωτική οικονομία.

Φίλες και φίλοι τα φώτα του συνεδρίου σε λίγο σβήνουν, αφήνοντας θέλω να πιστεύω μια γλυκιά ανάμνηση στο μυαλό όλων μας. Της χαράς που ξαναβρεθήκαμε μετά από τόσο καιρό από κοντά με όλους εσάς, της ικανοποίησης που συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις, μιλώντας για τα νησιά μας, για την ανάπτυξη των τόπων μας. Της βεβαιότητας ότι όλοι μαζί μπορούμε. Ναι πράγματι μπορούμε. Και το συνέδριο αυτό με την παρουσία και των 21 νησιωτικών Επιμελητηρίων της χώρας μας στην πρόσκληση του ΕΟΑΕΝ, το αποδεικνύει περίτρανα.

Στο χέρι μας είναι να το αξιοποιήσουμε.»

Ακολούθησε η βράβευση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά για την πολύτιμη συμβολή του τόσο ως προέδρου της επιστημονικής επιτροπής, όσο και για την πολυετή, συστηματική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ του ΕΟΑΕΝ και του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Το επιστημονικό συνέδριο του ΕΟΑΕΝ τελούσε υπό την Αιγίδα των:

  • Επιτροπή «Ελλάδα 2021»
  • Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
  • Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας

και υπό την Επιστημονική Αιγίδα των:

  • Πανεπιστήμιο Πειραιά
  • Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Χορηγοί και Υποστηρικτές του συνεδρίου ήταν:

  • Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
  • Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής
  • Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά
  • Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά
  • Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας
  • Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ)
  • Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)
  • ΟΠΑΝ – Δήμου Πειραιά

Facebook Comments

POST A COMMENT.