Καθαρά Δευτέρα με “ανοιχτά” πάρκα και πέταγμα χαρταετού αλλά με sms…

Καθαρά Δευτέρα

Με την τελευταία επιδημιολογική εικόνα να δείχνει στο ζενίθ τα κρούσματα παρά τα συνεχόμενα lockdown, συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία βρίσκεται πλέον υπό νέα πίεση μετά τη δήλωση Κοτανίδου (μέλος της επιτροπής) ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν είναι πάντα οι σωστές. Το lockdown είναι βέβαιο ότι θα παραταθεί και μετά τις 16 Μαρτίου (ημέρα που λήγει το τρέχον «πακέτο» περιοριστικών μέτρων) ενώ ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά αν στις 22 ή στις 29 Μαρτίου θα δούμε τη χώρα να «ανοίγει».

Τα δεδομένα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα έχουν αλλάξει δραματικά.

Αφενός τα νέα κρούσματα φαίνεται για ακόμη μερικές μέρες να παγιώνονται αρκετά υψηλότερα των 2000, αφετέρου το ΕΣΥ πιέζεται δραματικά. Ο μέσος όρος νέων διαγνώσεων των τελευταίων 7 ημερών έχει ανέλθει στα 2177 ήτοι 300 περισσότερα ή +14% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν όταν έγινε η ανακοίνωση των αυστηρότερων μέτρων.

 • Ο ΕΟΔΥ επίσης χθες ανέφερε 506 διασωληνώσεις, αριθμός ρεκόρ από τις 21/12/2020 με τον 7ημερο μέσο όρο να βρίσκεται πλέον στις 477 σημειώνοντας αύξηση 30% από την αρχή του μήνα και χωρίς ακόμη να αποτυπώνεται σε αυτό τον αριθμό η εκτόξευση των κρουσμάτων.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται σταθερά πάνω από 2300 άτομα και ήδη ξεκίνησαν οι διακομιδές στις δύο ιδιωτικές κλινικές.

Ανατροπή με την Καθαρά Δευτέρα

Υπό αυτό το κλίμα φαίνεται ότι αλλάζει και ο σχεδιασμός για την Καθαρά Δευτέρα. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες ενδείξεις και πληροφορίες τα πάρκα θα είναι ανοιχτά και το πέταγμα του χαρταετού θα είναι ελεύθερο αλλά με προσοχή.

Αν και αρχικά υπήρχε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να βάλει… μπλόκο στον Καθαρά Δευτέρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός για το πέταγμα του χαρταετού, τελικά το τριήμερο θα είναι χωρίς επιπλέον απαγορεύσεις.

 • Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα μέτρα, ειδικά για την Καθαρά Δευτέρα, δεν αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα απόγευμα Παρασκευής (12/3) από τον Νίκο Χαρδαλιά, αλλά θα υπάρξουν συστάσεις ενόψει του τριημέρου.

Η σύσταση του κ. Χαρδαλιά θα αφορά την αποφυγή συγκεντρώσεων σε πάρκα, παραλίες και πλατείες, κάτι που – ούτως ή άλλως – απαγορεύεται δεδομένου, ότι δεν επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

 • Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για να μπει λουκέτο στα πάρκα, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως απαιτείται αποστολή SMS για οποιαδήποτε μετακίνηση εντός δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την μόνιμη κατοικία των πολιτών, μέτρο που κρίνεται από τις αρχές ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι θέλουν να πετάξουν χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα, αν το επιτρέψει ο καιρός, θα μπορούν να το κάνουν με βάση τα ισχύοντα μέτρα, δηλαδή με αποστολή SMS και κωδικός 6, υπό τον όρο βέβαια να κινηθεί εντός δήμου ή εκτός αυτού αλλά όχι σε μεγαλύτερη απόσταση των 2 χιλιομέτρων.

Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εντατικοποιηθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις εκτός δήμου και νομού κατοικίας.

Ποιοι μπορούν να μετακινούνται εκτός νομού

 • Με απαγόρευση της μετακίνησης εκτός δήμου θα γιορτάσουμε φέτος το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
 • Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα οι πολίτες απαγορεύεται να μετακινηθούν με αυτοκίνητο εκτός του δήμου όπου κατοικούν.
 • Το πρόστιμο για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 300 ευρώ.

Από την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού εξαιρούνται:

 • Οι πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν της διαμονής τους
 • Όσοι μετακινούνται για λόγους υγείας, με επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης
 • Όσοι πάνε σε τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση
 • Οι διαζευγμένοι γονείς ή γονείς που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
 • Όσοι μεταβαίνουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1
 • Οι φοιτητές που πρέπει να δείξουν αποδεικτικό κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν

Ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στα δυτικά και από το μεσημέρι βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές, κυρίως τις βόρειες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Τα φαινόμενα από το βράδυ στα δυτικά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από τα δυτικά σε δυτικούς βορειοδυτικούς 6 με 7 και στο Ιόνιο από το απόγευμα τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Πηγή: Libre

Facebook Comments

POST A COMMENT.