Σε εγκληματική αμέλεια οφείλεται η έκρηξη στη Βηρυτό

Βηρυτός

Επικίνδυνο φορτίο και συγκεκριμένα 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, ενός εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού, που παρέμενε αποθηκευμένο, υπό μη ασφαλείς συνθήκες, επί χρόνια -από το 2013- στο λιμάνι της Βηρυτού αλλά και η αδιαφορία των υπευθύνων παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, ήταν η αιτία της φονικής έκρηξης, που το βράδυ της Τρίτης σκότωσε τουλάχιστον 145 ανθρώπους και τραυμάτισε περίπου 5.000, στην πόλη του Λιβάνου. 

Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν τις αρχές για διαφθοράαμέλεια και κακοδιαχείριση. Εκτός από το μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών, περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ενώ η χώρα βρίσκεται από την Τρίτη και για τις δύο επόμενες εβδομάδες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία των Αρχών

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ένας αριθμός αξιωματούχων στο λιμάνι της Βηρυτού τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό εν αναμονή της έρευνας για τα αίτια της έκρηξης ενώ το Ανώτατο Αμυντικό Δικαστήριο της χώρας επέμεινε ότι εκείνοι που θα κριθούν υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν την «ανώτατη ποινή».

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησαν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Σε δήλωσή του το Παρατηρητήριο κάνει ήγειρε «σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα της λιβανέζικης δικαιοσύνης να διεξαγάγει μία αξιόπιστη και διαφανή δική του έρευνα».

Το νιτρικό αμμώνιο –το οποίο χρησιμοποιείται ως λίπασμα στην γεωργία αλλά και ως εκρηκτική ύλη- μετά την κατάσχεσή από ένα ρωσικό πλοίο το 2013 παρέμενε αποθηκευμένο στο λιμάνι της λιβανέζικης πρωτεύουσας επί έξι χρόνια.

Τόσο ο επικεφαλής του λιμανιού όσο και ο επικεφαλής της τελωνειακής υπηρεσίας δήλωσαν στα τοπικά Μέσα ότι είχαν επανειλημμένως απευθυνθεί στο νομικό σύστημα της χώρας, ζητώντας την απομάκρυνση ή την πώληση του φορτίου προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού.

Ο γενικός διευθυντής του λιμανιού Hassan Koraytem είπε στην κρατική τηλεόραση του Λιβάνου ότι γνώριζε πως το υλικό ήταν επικίνδυνο όταν με δικαστική απόφαση διατάχτηκε η αποθήκευσή, «όχι όμως σε αυτόν το βαθμό».

Ο κατ’ οίκον περιορισμός ισχύει για όλους τους αξιωματούχους του λιμανιού «που ενεπλάκησαν στην αποθήκευση και τη φύλαξη του νιτρικού αμμωνίου και τη διαχείρισης των εγγράφων του» από τον Ιούνιο του 2004, σύμφωνα με την υπουργό πληροφοριών.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Κι ενώ η αναζήτηση των υπευθύνων αναμένεται να πάρει μέρες, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν ή θάφτηκαν στα χαλάσματα των κτηρίων που ισοπεδώθηκαν.

Με την έκρηξη να έχει χαρακτηριστεί ως η χερότερη στην ιστορία μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, πολλές κυβερνήσεις απ’ όλον τον κόσμο στέλνουν αποστολές στο Λίβανο, προκειμένου να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο των ήδη εξαντλημένων διασωστών.

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.