Γαλλία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν πιο φιλόδοξο νόμο για το κλίμα

World environment day and go green with csr concept with tree planting on volunteers' hand. Element of the image furnished by NASA

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι ζητώντας έναν πιο φιλόδοξο νόμο για το κλίμα, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για το δημοψήφισμα που ήθελε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να συμπεριλάβει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο Σύνταγμα της χώρας.

Οι διαδηλωτές, συγκεντρωμένοι πίσω από ένα πανό που έγραφε “Νόμος για το κλίμα = αποτυχία της πενταετούς θητείας”, πραγματοποίησαν πορεία ανάμεσα στην πλατεία Δημοκρατίας και την πλατεία της Βαστίλης στην πρωτεύουσα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δεσμευτεί ενώπιον των μελών της Σύμβασης των Πολιτών για το Κλίμα (CCC) να στείλει στους βουλευτές τις προτάσεις τους για την τροποποίηση του άρθρου 1 του Συντάγματος.

Αυτή η επιτροπή των 150 προσώπων, που επιλέχτηκε τυχαία, συγκροτήθηκε το 2019 για να δώσει λόγο στους πολίτες στο θέμα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Το κείμενο εγκρίθηκε τον Μάρτιο από την Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του Κοινοβουλίου, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει ευρεία πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο εγγράφει, στο άρθρο 1 του Συντάγματος, ότι η Γαλλία “εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής”.

Ωστόσο, η πλειοψηφία της Γερουσίας απορρίπτει τον όρο “εγγυάται” γιατί θεωρεί ότι ο όρος αυτός μπορεί να δώσει στην προστασία του περιβάλλοντος μια μορφή προτεραιότητας έναντι των άλλων συνταγματικών αρχών.

Απέναντι στις επιφυλάξεις της Γερουσίας, όπου κυριαρχεί η αντιπολίτευση και η οποία αναμένεται να εξετάσει από αύριο, Δευτέρα, τη διατύπωση του νομοσχεδίου, η εφημερίδα Journal du Dimanche γράφει ότι ο πρόεδρος παραιτήθηκε από την ψηφοφορία. Το κείμενο όντως πρέπει να ψηφιστεί με τους ίδιους όρους και από τα δύο σώματα για να μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.

Η γαλλική προεδρία όσο κι αν διαβεβαίωσε ότι το μέτρο “δεν θάβεται με κανέναν τρόπο”, οικολόγοι, κόμματα της αριστεράς και συνδικάτα, που διαδήλωσαν σήμερα για να καταγγείλουν “ένα χαμένο ραντεβού για το κλίμα”, το είδαν ως μια επιπλέον απόδειξη των υποχωρήσεων της κυβέρνησης που καταγγέλλουν.

Η έλλειψη φιλοδοξίας συμβολίζεται γι ‘αυτούς από τον νόμο “κλίμα και ανθεκτικότητα” που υιοθετήθηκε την Τρίτη από τους βουλευτές. Το κείμενο αυτό έπρεπε να αποκωδικοποιεί ένα μέρος των 149 προτάσεων της επιτροπής, που συγκλήθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν με οδικό χάρτη προτάσεις συγκεκριμένων μέτρων για τη μείωση των γαλλικών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40%, “σε πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης”.

Πολλά πρώην μέλη της επιτροπής (CCC) κάλεσαν να υπάρξει συμμετοχή σε αυτές τις “πορείες μετά” την υιοθέτηση του νόμου, έπειτα από μια πρώτη επιτυχημένη κινητοποίηση στα τέλη Μαρτίου: 110.000 διαδηλωτές στη Γαλλία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, 44.000 σύμφωνα με την αστυνομία.

“Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε την έλλειψη φιλοδοξίας του νόμου για το κλίμα και, από σήμερα το πρωί, τη σχεδόν βέβαιη εγκατάλειψη του δημοψηφίσματος που αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω”, δήλωσε στην πομπή Σιρίλ Ντιόν, μέλος της CCC.

Διαδηλώσεις ή συγκεντρώσεις επρόκειτο να γίνουν σήμερα σε περισσότερες από 150 πόλεις της Γαλλίας.

Facebook Comments

POST A COMMENT.