Το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» από τη Θεσσαλία

ianos_mouzaki1

Σαρωτικό και ιδιαίτερα καταστροφικό ήταν το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» από τη Θεσσαλία, με συνέπεια καταστροφικές ζημιές στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας. Για το πώς διαμορφώθηκαν συνθήκες «τέλειας καταιγίδας» στην περιοχή, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. 

«Η καταστροφή στη νότια Θεσσαλία είναι η μεγαλύτερη εδώ που προκάλεσε το σύστημα και τα άλλα συστήματα που εξελιχτήκαν τις τελευταίες μέρες. Βασικός λόγος ήταν η συνάντηση δυο συστημάτων με διαφορετικές θερμοκρασίες, του Ιανού κι ενός αλλού συστήματος, που έγινε στην ημιορεινή περιοχή της νότιας Θεσσαλίας με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις. Χαρακτηρίζεται δε από μικρές υδρολογικές λεκάνες που αποφορτίζουν το νερό στα ποταμιά του Πάμισου του Σοφαδίτη, αλλά και του Πορταϊκού πόταμου» εξήγησε ο κ. Λέκκας.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 2,5 εκατ. όγκοι νερού κατέκλυσαν την πεδινή περιοχή με τεράστιες ζημιές στην αγροτική περιοχή, αλλά και στις οικιστικές περιοχές και μέσα στην Καρδίτσα. Το νερό έφτασε σε ορισμένα σημεία και το 1 μέτρο, δεν μπορούσαν οι πόταμοι να αποφορτίσουν το νερό στην κανονική τους όχθη και το νερό διοχετεύτηκε μέσα στην πόλη της Καρδίτσας» επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Στην Καρδίτσα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης, έχουν διακοπεί οι τηλεφωνικές επικοινωνίες σε μεγάλο ποσοστό,  υπάρχουν βοαρές βλάβες στο δίκτυο υδροδότησης, ενώ τουλάχιστον 5.000 κατοικίες έχουν πλημμυρίσει και 15 χωριά έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές.

Από σήμερα, Κυριακή θα γίνει τεράστια επιχείρηση των συνεργείων για τις καταγραφές.
«Με ανησυχεί παρά πολύ ότι μέσα σε μια κρίση του κορονοϊού οι κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα λήψης των μέτρων, όποτε η Καρδίτσα και οι όμορες περιοχές είναι στο στόχαστρο όχι μόνο της πλημμύρας, αλλά και της δεύτερης κρίσης του κορωνοϊού. Θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα, ακόμα και στις βασικές ανάγκες στην Καρδίτσα και τις γύρω περιοχές», είπε ο κ. Λέκκας.

Παράγοντες που συνέβαλαν καταλυτικά στις εκτεταμένες καταστροφές στην Καρδίτσα

1. Οι δύο κλάδοι βαρομετρικών χαμηλών από τα ΝΔ και από τα ΒΑ έχοντας διαφορά θερμοκρασίας συγκρούστηκαν πάνω από τη ΝΔ Θεσσαλία, με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης ραγδαιότητας στις νότιες πεδινές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου και τις ημιορεινές περιοχές της Πίνδου.

2. Οι έντονες μορφολογικές κλίσεις των υδρολογικών λεκανών του Πορταϊκού, Πάμεσου και Σοφαδίτη ποταμού συνέβαλαν στις μεγάλες ταχύτητες των υδάτινων μαζών.

3. Η έντονη διάβρωση των εδαφών των γεωλογικών σχηματισμών που αντιπροσωπεύεται από λεπτομερείς και αδρομερείς φάσεις του φλύσχη στα ημιορεινά.

4. Η ταχεία συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού που αδυνατούσαν να παραλάβουν οι υφιστάμενες κοίτες των ποταμών.

5. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες στις κοίτες και όχθες των ποταμών.

«Τα έντονα φαινόμενα συσχετίζονται με την κλιματική κρίση και προβλέπεται να εμφανίζονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Απώλειες σε ανθρώπινες ζωές

Σύμφωνα όσα έχουν αναφερθεί μέχρι την Κυριακή το πρωί, δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σε Καρδίτσα και Φάρσαλα: Μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία εντοπίστηκε νεκρή στο χωριό Βασιλί, στα Φάρσαλα κι ένας 63χρονος κτηνοτρόφος που αγνοείτο από την Παρασκευή στη Μαγουλίτσα Καρδίτσας. 

Εξακολουθεί να αγνοείται στο Μουζάκι Καρδίτσας μία 40χρονη γυναίκα από το βράδυ της Παρασκευής, το αυτοκίνητο της οποίας βρέθηκε το Σάββατο να έχει παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του ποταμού Πάμισου.

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.