Παρελάσεις στη σκιά της πανδημίας: Πόσο ρεαλιστικές είναι οι συστάσεις για μάσκα και αποστάσεις;

παρέλαση-1

Οι σημερινές μαθητικές παρελάσεις αλλά και η μεγάλη στρατιωτική που θα γίνει στην “κατακόκκινη” Θεσσαλονίκη, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς. Οι προειδοποιήσεις τους πάντως δεν άλλαξε τις αποφάσεις της κυβέρνησης και μόνο κατά τόπους περιφέρειες αποφάσισαν να αναστείλουν τις μαθητικές παρελάσεις. Η ανησυχία είναι ακόμη πιο έντονη για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού και το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται ισχυρές πιέσεις, με τις ΜΕΘ να είναι σχεδόν γεμάτες.

Η σύσταση σε όλους τους πολίτες που θα παραστούν στις παρελάσεις είναι να τηρήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα… Να φορούν μάσκα, καθώς αυτό επιβάλλεται σε εξωτερικούς χώρους όπου επικρατούν συνθήκες συνάθροισης και συγχρωτισμού και να κρατούν αποστάσεις.

Για όσους παρελάσουν η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική, αφού θα είναι στοιχισμένοι, ωστόσο και αυτοί, πριν και μετά την παρέλαση, θα πρέπει να φορούν τις μάσκες τους.

  • Οι παρελάσεις ματαιώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς. Στις Σέρρες θα παρελάσουν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων, ενώ το στρατιωτικό σκέλος της παρέλασης θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Στην ίδια λογική και οι παρελάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης όπου θα παρελάσουν μόνο σημαιοφόροι και παραστάτες. Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Έβρου και Ροδόπης, σύμφωνα με σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστου Μέτιου, η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή μόνο των στρατιωτικών τμημάτων. Ματαιώθηκαν οι παρελάσεις μαθητικές και στρατιωτικές, με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας. Παρελάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε στα Καλάβρυτα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας αλλά ούτε και στο Μέτσοβο της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

«Κοινωνία και οικονομία δεν θα ξανακλείσουν» διαμηνύει σταθερά η Κυβέρνηση σε ότι αφορά το ενδεχόμενο νέου lockdown, σημειώνοντας ότι στοχευμένα μέτρα θα υπάρξουν μόνο σε τοπικό επίπεδο, όπου κρίνεται αναγκαίο.

Οι ειδικοί κρούουν τον “κώδωνα του κινδύνου”. Η ανάγκη εμβολιασμού, διαμηνύουν, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική την περίοδο αυτή, καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, και εκτιμούν ότι σε συνδυασμό και με την γρίπη, η κοινότητα θα “δοκιμαστεί”.

Για τρεις λόγους, όπως εξηγούν:

  • Πρώτον, διότι το ποσοστό των εμβολιασμένων υπολείπεται από εκείνο που που χρειάζεται σε μια περίοδο με πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης «Δ».
  • Δεύτερον, διότι η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι πιο χαλαρή, και οι πολίτες επιπλέον τείνουν να χρησιμοποιούν κλειστούς χώρους.
  • Και τρίτον διότι στις χαμηλές θερμοκρασίες ο κορονοϊός είναι πολύ πιο ανθεκτικός.

Ο κίνδυνος λοίμωξης, σοβαρών συμπτωμάτων και θανάτου αυξάνεται κατακόρυφα εάν ο φορέας δεν είναι εμβολιασμένος, δηλώνουν οι Επιστήμονες.

Κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν δε, στη μελέτη που παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας την προηγούμενη εβδομάδα και καταδεικνύει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι θανάτου από κορονοϊό για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι της τάξεως του 91%.

Facebook Comments

POST A COMMENT.