Αθηνά Λινού για το εμβόλιο AstraZeneca: «Η σχέση κινδύνου ωφέλειας είναι σημαντικότερη στις μεγάλες ηλικίες»

εμβολιατικό κέντρο

Χτες, Μ. Τρίτη 27 Απριλίου, άνοιξε η πλατφόρμα των εμβολιασμών για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, με το σκεύασμα της AstraZeneca. Στα άτομα της ηλικιακής αυτής ομάδας δίνεται η ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα απ’ ότι είχε καθοριστεί με βάση το σχεδιασμό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, δεδομένου, ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού. 

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Ωστόσο, για το θέμα του εμβολιασμού με AstraZeneca στις ηλικίες 30-39 έχουν διατυπωθεί αντικρουόμενες απόψεις.

Σήμερα το πρωί, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, δήλωσε την εμπιστοσύνη της ΕΕ στα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε:

  • «Τα κράτη μέλη δεν ακολουθούν όλα τις ίδιες προσεγγίσεις. Έχει τεράστια σημασία να μείνουμε στα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την ασφάλεια ων εμβολίων. Θα θέλαμε όλα τα κράτη μέλη να ακολουθούν κοινή γραμμή». «Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι βασικό για να προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού και να επιτευχθεί η επαναφορά στην κανονικότητα». «Το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που μπορείς να κάνεις πιο γρήγορα».

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού εξέφρασε την άποψη πως το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγηθεί στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, αλλά να «ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός με το AstraZeneca μετά τα 50».

  • «Πρέπει να εμβολιαστούν οι 30άρηδες, αλλά το ΑstraΖeneca οι περισσότερες χώρες του κόσμου που το έχουν εγκρίνει είναι για μετά τα 55».

Πρόσθεσε, επίσης, για την πολιτική της Επιτροπής Εμβολιασμών: «Αφού έχουμε επάρκεια αυτού του εμβολίου έπρεπε να το χορηγήσουμε στους άνω των 50».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, σχολίασε σχετικά τη θέση της κας Λινού:

  • «Κάθε χώρα καθορίζει το πρόγραμμά της με τα δικά της στοιχεία, τις δικές της ανάγκες. Η κάθε χώρα έχει το δικό της πρόγραμμα και ποικιλία στην ηλικία που έχει αποφασίσει να εμβολιάζει. Όπως υπάρχουν και πάρα πολλές χώρες οι οποίες εμβολιάζουν, χωρίς κανέναν περιορισμό, από την ηλικία των 18 ετών και άνω. Επομένως, η προσπάθεια της χώρας μας είναι και ο νέος πληθυσμός να εμβολιαστεί. Είναι ο πληθυσμός με τη μεγάλη κινητικότητα που θέλουμε γρήγορα να ανοσοποιηθεί».

Το libre σε επικοινωνία με την κα Λινού, ρώτησε σχετικά με μία ανάλυση της Δανίας που αφορούσε την επίπτωση του εμβολίου ΑstraΖeneca σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όπου διαπιστώθηκε ότι στις ηλικίες μεταξύ 50 έως 60 υπήρχε μεγαλύτερη πιθανότητα θρόμβωσης από ό,τι στο γενικό πληθυσμό και κυρίως οι γυναίκες αυτή της ηλικίας είχαν επταπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν θρόμβωση, μετά από εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο. 

  • «Υπάρχει μία νεότερη Μελέτη της Ισπανίας, η οποία δείχνει τον κίνδυνο να έχεις θρόμβωση από εμβολιασμό συγκριτικά με τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid-19 ανάλογα με την ηλικία, χωρίς να ξεχωρίζει άνδρες γυναίκες. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι όσο μεγαλώνει ηλικία τόσο μικραίνει ο κίνδυνος. Το ίδιο ανέφερε τη Δευτέρα και ο EMA. Ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος θρόμβωσης στις γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες σε όλες τις ηλικίες. Ωστόσο δεν έχω δει τη μελέτη της Δανίας και δεν γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες. Μερικούς μήνες πριν, για το εμβόλιο της AstraZeneca υπήρχε ζήτημα για τους ηλικιωμένους, επειδή δεν είχε ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην ηλικιακή αυτή ομάδα στις μελέτες της εταιρείας. Αργότερα, όμως, δημοσιεύτηκαν νεότερα δεδομένα. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μπέρδεμα στα δεδομένα έτσι όπως προκύπτουν από την ίδια την εταιρεία. Πολλές χώρες Ευρωπαϊκές, αλλά και ο Καναδάς και η Αυστραλία συμφωνούν ότι η σχέση κινδύνου ωφέλειας είναι σημαντικότερη στις μεγάλες ηλικίες. Ίσως επειδή η θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη στις μεγάλες ηλικίες. Σίγουρα, όμως, το να λες ότι σε μία ηλικία που είναι αυξημένος ο κίνδυνος -σε σχέση με τον κίνδυνο της νόσησης αυτής καθ’ αυτής- ότι αποκλειστικά μπορεί να εμβολιαστεί με το AstraZeneca είναι λάθος».

Συζητήσαμε, επίσης, με την κυρία Λινού για την πρόσφατη ανακοίνωση ότι το ισραηλινό υπουργείο Υγείας εξετάζει αν υπάρχει σχέση μεταξύ της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer-BioNtech και αρκετών δεκάδων περιπτώσεων πολιτών, ιδιαίτερα αντρών κάτω των 30 ετών, που παρουσίασαν μυοκαρδίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του καρδιακού μυός. Αναρωτηθήκαμε για το ενδεχόμενο ανάλογα συμπεράσματα να καθορίσουν ένα διαφορετικό μοντέλο στον εμβολιασμό (για παράδειγμα άλλο εμβόλιο να χορηγείται σε άνδρες και γυναίκες διάφορων ηλικιακών ομάδων ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου από το εμβόλιο), η κα Λινού απάντησε ότι προς το παρόν, στο Ισραήλ δεν τεκμηριώνεται αιτιολογική σχέση, αλλά μόνο χρονική συσχέτιση μεταξύ εμβολιασμού και περιστατικών μυοκαρδίτιδας. Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να υποστηριχτεί κάτι τέτοιο, δηλαδή ένα διαφορετικό μοντέλο εμβολιασμού.

Η Ινδική μετάλλαξη: Μεταδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Σχετικά με την ανησυχία για την επικράτηση της ινδικής μετάλλαξης, η κα Αθηνά Λινού, επεσήμανε ότι δεν έχουμε σημαντικά δεδομένα, καθώς οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Εξήγησε, επίσης, ότι

  • «μία από τις μεταλλάξεις που έχει η παραλλαγή της Ινδίας είναι στο E484Q το οποίο απαντάται και στη βραζιλιάνικη και στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Υπάρχει μία μικρή ανησυχία για το κατά πόσο περιορίζει τη δράση ορισμένων από τα αντισώματα που αποκτούμε από τον εμβολιασμό ή τη φυσική μόλυνση. Δε φαίνεται προς το παρόν να είναι ούτε πιο θανατηφόρος ούτε πιο μεταδοτική η ινδική παραλλαγή, ούτε γνωρίζουμε εάν τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποδοτικά. Δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό που να αξίζει να το συζητάμε», κατέληξε η κα Λινού.

Στο σημείο αυτό, είναι χρήσιμο να προσθέσουμε τα στοιχεία που ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, παραθέτοντας τα στοιχεία ενός «εμπειρογνώμονα πάνω σε αυτό το είδος, ότι όπου υπάρχει το βρετανικό στέλεχος αυτές οι μεταλλάξεις δεν έχουν τη μεταδοτικότητα που θα μπορούσαν να έχουν, σαν να αναστέλλονται από την ύπαρξη του βρετανικού στελέχους. Και αυτό το είδαμε και στο νοτιοαφρικανικό, που σε περιοχές που υπάρχουν τα στελέχη τα βρετανικά, όπως κυριαρχούν και στη χώρα μας, για πολλούς μήνες δεν είδαμε μια αισθητή παρουσία του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Επομένως δεν ανησυχούμε, παρατηρούμε, καταγράφουμε και αναλόγως», τόνισε η κα Θεοδωρίδου.

Πηγή: libre

POST A COMMENT.