Νίκος Δένδιας: Ηχηρή απάντηση του Έλληνα υπουργού στη τουρκική πρόκληση

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Σε σκληρή αντιπαράθεση εξελίχθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κ. Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά το τέλος της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, σήμερα στην Άγκυρα. 
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος του πρώτου γύρου δηλώσεων του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Δένδια, ο οποίος έθεσε ευθέως το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο , το προσφυγικό, έκανε αναφορά στη μουλσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από προκλητικές αναφορές και ενέργειες.
Ενοχλημένος ο Τούρκος ΥΠΕΞ, πήρε το λόγο και χαρακτήρισε “απαράδεκτες” κάποιες από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού, αναγκάζοντας τον κ. Δένδια να αντιδράσει άμεσα.
” Υπάρχει στην Ελλάδα μουλσουλμανική μειονότητα. Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης”, απάντησε ο Έλληνας υπουργός στην αναφορά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τουρκική μειονότητα. “Αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο λήψης μέτρων”, τόνισε ο υπουργός.
” Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας “.” Όμως ο ομόλογός μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο. Όταν το θέτετε ενώπιον του Τύπου, είμαι έτοιμος να απαντήσω. Όσο για τις μειονότητες, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους και δεν γίνεται εσείς να μην αποδέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν μόνοι τους ότι είναι τουρκικής καταγωγής,δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και αυτό δεν πρέπει να καταπατηθεί εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα “, απάντησε, εμφανώς εκνευρισμένος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Άμεση η απάντηση Δένδια, ο οποίος δήλωσε ότι” Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής. “Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος. Για την μειονότητα, αυτό προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης, που έχει υπογράψει η Τουρκία, είτε της αρέσει είτε όχι”.
“Εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου διαμερισμού”, απάντησε εκ νέου ο Τσαβούσογλου.” Αν αναφερθούμε στη Συνθήκη της Λωζάνης, θα πρέπει να μιλήσουμε και για την αποστρατικοποίηση νησιών. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν. Υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε αποφασίσει να επιλύσουμε τα ζητήματα μας με τον διάλογο. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καυγά με αυτόν τον τρόπο ή θα κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας “.
” Υπάρχει στρατός στα νησιά γιατί απειλούνται από κάπου “, ήταν η άμεση απάντηση του κ. Δένδια.” Τα 6-10 μίλια στον αέρα και στη θάλασσα υπάρχουν από το 1930. Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αντιληφθεί τις ευαισθησίες μας και τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ” πρόσθεσε κλείνοντας τις δηλώσεις του.
” Μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο αν έχουμε αμοιβαία αντίληψη και κατανόηση. Αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπαίνω και στα παπούτσια του άλλου “, απάντησε εκ νέου ο τούρκος ΥΠΕΞ κλείνοντας τη κοινή συνέντευξη Τύπου.
Μετά το πέρας της συνέντευξης, κυβερνητικές πηγές της Αθήνας, δήλωσαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και είχε ρητή εντολή να απαντήσει αναλόγως, αν προκληθεί.
Το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφέρθηκε στο πρώτο μέρος των δηλώσεων Τσαβούσογλου, λέγοντας πως “Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου”, ενώ το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών, κ. Ν. Δένδια και Μ. Τσαβούσογλου, ξεκίνησε με ελπίδες για βελτιωμένες σχέσεις, αλλά γρήγορα κατέληξε σε εκατέρωθεν κατηγορίες.

Facebook Comments

POST A COMMENT.