PDMonitor για τη νόσο του Πάρκινσον: Καινοτόμο, φορετό σύστημα συνεχούς παρακολούθησης των ασθενών

PDMonitor

Μία νέα συσκευή για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον, ένα καινοτόμο, φορετό, µη επεµβατικό σύστηµα συνεχούς και αντικειµενικής παρακολούθησης ασθενών, είναι διαθέσιμη στη χώρα μας και μάλιστα, φέρει ελληνική υπογραφή.

Το PDMonitor® είναι ιατρική συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί φορέσιμους αισθητήρες (Wearables), τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και ανάλυση μεγάλων σειρών δεδομένων (Big Data analysis), για την παρακολούθηση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον, σε κάθε στάδιο. Η ανάλυση των συμπτωμάτων συμπληρώνεται με επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με το τρόπο ζωής του ασθενή καθώς και την τήρηση της φαρμακευτικής του αγωγής.

Μέσω μίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα (Mobile app) και ενός διαδικτυακού εργαλείου για ιατρούς (Physician Tool), διασφαλίζεται η επικοινωνία μεταξύ ασθενή, ιατρού και φροντιστή και διευκολύνεται η λήψη κλινικών αποφάσεων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή.

Η συσκευή είναι πιστοποιημένη με CE mark, Class IIa, αποτέλεσμα 10ετούς έρευνας και ανάπτυξης.

Νόσος  του Πάρκινσον: Kοντά στον ασθενή, την κάθε στιγμή!

Με το PDMonitor® γίνονται πράξη βασικές αρχές του mHealth (mobile Health):

  • διασυνδεσιμότητα,
  • διάχυση της πληροφορίας,
  • ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα κλινικά πρωτόκολλα,
  • ιατρική βασισμένη σε κλινικά αποτελέσματα,
  • αξιοποίηση της γνώσης για τη λήψη αποφάσεων και
  • συμμετοχή του ασθενή στη θεραπεία του.

Με επίκεντρο τον ίδιο, διεπιστημονική ομάδα μπορεί να συμμετέχει στη θεραπεία, αποτελούμενη από το θεράποντα ιατρό, φροντιστή, ειδικό νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή, διαιτολόγο, εργοθεραπευτή και κοινωνικό λειτουργό, με στόχο την έγκαιρη, προληπτική, εξατομικευμένη και συμμετοχική αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον, από όλο το οικοσύστημα γύρω από τον ασθενή.

Οφέλη για τον ασθενή και το θεράποντα ιατρό 

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η 2η πιο συνήθης νευροεκφυλιστική ασθένεια και συνοδεύεται από σημαντικά κινητικά συμπτώματα και σταδιακή αναπηρία. Δεν υπάρχει θεραπεία που να σταματά τη νόσο του Πάρκινσον, συνεπώς η κλινική αντιμετώπισή της έχει στόχο να διαχειριστεί τα συμπτώματα της νόσου και τις παρενέργειες της αγωγής, διατηρώντας μία ικανοποιητική ποιότητα ζωής.

Μέσω του PDMonitor®, ο ασθενής μπορεί να συζητά με τον ιατρό βάσει πραγματικών δεδομένων και όχι υποθέσεων για τα κινητικά και τα μη κινητικά του συμπτώματα και τις διακυμάνσεις τους. Συμμετέχει στη διαχείριση της νόσου και διευκολύνει τη συνεχή παρακολούθησή του από τον ιατρό.

Το PDMonitor® βοηθά τον ιατρό να είναι πάντα ενημερωμένος για την εξέλιξη της κατάστασης του ασθενούς και του δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζει με ακρίβεια το θεραπευτικό σχήμα του ασθενή. Τυχόν αλλαγές γίνονται έγκαιρα αντιληπτές, διευκολύνοντας σημαντικά τη διαρκή σταδιοποίηση της νόσου από τον ιατρό, χωρίς να χάνεται πολύτιμος, ποιοτικός χρόνος για τον ασθενή. Τέλος, μπορεί να προγραμματίζει τις επισκέψεις του ασθενούς όταν κρίνεται απαραίτητο και όχι με βάση μία παγιοποιημένη ρουτίνα.

Το PDMonitor® παρουσίασε στη χώρα μας η PDNeurotechnology®, νεοφυής εταιρία ανάπτυξης πρωτοπόρου ιατρικής τεχνολογίας.

Με αφορμή την παρουσίαση του PDMonitor® στην Ελλάδα, ο καθ. Δημήτρης Φωτιάδης, Τεχνικός Διευθυντής της PDNeurotechnology®, δήλωσε: «Η γνωριμία του PDMonitor® με το ελληνικό κοινό μας γεμίζει με υπερηφάνεια καθώς, μετά από πολλά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, μία πραγματικά καινοτόμος τεχνολογία που αναπτύχθηκε στα Ιωάννινα μπορεί να δώσει λύσεις σε ασθενείς με Πάρκινσον, σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο».

Ο καθ. Σπύρος Κονιτσιώτης, Ιατρικός Διευθυντής της PDNeurotechnology®, δήλωσε: «Έλληνες μηχανικοί και Έλληνες ιατροί συμβάλουν σε μία νέα τεχνολογία, αυτή του PDMonitor®, την οποία μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες σε χώρες του εξωτερικού περιγράφουν ως την πιο σημαντική ανακάλυψη για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον μετά τη Levodopa*».

«Η PDNeurotechnology® αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα καινοτόμου, εξωστρεφούς επιχειρηματότητας για την Ελλάδα, και μάλιστα σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό τομέα παγκοσμίως, όπως είναι αυτός της ιατρικής τεχνολογίας και της Τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο κ. Νίκος Μόσχος, Επιχειρησιακός Διευθυντής της PDNeurotechnology®.

 Levodopa αποτελεί την κύρια δραστική ουσία στην αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον. Πρωτοχρησιμοπιήθηκε από τον Έλληνα Γ. Κοτζιά, στην Νέα Υόρκη, το 1967. 

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.