Το σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου 

Μελβούρνη

Την 48η επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου τίμησε, με μια ιδιαίτερη και συγκινησιακά φορτισμένη γιορτή, το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, που διοργανώθηκε διαδικτυακά την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, το βράδυ.

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς δικτατορίας στη χώρα. 

Οι μαθητές του Σχολείου της Κοινότητας είχαν το μοναδικό προνόμιο να ακούσουν την αφήγηση των τραγικών γεγονότων από τον Αριστοτέλη Σαρρηκώστα. Έναν άνθρωπο που έζησε μέσα στα γεγονότα εκείνης της βραδιάς και τα απαθανάτισε με τον φωτογραφικό φακό του. Οι φωτογραφίες του ανέτρεψαν το «αφήγημα» της Χούντας ότι «στο Πολυτεχνείο δεν έγινε τίποτα σπουδαίο» και ξεσήκωσαν τη διεθνή κοινή γνώμη! 

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, ο φωτορεπόρτερ του Πολυτεχνείου όπως τον χαρακτήρισαν, στο τέλος της εξιστόρησης των γεγονότων, απάντησε σε ερωτήσεις μικρών και μεγάλων, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, καθώς και με ιδιαίτερη ευαισθησία και ειλικρίνεια. 

Στη διάρκεια της γιορτής, προβλήθηκε ακόμα θεατρικό αναλόγιο από τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου της μονάδας του Bentleigh, σε κείμενο της καθηγήτριάς τους, Σύρμως Καπούτση. 

Το θεατρικό, εμπνευσμένο από τη μουσική και τα τραγούδια του μοναδικού Μίκη Θεοδωράκη, κατέδειξε την επιρροή που είχαν τα τραγούδια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη στους Έλληνες την εποχή της δικτατορίας, καθώς και της μετέπειτα αυτής. 

Τη σκηνοθεσία, και παραγωγή του θεατρικού, είχε ο θεατροπαιδαγωγός των Σχολείων της Κοινότητας, Ιερεμίας Άρτις. 

 

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.