Πόσο θα βοηθήσουν τα φάρμακα κατά της Covid: Τι δηλώνουν σχετικά Γκάγκα και Παπαευαγγέλου

covid-19-drug

Ενώ η συζήτηση για την προστασία από τα εμβόλια καλά κρατεί, με αφορμή και τις συστάσεις για την 3η δόση, κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, υπήρξε τοποθέτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν την Covid-19 από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Αυτό που τονίστηκε και από τις δύο ειδικούς είναι πως καλύτερα είναι να προλαμβάνουμε τη νόσηση παρά να θεραπεύουμε πολίτες αφού έχουν νοσήσει, ενώ και οι δύο έθιξαν το θέμα της ποσότητας της προμήθειας των φαρμάκων αυτών, δηλαδή της ποσότητας που θα είναι διαθέσιμη, συνεπώς της σωστής χρήσης που θα πρέπει να γίνεται. Εξήγησαν ότι η χορήγηση των φαρμάκων αυτών δεν είναι πανάκεια: «θα μας βοηθήσουν εκεί που πρέπει», είπαν χαρακτηριστικά. Τόνισαν, τέλος, ότι μόνο στον εμβολιασμό μπορούμε να βασιστούμε για να είμαστε πραγματικά ασφαλείς.

Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με το στάδιο που βρισκόμαστε αναφορικά με τα φάρμακα κατά του κοροναϊού, και συγκεκριμένα πότε θα εγκριθούν και πότε θα έρθουν στην Ελλάδα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κα Βάνα Παπαευαγγέλου, απάντησε:

«Ως προς τα φάρμακα, υπάρχουν πολύ καλά νέα. Υπάρχουν πολλές μελέτες που ‘τρέχουν’, φάσης 3, προέγκρισης δηλαδή, για φάρμακα, τόσο αντιικά όσο και μονοκλωνικά. Είμαστε αισιόδοξοι για όλα αυτά. Όμως, πρώτον, από πλευράς Δημόσιας Υγείας είναι καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να νοσήσεις και να πρέπει να πάρεις φάρμακο, γιατί όλα αυτά τα φάρμακα δεν είναι 100%.

Και δεύτερον, σε όλα αυτά τα φάρμακα υπάρχει θέμα προμήθειας, δηλαδή ποσότητας που θα είναι διαθέσιμη, αλλά και σωστής χρήσης.

Όλα αυτά τα φάρμακα τα ξέρουμε και από άλλες ιώσεις, από τη γρίπη, από άλλες ιώσεις, ότι πραγματικά βοηθούν τον ασθενή όταν τα πάρει τα πρώτα 24ωρα.

Και ξέρετε, πολλές φορές ο άνθρωπος όταν πρωτοαρρωστήσει και έχει κάποια πρώτα συμπτώματα έχει και λίγο άρνηση. Λέει «δεν έχω τίποτα, μάλλον με φύσηξε το air-condition, φτερνίστηκα γιατί έχω αλλεργία».

Οπότε δεν είναι πανάκεια. Θα μας βοηθήσουν και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για αυτό, όχι όμως πριν το τέλος του χρόνου».

Από τη μεριά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ενημέρωσε για την πορεία των ενεργειών που έχει κάνει η χώρα για την προμήθεια των φαρμάκων αυτών, αλλά και για τη ανωτερότητα που δίνει ο εμβολιασμός στη δημόσια Υγεία:
«Υπογράψαμε ήδη μια πρώτη δεσμευτική συμφωνία που είναι κοινή για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ακόμα πραγματικά δεν ξέρουμε (πότε θα έρθουν στη χώρα). Νομίζω προς το τέλος του χρόνου και αυτό είναι πιθανώς αισιόδοξο».

​Δίνοντας ένα παραδειγματικό σχήμα, η κα Μ. Γκάγκα, πρόσθεσε: «Αν αρρωστήσουν 100 άνθρωποι και πρόκειται να πάνε στη ΜΕΘ 14, με αυτά τα φάρμακα πιθανώς να πάνε 7. ​Άρα, μειώνεται σαφώς η πιθανότητα, αλλά δεν μηδενίζεται. Νομίζω ότι πρέπει να το θυμόμαστε.

Επίσης, αυτά τα φάρμακα δεν φτάνουν για όλους. Άρα, ούτε πρέπει να τα δώσουμε πολύ αργά, ούτε πρέπει να τα δώσουμε πολύ νωρίς σε κάθε έναν που έχει το παραμικρό σύμπτωμα. Επομένως, θέλει και από την άποψη των γιατρών ένα πολύ σαφές σχέδιο για το πώς τα δίνουμε, πότε τα δίνουμε.

Δεν είναι πάρα πολλά, άρα νομίζω ότι εκεί που πρέπει να βασιστούμε για να είμαστε ασφαλείς, είναι πραγματικά ο εμβολιασμός. Έχουμε εμβόλια που είναι αποτελεσματικά και που «θωρακίζουν» το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Και δεν φτάνεις να είσαι ασθενής, δεν φτάνεις να κινδυνεύσεις, δεν φτάνει να φοβηθεί όλη η οικογένεια γύρω σου, όλα αυτά».

Πηγή: libre

Facebook Comments

POST A COMMENT.