Θεσσαλονίκη: Υγειονομικοί με Covid-19, δεν αντικαθίστανται γιατί δεν υπάρχουν αντικαταστάτες…

Koronoios-nosokomeio

Αποκαλύπτικά όσα αποκαλύπτει η Δάφνη Κατσίμπα, Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης για τα κρούσματα μεταξύ γιατρών και προσωπικού.

«Στο Ιπποκράτειο, είχαμε πάνω από 70 κρούσματα επιβεβαιωμένα, ενεργά, ανάμεσα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στο ΑΧΕΠΑ, πάνω από 100 και σε όλα τα άλλα πολλά ακόμα κρούσματα, δηλαδή μπορεί να έχουμε ξεπεράσει και τα 300 κρούσματα μεταξύ του προσωπικού των νοσοκομείων. Υπάρχουν εκατοντάδες κρούσματα, ενεργά τώρα που μιλάμε».

Προσωπικό που έχει μολυνθεί: «Αν δεν έχετε προσωπικό για αντικατάσταση δεν απομακρύνεται κανείς!»

Εξηγώντας ποια είναι τα υγειονομικά μέτρα για τους επαγγελματίες υγείας εξήγησε με παράδειγμα σε ποιες περιπτώσεις απομακρύνεται ο εργαζόμενος: «Αν εγώ είμαι ύποπτη, επειδή έχω έρθει σε επαφή με ένα κρούσμα, θα αξιολογηθώ αν είμαι μικρής, μέτριας ή μεγάλης βαρύτητας. Αν είμαι μικρής βαρύτητας, θα μείνω στο νοσοκομείο (στη θέση μου). Αν είμαι μέτριας βαρύτητας, θα απομακρυνθώ εγώ αλλά δε θα ιχνηλατηθεί το υπόλοιπο προσωπικό. Αν είμαι μεγάλης βαρύτητας, θα απομακρυνθώ, κάνοντας ΤΟΤΕ το τεστ. Πρέπει να το δηλώσουμε και να ζητήσουμε τεστ. Μπορεί (ένας υγειονομικός) να απομακρυνθεί για 7 ημέρες –όχι για 14 όπως ισχύει για όλους– αλλά μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αντικαταστάτης σου στο τμήμα τουαλλιώς δεν μπορεί να απομακρυνθεί. «Αυτές είναι οι απαντήσεις που έχω πάρει εγώ για το τμήμα μου, όταν ενημέρωσα για αντίστοιχο περιστατικό. Αν δεν έχετε προσωπικό για αντικατάσταση δεν απομακρύνεται κανείς!».

«Είχαμε ένα τέτοιο φαινόμενο στην εντατική του ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ, αυτό το καλοκαίρι. Εμφανίστηκαν συμπτώματα σε ένα άτομο του προσωπικού, ζήτησε τεστ, δεν του έγινε. Στη συνέχεια, παρουσίασαν και άλλοι συμπτώματα, ζήτησαν να κάνουν το τεστ, δεν τους έγινε και τελικά νόσησαν 12 άτομα από την εντατική και αναγκάστηκαν να κλείσουν και να απολυμάνουν την εντατική».

«Αυτά που σας αναφέρω είναι μία και δύο ενδεικτικές περιπτώσεις, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες, καθώς και τα κρούσματα ανάμεσά μας είναι κάποιες εκατοντάδες».

«Γενικά, δε γίνονται στους χώρους εργασίας τεστ, σε όλες τις υπηρεσίες. Υπάρχει η αποσιώπηση να μη διαταραχθεί το κλίμα» (εδώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ΕΡΤ3 όπου υπήρχε κρούσμα αλλά δεν έγινε γνωστό έως ότου τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10). «Για να μην απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι, όπου είναι λίγοι και δεν μπορούν να αντικατασταθούν».

«Και επίσης, υπάρχει αποσιώπηση επειδή δε γίνονται τεστ: Στις δομές φιλοξενίας (ηλικιωμένων, μεταναστών κλπ) δε γίνονται τεστ. Στις φυλακές, στο στρατό το ίδιο, όπως και στα νοσοκομεία δε μας κάνουν τεστ ώστε να απομακρυνθούμε έγκαιρα και να μην κλείσει το τμήμα μας, γιατί θα το μεταδώσουμε και σε αρρώστους, όπως και σε εμάς και άλλους συναδέλφους το μετέδωσαν άλλοι ασθενείς κοκ».

«Αν και έπρεπε να έχουν γίνει οι σωστές παρεμβάσεις εγκαίρως για τις οποίες φωνάζαμε από το καλοκαίρι, και θα μπορούσαν να έχουν προλάβει αυτή την κατάσταση: να χρειάζονται τα μέτρα προστασίας αλλά να μη χρειαστεί το lockdown… Αυτή είναι η δική μας δουλειά. Βλέπουμε από μέσα τι χρειάζεται, ποιες είναι οι ανάγκες και ζητάμε αυτό που πρέπει να γίνει…

Στο δια ταύτα

«Ωστόσο, αυτό που ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε όλοι είναι να τηρούμε τα μέτρα. Μάσκα, γάντια, αποστάσεις, καλό πλύσιμο των χεριών και των ρούχων, σιδέρωμα, αλλά και να μην μπαίνουμε στο σπίτι με τα παπούτσια γιατί μεταφέρεται μέσα ο ιός».

Υπάρχει ελπίδα βελτίωσης;

Σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, πιστεύω ότι ο πανικός που υπάρχει τώρα θα οδηγήσει σε αυτή την προχειρότητα και στο να κλείσουμε τρύπες την τελευταία στιγμή (όπως με την πρόταση να μπουν κλίνες στο Βελλίδειο). Φοβόμαστε όλοι οι γιατροί ότι η κυβέρνηση δε θα αγγίξει το «θέσφατο» που λέγεται ιδιωτικός τομέαςπαρά μόνο θα το ενισχύσει και δε θα το επιβαρύνει σε αυτή την κατάσταση υπέρ του κόσμου. Δεν είμαι αισιόδοξη σε αυτόν τον τομέα… Όταν έχεις σαν προτεραιότητα να μην θίξεις αλλά να ενισχύσεις τον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορείς να είσαι αισιόδοξος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας…

Ξέρω τι θα κάνουμε εμείς σαν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία: θα δώσουμε πάνω από τα όρια αντοχών και εξάντλησης, τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε τον άρρωστο όπως πρέπει .. Όμως επειδή υπάρχουν τα ανθρώπινα όρια φοβάμαι πολύ για την εξέλιξη που θα έχουμε…

πηγή: libre.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.