Πολυετής έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, εξέτασε 1,8 εκατομμύρια γυναίκες που έλαβαν φάρμακα για την ωοθηκική διέγερση στο πλαίσιο θεραπείας υπογονιμότητας και αποφάνθηκε ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, που θεωρείται η πιο συχνή κακοήθεια που αντιμετωπίζει η ενήλικη γυναίκα στις υγειονομικά αναπτυγμένες χώρες.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια ανάλυσης των στοιχείων που καταγράφονται στο έγκριτο περιοδικό Fertility Sterility, του 2021, σε μία διεθνή ανασκόπηση – μετανάλυση με τίτλο “Risk of breast cancer in women treated with ovarian stimulation drugs for infertility: a systematic review and meta–analysis”.
Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε και σχολιάστηκε από τους ίδιους τους συγγραφείς -Δρ Ιπποκράτη Σαρρή και Yusuf Beebeejaun (Γιουσούφ Μπιμπιτζάν) και από άλλους συναδέλφους τους, κατά τη διάρκεια ημερίδας, τις εργασίες της οποίας παρακολούθησε το eaete.gr, με θέμα «Θεραπεία Υπογονιμότητας και Καρκίνος Μαστού: Μύθος και Πραγματικότητα», που διοργάνωσε στο Ηράκλειο Κρήτης το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Στην ημερίδα συμμετείχε, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας αλλά και άλλα ενδιαφέροντα ερευνητικά δεδομένα, ο πρωτοπόρος ερευνητής και συγγραφέας, Καθηγητής Εμβρυομητρικής Ιατρικής King’s College του Λονδίνου, Κύπρος Νικολαΐδης.
Στο πλαίσιο της έρευνας, επιστημονική ομάδα υπό τον Δρ Γιουσούφ Μπιμπιτζάν από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και με τη συμμετοχή του Γυναικολόγου-Μαιευτήρα, Διευθυντή Γονιμότητας του βρετανικού κολεγίου, Ιπποκράτη Σαρρή, μελέτησαν και ανέλυσαν στοιχεία από κλινικές μελέτες (που είχαν γίνει από το 1990 έως και τον Ιανουάριο του 2020) που συμπεριέλαβαν τον εντυπωσιακό αριθμό (το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα) του 1,8 εκατομμυρίων γυναικών, οι οποίες είχαν λάβει θεραπείες υπογονιμότητας και τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο για 27 χρόνια μετά τις θεραπείες που έλαβαν.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών χρησιμοποιούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Οι ερευνητές από το King’s College αξιολόγησαν εάν τα φάρμακα γονιμότητας, που χρησιμοποιούνται τακτικά, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Η μελέτη έδειξε ότι δεν υπήρξε σημαντική αύξηση του κινδύνου μεταξύ των γυναικών που έλαβαν φάρμακα διέγερσης ωοθηκών για υπογονιμότητα σε σύγκριση με τις μη εκτεθειμένες γυναίκες στα φάρμακα αυτά από το γενικό πληθυσμό και τον υπογόνιμο πληθυσμό. Επιπλέον, δε βρέθηκε σημαντική αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού με τη χρήση κιτρικής κλομιφαίνης ή γοναδοτροπίνης, μόνων τους ή σε συνδυασμό.
«Με την εξαιρετική και πρωτοποριακή αυτή μελέτη, διευκρινίστηκε το θέμα της ασφάλειας των φαρμάκων αυτών σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού, καθώς μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν ιδιαίτερα σαφές και τεκμηριωμένο, παρέχοντας έτσι μία σημαντική διαβεβαίωση ότι η θεραπεία γονιμότητας δεν είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε υπογόνιμες γυναίκες που έχουν κάνει χρήση αυτών των φαρμάκων στην προσπάθειά τους για τεκνοποίηση», σχολίασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Καθηγητής Ευγένιος Κουμαντάκης, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της ημερίδας.
«Το μήνυμα της μελέτης αλλά και της εκδήλωσής μας είναι ότι οι ιατροί αναπαραγωγής δεν πρέπει να εφησυχάζουν αλλά αντίθετα να θέτουν τον προληπτικό έλεγχο της υπογονιμότητας στην πρώτη γραμμή της καθημερινής πρακτικής τους», τόνισε ο κ. Ε. Κουμεντάκης.
Το βέβαιο είναι ότι αναμένονται και άλλες ανάλογες δημοσιεύσεις που να επιβεβαιώνουν και να ενισχύουν το θετικό συμπέρασμα της έρευνας αυτής που βάζει τέλος στις φήμες και στο φόβο του καρκίνου για τις υπογόνιμες γυναίκες, που λαμβάνουν θεραπείες για τη διέγερση των ωοθηκών.
Ο Ιπποκράτης Σαρρής, Μαιευτήρας & Γυναικολόγος, Σύμβουλος Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Διευθυντής της Κλινικής King’s Fertility επεσήμανε ότι: «Οι γυναίκες οι οποίες είναι κάτω των 50 ετών και κάνουν ορμονοθεραπεία με οιστρογόνα ή προγεστερόνη είτε για λόγους υπογονιμότητας, είτε εξαιτίας πρόωρης εμμηνόπαυσης, δεν έχουν λόγους να ανησυχούν.Οι έρευνες δείχνουν ότι η χρήση τους δεν αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο μάστου».
Ο Yusuf Beebeejaun, Ερευνητής και κλινικός γιατρός της Κλινικής Kings Fertility και του King’s College London δήλωσε: «Aυτή η ανάλυση όχι μόνο περιλαμβάνει 1,7 εκατ.γυναίκες αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι συμπεριλήφθησαν γυναίκες από 15 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Το γεγονός αυτό κάνει τα ευρήματα πιο γενικευμένα και πολύ αξιόπιστα. Αφορά και την Ελληνίδες αλλά και όλες τις γυναίκες , όπου και αν κατοικούν, όποια θεραπεία ωοθηκικής διεγερσης και αν έχουν χρησιμοποιήσει».
Ο Γ.Γ της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής κ. Κωνσταντίνος Πάντος δήλωσε: «Η μελέτη αυτή μπορεί να δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση στον χρόνιο φόβο των γυναικών σε σχέση με την εμφάνιση καρκίνου μετά τη χρήση φαρμάκων για εξωσωματική», αλλά διευκρίνισε ότι: «Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι πανάκεια και πρέπει να αποτελεί την τελευταία λύση που θα προτείνει ο γιατρός αφού εξετάσει το ζευγάρι και εξατομικεύσει τη θεραπεία» και συνέχισε τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι «το ζευγάρι να προσέρχεται εγκαίρως στους γιατρούς».

Ο κ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, μέλος ΕΕΑΙ και επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΓΕΝΕΣΙΣ ΚΡΗΤΗΣ δήλωσε: «Ήρθε η ώρα να βγει το πέπλο του φόβου από τις διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το πέπλο αυτό σηκώνει η μεγαλύτερη σε διάρκεια αλλά και αριθμό περιστατικών που περιλαμβάνει αυτή μελέτη, πάνω στο αντικείμενο που προέρχεται από τα έγκυρα χείλη του διεθνούς φήμης καθηγητή Νικολαιδη. Η μελέτη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις προηγηθείσες και να να βάλει μια και για πάντα τέλος στον αστικό μύθο περί καρκινογένεσης που περιβάλλει τη χρήση των φαρμάκων εξωσωματικής. Οι διαδικασίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πλέον αποτελεσματικές αλλά και ασφαλείς!».

Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας ο πατέρας της εμβρυομητρικής και παγκοσμίου φήμης καθηγητής Κύπρος Νικολαίδης βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής για την προσφορά του στην ιατρική, την εκπαίδευση και την έρευνα – άλλωστε και η έρευνα που αναλύθηκε ήταν από το ιστιτούτο του στο King’s College -και ο ίδιος ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας του με την κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ: «Με χαρά ανακοινώνω τη συνεργασία μου με τον κ. Κωνσταντίνο Πάντο και την κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ. Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε κοινό πρόγραμμα για την πρόγνωση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε μια κύηση, πριν καν επιτευχθεί η κυοφορία».
POST A COMMENT.