Τι λέει η Βάνα Παπαευαγγέλου για τα «προνόμια» όσων ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους

Σαντορίνη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάζει την ταξιδιωτική πολιτική της, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μετά από περισσότερο από ένα έτος που απαγορεύει κυρίως τα μη απαραίτητα ταξίδια. Αμερικανοί τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 θα μπορούν να επισκεφθούν την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν σε πρόσφατη συνέντευξή της στους The New York Times, περισσότερο από ένα χρόνο μετά τον περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών από τις περισσότερες χώρες, που στόχο είχε να περιορίσει τη διάδοση του κοροναϊού.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Ο γρήγορος ρυθμός εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και η συμφωνία στις συνομιλίες μεταξύ των αμερικανικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το πώς θα καταστούν αποδεκτά τα πιστοποιητικά εμβολίων ως απόδειξη επαρκούς ανοσίας για τους επισκέπτες, θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συστήσει μια αλλαγή πολιτικής που θα μπορούσε να αποκαταστήσει τα διατλαντικά τουριστικά ταξίδια.

«Οι Αμερικανοί, από όσο γνωρίζουμε, χρησιμοποιούν εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», δήλωσε η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξη με τους The Times στις Βρυξέλλες.

  • «Αυτό θα επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία και το ταξίδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», προσθέτοντας ότι και τα 27 κράτη μέλη θα αποδεχθούν, άνευ όρων, όλους τους πολίτες που εμβολιάζονται με εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την Ε.Μ.Α.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει και τα τρία εμβόλια που χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες: των εταιρειών Moderna, Pfizer / BioNTech και Johnson & Johnson.

Η κα von der Leyen δεν ανέφερε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε ακριβώς θα ανοίξει το τουριστικό ταξίδι ή λεπτομέρειες για το τι ακριβώς θα ισχύσει. Ωστόσο, τα σχόλιά της είναι μια αξιόπιστη δήλωση ότι οι τρέχοντες ταξιδιωτικοί περιορισμοί πρόκειται να αναθεωρηθούν βάσει των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Επεσήμανε, επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «σε καλό δρόμο» και σημείωσαν «τεράστια πρόοδο» στην εμβολιαστική εκστρατεία τους που στόχο έχει να επιτύχουν τη λεγόμενη «ανοσία αγέλης» ή τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων, μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης που γίνεται, τις τελευταίες μέρες, και των δηλώσεων εκπροσώπων διεθνών Οργανισμών στα Μέσα Ενημέρωσης, για τη χαλάρωση των μέτρων στους εμβολιασμένους, το libre ρώτησε την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, για την ανάλογη συζήτηση που γίνεται στην επιτροπή των ειδικών, και τα «προνόμια» που προβλέπεται να δοθούν στους Έλληνες πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

  • «Η Επιτροπή δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποια «προνόμια» θα χορηγηθούν σε όσους έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις εμβολιασμού (ή τη μία σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου). Το σίγουρο είναι ότι τα εμβολιασμένα άτομα θα έχουν μεγάλη διευκόλυνση στις μετακινήσεις, σαφέστατα, θα μπορούν να μετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους, σε συναυλίες κτλ. Δε θα χρειάζεται να φέρουν μαζί τους αποτελέσματα ενός διαγνωστικού test, όπως ενός pcr. Αυτό, ήδη, έχουμε αρχίσει να το συζητάμε για τον Τουρισμό. Έρχεται, για παράδειγμα, ένας τουρίστας από την Ελβετία. Αν δεν είναι εμβολιασμένος, θα πρέπει να κάνει pcr test. Αν είναι εμβολιασμένος, παρουσιάζει απλώς τα αποδεικτικά του εμβολιασμού του. Δεν έχουμε καταλήξει σε όλες τις λεπτομέρειες, καθώς ο σχεδιασμός συνεχίζεται. Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι αν χρειάζεται να κάνει κάποιος που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, κάθε εβδομάδα αυτοδιαγνωστικό τεστ. Αυτή τη στιγμή, χρειάζεται να το κάνει επειδή το επιδημιολογικό φορτίο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Σε ένα μήνα, όμως, που αναμένεται να έχει αποκλιμακωθεί η επιδημιολογική επιβάρυνση, δε θα χρειάζεται για τους πλήρως εμβολιασμένους. Όλα αυτά είναι δεδομένα που τα μελετάμε αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στις τελικές οδηγίες. Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι αν χρειάζεται να κάνει κάποιος που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, κάθε εβδομάδα αυτοδιαγνωστικό τεστ. Αυτή τη στιγμή, χρειάζεται να το κάνει επειδή το επιδημιολογικό φορτίο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Σε ένα μήνα, όμως, που αναμένεται να έχει αποκλιμακωθεί η επιδημιολογική επιβάρυνση, δε θα χρειάζεται για τους πλήρως εμβολιασμένους. Όλα αυτά είναι δεδομένα που τα μελετάμε αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στις τελικές οδηγίες».

«Από κοινού και οι δύο Επιτροπές του υπουργείου Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Covid επεξεργαζόμαστε τις σχετικές οδηγίες, που αναμένονται να εκδοθούν μετά το Πάσχα και τότε θα αναφερθούμε με λεπτομέρεια».

Αυτό που τονίζει η κα Παπαευαγγέλου είναι ότι «δεν είναι η ώρα ακόμα σήμερα στην Ελλάδα για να παρερμηνεύσουμε τις οδηγίες των διεθνών Οργανισμών. Στη χώρα μας, έχουμε ακόμα υψηλή ενδημικότητα και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού σε σύγκριση με το Ισραήλ ή το Ηνωμένο ΒασίλειοΌποιος διαβάσει με προσοχή τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί, καταλαβαίνει ότι υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις στο πού και πότε οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να χαλαρώσουν τη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας».

«Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, γνωρίζουμε ότι εάν κάποιος πλήρως εμβολιασμένος μολυνθεί με τον κορονοϊό, υπάρχει σαφώς μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό σε ανεμβολίαστο άτομο του περιβάλλοντος, αλλά η πιθανότητα αυτή δεν είναι  μηδενική», εξηγεί η κα Παπαευαγγέλου, ενώ καταλήγει ότι η επανεκκίνηση όλων των δραστηριοτήτων, σχολείων, αγοράς, εκδηλώσεων ταξιδιών, εξαρτάται «από την επιδημιολογική κατάσταση, η αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα, με την πρόοδο του εμβολιασμού και σύμμαχο τον καλό καιρό».

Πηγή: libre

Facebook Comments

POST A COMMENT.