Στην Ιταλία από σήμερα άρχισε να ισχύει η χαλάρωση των μέτρων, με άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, ομαδική άθληση, ελεύθερες μετακινήσεις σε 15 περιφέρειες από τις συνολικά 21.
«Ένα μεγάλο στοίχημα» παραδέχονται οι αρμόδιοι υπουργοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι. Υπάρχουν, όμως, ήδη αρκετά προβλήματα με σχετική ασυνεννοησία. Η απαγόρευση κυκλοφορίας παρά τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες προς το παρόν παραμένει σε ισχύ από τις 10 το βράδυ μέχρι και τις 5 το πρωί.
Η υπουργός Περιφερειακών Θεμάτων Μαρία Στέλλα Τζελμίνι της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι οι πελάτες των εστιατορίων θα μπορούν να σηκώνονται από τα τραπέζια τους, ακόμη και στις δέκα το βράδυ ακριβώς, για να επιστρέφουν σπίτι. «Δεν είναι έτσι, δεν υπάρχει ελαστική ερμηνεία των μέτρων», την διέψευσε αμέσως το υπουργείο Εσωτερικών.
Υπογραφές για άρση της νυχτερινής απαγόρευσης Ενδοκυβερνητικές διαφωνίες για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι και τις 5 το πρωί Σε ό,τι αφορά τις παραλίες, αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα ξανανοίξουν στις 15 Μαΐου. Τώρα όμως ο υπουργός Τουρισμού Μάσιμο Γκαραβάλια έκανε γνωστό ότι βάσει νόμου δεν περιορίζεται η πρόσβαση στις πλαζ, άρα είναι πάντα ανοικτές. Και στο μεταξύ ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι μαζεύει υπογραφές για να καταργηθεί η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, είναι να μην αυξηθούν και πάλι τα κρούσματα, να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας και όλα τα υπόλοιπα βασικά μέτρα πρόληψης για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ιταλικό σχέδιο για άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ντράγκι παρουσιάζει σήμερα και αύριο στο κοινοβούλιο το πρόγραμμά της για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που αντιστοιχούν στην Ιταλία: Πρόκειται για 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με έμφαση στην στήριξη των γυναικών της Κάτω Ιταλίας, αλλά και των νέων. «Μια ιστορική προσπάθεια», όπως την χαρακτήρισε η ίδια η κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δεσμεύεται να προχωρήσει σε χρόνο ρεκόρ σε απλούστευση νόμων και κανονισμών που -λόγω της γραφειοκρατίας- μέχρι τώρα δεν επέτρεπαν την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την γρήγορη ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
POST A COMMENT.