Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα

mitsotakis-merkel

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κυρία Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται την Παρασκευή στη Βιέννη.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι της Πέμπτης της κυρίας Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και περιφερειακά ζητήματα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τις αρχές του διαλόγου, της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου.

Εξάλλου, στις 14:00, με τον Τούρκο πρόεδρο επικοινώνησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

Την επικοινωνία γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς, ενώ η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε μία ημέρα πριν από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Tούρκος πρόεδρος είπε πως κατά τη διάρκεια των επαφών με την κ. Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ θα συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διμερείς σχέσεις.

«Ο δρόμος της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο περνάει μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις. Αν λειτουργήσουμε ευσυνείδητα και με λογική μπορεί να βρεθεί μία φόρμουλα σε μία λογική “kazankazan” (win-win, που θα είναι όλοι κερδισμένοι), που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών» τόνισε ο Ερντογάν, διαμηνύοντας παράλληλα πως το Oruc Reis θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες μέχρι τις 23 Αυγούστου.

«Η στάση της Ελλαδας στο Αιγαίο και την Μεσόγειο είναι κακόβουλη. Δεν μπορεί να δοθεί εξήγηση με την κοινή λογική η απαίτηση για δικαιοδοσία επί του θαλάσσιου χώρου μέσω του Καστελόριζου, το οποίο απέχει από τις τουρκικές ακτές δύο χιλιόμετρα και από την ηπειρωτική Ελλάδα 580 χιλιόμετρα» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας μια πάγια θέση της Τουρκίας.

«Ο ισχυρισμός ότι ένας χώρος 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων μπορεί να κατέχει θαλάσσιο χώρο 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι αστείος και αβάσιμος» είπε ο κ. Ερντογάν, και συνέχισε:

«Προειδοποιώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πληροί τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στην προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Δίκαιο της ΕΕ, μία χώρα που είναι μέλος σας στην ΕΕ; Η ΕΕ θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις για αυτό από την κυβέρνηση της Ελλάδας».

cnn.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.