Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής και η έδρα του Λαγού στην Ευρωβουλή

Δίκη-χρ. Αυγή-Μιχαλολιάκος

Ετυμηγορία δίκης Χρυσής Αυγής: Ένοχοι κρίθηκαν Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Παππάς, Λαγός, Γερμενής, Ματθαιόπουλος.

Την ενοχή του Νίκου Μιχαλολιάκου και έξι ακόμη πολιτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αποφάσισε σήμερα, 7 Οκτωβρίου, το δικαστήριο σε μια ιστορική απόφαση, μετά από πεντέμιση χρόνια δικαστικής μάχης.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας, επτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Έλληνες Ευρωβουλευτές ζητούν τον αποκλεισμό του Γιάννη Λαγού από το Ευρωκοινοβούλιο

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, απέστειλε επιστολή προς όλο το κοινοβουλευτικό σώμα του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και προς τους Προέδρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μάρτιν Σίντερβαν και Μανόν Ομπρί, ενημερώνοντας για την έκβαση της δίκης της Χρυσής Αυγής και ζητώντας τον αποκλεισμό του Γιάννη Λαγού.

Ποιες διαδικασίες αναμένονται για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου

Λόγω της μοναδικής ανάλογης περίπτωσης, στο καταστατικό του Ευρωκοινοβουλίου δεν υπάρχει κάποια σχετική οδηγία που να αφορά σε καταδίκη μέλους του Ευρωκοινοβουλίου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Το ευρωκοινοβούλιο θα δράσει αφού ολοκληρωθούν οι ενέργειες του κράτους μέλους, δηλαδή οι ενέργειες της Ελλάδας.
Αρχικά, πρέπει να ολοκληρώσει το δικαστήριο τη διαδικασία επιμέτρησης των ποινών, να τις ανακοινώσει και στη συνέχεια η Ελλάδα ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενημερώσει το Ευρωκοινοβούλιο για τις αποφάσεις και να υποβάλλει το σχετικό αίτημα.

Ένοχος για τη δολοφονία Φύσσα ο Ρουπακιάς

Νωρίτερα, οι δικαστές, επίσης, ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ’ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αύριο η απόφαση του Δικαστηρίου για τα άγρια εγκλήματα -  Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων.

Για τον τέταρτο παθόντα τα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Νωρίτερα, με την ολοκλήρωση της απόφασης επικράτησε πανζουρλισμός, χειροκροτήματα μέσα και έξω από την αίθουσα, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα τρέχοντας βγήκε από το ακροατήριο, φωνάζοντας εν μέσω χιλιάδων ζητωκραυγών «Γιέ μου… τα κατάφερες» και ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της κόρης της.

Κατά την ώρα της απόφασης έξω από το Εφετείο Αθηνών κυριάρχησαν χειροκροτήματα και αντιφασιστικά συνθήματα, κάθε φορά που ακουγόταν από τα μεγάφωνα η ετυμηγορία του δικαστηρίου υπέρ της ενοχής των κατηγορουμενων.

Με το άκουσμα της ενοχής του Νίκου Μιχαλολιάκου ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ άρχισε να φωνάζει: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί». Ωστόσο αμέσως σημειώθηκε έντασηενώ ακολούθησαν πετροπόλεμος, χημικά και μολότοφ.

Για την υπόθεση του ΠΑΜΕ, ένοχοι κρίθηκαν όλοι κατά μετατροπή της απόπειρας ανθρωποκτονίας, επικίνδυνες σωματικές βλάβες (πλημμέλημα). Για την υπόθεση των αλιεργατών ένοχοι όλοι όπως εισάγονται, δηλαδή για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Facebook Comments

POST A COMMENT.