Γερμανία: Ο Σολτς θέλει σοσιαλ-οικολογική συμμαχία με Πράσινους και Φιλελεύθερους

Όλαφ Σολτς-

Τα δύο πιο πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, οι πολιτικές συμμαχίες και η ανησυχία στην αγορά – Δύσκολες και χρονοβόρες οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι τα Χριστούγεννα

Ας μην κρατήσει κανείς την ανάσα του, μετρώντας τις ημέρες για την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από τον πολιτικό στίβο. Μπορεί οι κάλπες στη Γερμανία να έκλεισαν, οι ψήφοι να καταμετρήθηκαν, αλλά η χώρα μπαίνει πλέον σε μία μετεκλογική εποχή. Αυτή ενδέχεται να κρατήσει μέχρι και τα Χριστούγεννα. Και μέχρι τότε, στο τιμόνι της χώρας θα βρίσκεται η Καγκελάριος των τελευταίων 16 ετών.

Έχει, λοιπόν, ακόμα μήνες για να «ξεκουραστεί διαβάζοντας βιβλία και ταξιδεύοντας», όπως έχει δηλώσει. Παρ’ όλα αυτά, η πρώην «Σιδηρά Κυρία» είναι ήδη συγκινημένη. Η συγκίνηση της ήταν εμφανής όταν παρακολούθησε τις εκλογές στην έδρα της Χριστιανοδημοκρατίας στο Βερολίνο, μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος. Αρκετές στιγμές φαινόταν δακρυσμένη.

Αν έπρεπε κάποιος να βάλει ένα τίτλο στη μεταβατική αυτή περίοδο, αυτός θα ήταν «αναζητείται κυβερνητικός σχηματισμός». Ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς, οι οποίοι έλαβαν το 25,7% των ψήφων. Οι Χριστιανοδημοκράτες του Άρμιν Λάσετ συγκέντρωσαν το 24,1%. Οι Πράσινοι τα πήγαν εξαιρετικά, εξασφαλίζοντας το 14,8% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) το 11,5%. Το ακροδεξιό AfD ελάβε το 10,3%, ενώ η Αριστερά (Die Linke) έπεσε στο 4,9%.

Παρ’ ότι οι Σοσιαλδημοκράτες είναι οι αδιαμβισβήτητοι νικητές, το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας είναι περίπλοκο. Μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και το δεύτερο κόμμα. Έως εκ τούτου, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, ώστε να πείσουν τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους να συνεργαστούν.

Τα δύο πιθανότερα σενάρια είναι τα εξής: Πρώτο σενάριο, η δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού με επικεφαλής τον Σολτς, που θα περιλαμβάνει τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. Δεύτερο σενάριο ο κυβερνητικός συνασπισμός να περιλαμβάνει τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Τα δύο αυτά μικρότερα κόμματα είναι στην πραγματικότητα οι ρυθμιστές, υπό την προϋπόθεση ότι τα βρίσκουν μεταξύ τους. Αυτό, όμως, είναι δύσκολο, επειδή έχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές. Εάν πάντως, τα βρουν, θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν εάν θα συνεργαστούν με τους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Χριστιανοδημοκράτες. Θεωρητικά υπάρχει και το ενδεχόμενο του «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών, αλλά –τουλάχιστον προς το παρόν– ο Σολτς το έχει αποκλείσει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούν ιδιαίτερα έντονες και χρονοβάρες διαπραγματεύσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις για να προκύψει συμφωνία και άρα κυβέρνηση. Οι Φιλελεύθεροι έχουν μεγάλες διαφορές από τους Σοσιαλδημοκράτες και προτιμούν να έχουν εταίρους του Χριστιανοδημοκράτες. Αντιθέτως, οι Πράσινοι έχουν μεγάλες διαφορές με τους Χριστιανοδημοκράτες και προτιμούν να έχουν εταίρους τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η οικονομία, ειδικά οι φόροι, τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή και το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι κάποια από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν την προεκλογική περίοδο και θα βρεθούν και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Διαφορές υπάρχουν και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και στα ευρωπαϊκά θέματα, αλλά είναι συνήθως μικρότερες και γεφυρώσιμες.

Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αύξηση στους φόρους. Ο Όλαφ Σολτς και η Αναλένα Μπέρμποκ υποστηρίζουν την αύξηση φόρων για τους πλουσιότερους πολίτες και παράλληλα προωθούν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή ο Άρμιν Λάσετ μιλάει για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με γνώμονα την αγορά. Στην ίδια γραμμή, αλλά ακόμα περισσότερο κινούνται οι Φιλελεύθεροι. Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι, όπως είναι φυσικό, έχουν ένα πολύ πιο δραστικό σχέδιο, που περιλαμβάνει αύξηση στην τιμή του άνθρακα και σταδιακό τερματισμό της χρήσης του.

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι επιθυμεί συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «εκπροσωπούν την ιδέα της προόδου». Προσέθεσε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θέλει να ηγηθώ της επόμενης κυβέρνησης… Οι πολίτες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα. Το κρίσιμο θέμα είναι τώρα να σχηματίσουμε επίσης μια κυβέρνηση αναλόγως των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις ομοσπονδιακές εκλογές. Η σαφής ετυμηγορία των ψηφοφόρων ισχύει και για τους (εν δυνάμει) εταίρους του συνασπισμού με το SPD. Άλλωστε, υπάρχουν μόνο τρία κόμματα με σημαντική αύξηση ψήφων: το SPD, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι».

Από την πλευρά του, ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών Άρμιν Λάσετ έχει επιδοθεί στο λεγόμενο «ντάματζ κοντρόλ». Ανακοίνωσε ότι θα επεξεργαστεί τα αίτια της ήττας και θα προχώρησει στις απαραίτητες αλλαγές. Είναι σαφές, όμως, ότι έχει ήδη αρχίσει η γκρίνια τους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών. Αν και επισήμως δεν τον αμφισβητούν, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί το επόμενο διάστημα, ενώ βολές δέχεται και η Μέρκελ, που μέχρι τώρα ήταν στο απυρόβλητο.

Οι Φιλελεύθεροι ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη αρχίσει συνομιλίες με τους Πράσινους, μιας και τα δύο κόμματα, εάν τα βρουν μεταξύ τους, θα καταστούν ρυθμιστής. Ο πρόεδρος τους Κρίστιαν Λίντνερ είπε ότι «από τη μία πλευρά, οι μεγαλύτερες διαφορές πολιτικής υπάρχουν μεταξύ Φιλελευθέρων και Πρασίνων, από την άλλη πλευρά, και τα δύο κόμματα ήταν περισσότερο αντίθετα στο status quo του μεγάλου συνασπισμού. Θα πρέπει συνεπώς να εξεταστεί εάν αυτό θα μπορούσε να γίνει το προοδευτικό κέντρο ενός νέου συνασπισμού. Μετά από αυτές τις διαβουλεύσεις με του Πρασίνους, οι Φιελεύθεροι θα είναι ανοιχτοί σε πρόσκληση για συνομιλίες από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες για περαιτέρω συνομιλίες».

Αν και η Γερμανία είναι συνηθισμένη η διαδικασία σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης να καθυστερεί, η αγορά ανησυχεί μήπως η μεταβατική περίοδος των διαπραγματεύσεων διαρκέσει πολύ. Πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, επιθυμούν να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα αυτή η περίοδος. Οι αποδόσεις στις αγορές ομολόγων, μία ημέρα μετά τις εκλογές κινήθηκαν ανοδικά.
Κατά τα άλλα, το Βερολίνο θα αποκτήσει την πρώτη γυναίκα δήμαρχο. Η 43χρονη Φραντσίσκα Γκίφεϊ είχε στο παρελθόν διατελέσει υπουργός Οικογένειας στην κυβέρνηση της Μέρκελ. Οι εκλογές φέρνουν στην ομοσπονδιακή Βουλή και τις δύο πρώτες τρανσέξουαλ. Πρόκειται για την Τέσσα Γκανσερέρ και την Νίκε Σλάβικ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Facebook Comments

POST A COMMENT.