Οι δραματικές εξελίξεις στον ελληνικό οίκο ευγηρίας «Βασιλειάδα», που χτυπήθηκε άσχημα από τον κορονοϊό, έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου γύρω από την απόδοση ευθυνών.
Ο Αποστόλης Μπαρμπούσας είναι το τελευταίο θύμα της ανείπωτης τραγωδίας που βιώνει η ελληνική παροικία στη Βικτώρια. Ο 79χρονος συμπάροικος πέθανε το μεσημέρι της Κυριακής από κορονοϊό στη «Βασιλειάδα».
Άλλος ένας ομογενής, ο 92χρονος Θεόδωρος Μακρίδης, πέθανε το Σάββατο.
Ο άτυχος ομογενής εισήλθε στο γηροκομείο μόλις πριν τρεις εβδομάδες. Πάντως, μέχρι χθες δεν ήταν βέβαιο ότι ο θάνατός του οφείλεται στον κορονοϊό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στον «Νέο Κόσμο», συνολικά στη «Βασιλειάδα» φιλοξενούνται γύρω στους 120 τρόφιμοι εκ των οποίων οι 71 είναι μολυσμένοι από τον ιό. Εξάλλου, έχουν μολυνθεί και 21 μέλη του προσωπικού. Μάλιστα, ένα απ’ αυτά νοσηλεύεται στην εντατική νοσοκομείου.
Επίσης, αρκετοί τρόφιμοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ, όπως μας είπε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, στο ίδρυμα βρίσκονται γιατροί και νοσοκόμοι και μόλις κρίνουν ότι κάποιος τρόφιμος χρειάζεται θεραπεία τον στέλνουν στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τα ονόματα που έχουν δημοσιοποιηθεί, από κορονοϊό πέθαναν στη «Βασιλειάδα» η Μαρία Βασιλάκη, 81 χρόνων, ο Δημήτριος Φωτιάδης, 79 χρόνων, η Γεωργία Μιτσινίκου, 87 χρόνων, και η Ελένη Αλεξίου.
Κάποια ονόματα δεν είχαν γίνει γνωστά από τις οικογένειές τους.
Συνολικά αυτές τις μέρες πέθαναν δώδεκα Έλληνες ηλικιωμένοι της Μελβούρνης από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι δικοί τους στον «Νέο Κόσμο».
Όσον αφορά τη «Βασιλειάδα», πολλοί συγγενείς νεκρών λένε ότι ευθύνες έχει και το ίδρυμα καθώς το προσωπικό δεν τηρούσε τους κανόνες ασφαλείας.
Κάποιες από τις καταγγελίες δημοσιεύονται στις σελίδες 2 και 3 της έκδοσης της Δευτέρας.
Το ίδρυμα, δια του προέδρου του Δ.Σ. Κώστα Κόντη, απαντά σε όλες τις επικρίσεις με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στη σελίδα 3.
Στο μεταξύ, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά την προσωρινή ανάληψη του γηροκομείου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθώς συγγενείς καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει επικοινωνία με τος δικούς τους.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ivan Rukavina που λέει ότι η 86χρονη μητέρα του Marija, ήταν τρόφιμος του ιδρύματος και από την περασμένη Δευτέρα, που βρέθηκε θετική στον ιό δεν ξέρει πού βρίσκεται και κανείς δεν μπορεί να τον βοηθήσει.
Τι απαντά η διοίκηση της «Βασιλειάδας»
Αιχμές για ολιγωρία της διοίκησης, έλλειψη προστατευτικών μέτρων, κακή έως ανύπαρκτη επικοινωνία με τις οικογένειες των τροφίμων, ακόμη και για τις εργασιακές συνθήκες των μελών του προσωπικού του γηροκομείου, δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ημέρες ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά που καίει ένα σημαντικό κομμάτι της παροικίας μας.
Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί και απαντώντας σε όλες τις κατηγορίες, ο επί 20ετία πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Βασιλειάδας» κ. Κωνσταντίνος Κόντης, εξέδωσε την Παρασκευή σχετικό Δελτίο Τύπου.
Αρχικά, το ΔΣ και το προσωπικό του γηροκομείου εκφράζουν την οδύνη τους για την απώλεια των τροφίμων και τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των απολεσθέντων.
Στη συνέχεια διευκρινίζεται ότι από το πρωί της Τετάρτης, 23 Ιουλίου, τη διαχείριση της μονάδας έχει αναλάβει ομάδα του Υπουργείου Υγείας και ότι όλο το προσωπικό βρίσκεται σε κατ’ οίκον απομόνωση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του τεστ κορονοϊού στο οποίο υποβλήθηκαν τα περισσότερα μέλη του ήταν αρνητικά.
Όσοι επαναλάβουν το τεστ τις επόμενες μέρες και παραλάβουν αρνητικά αποτελέσματα, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη θέση τους στις 30 Ιουλίου, ημερομηνία επιστροφής της διαχείρισης του γηροκομείου στην κανονική διοίκηση.
Απαντώντας στις αιχμές που δέχτηκε το ΔΣ γύρω από τα εργασιακά ζητήματα, ο κ. Κόντης ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι υπάλληλοι που παύθηκαν προσωρινά αποζημιώνονται στο ακέραιο και δεν έχουν ενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα Jobkeeper. «Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για το τόσο αφοσιωμένο προσωπικό μας» αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου.
Ως προς τις κατηγορίες για χρήση αποκλειστικά εποχικού προσωπικού, στο Δελτίο Τύπου καθίσταται σαφές ότι πάγια πολιτική της διοίκησης του γηροκομείου, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Κόντη, ήταν η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους ή μερικής απασχόλησης με πρόσβαση σε όλες τις άδειες.
Από τα 110 μέλη του προσωπικού (κυρίου και εφεδρικού) που αναλογούν στους 120 τροφίμους, οι 50 εργάζονται από 5 έως και 15 χρόνια συνεχόμενα στη «Βασιλειάδα», αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου.
Στις κατηγορίες για μη χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού από τα μέλη του προσωπικού, η Διοίκηση της «Βασιλειάδας» απαντά ότι η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού είχε επιβληθεί στο προσωπικό από τις 9 Ιουλίου, τέσσερις ημέρες πριν την έκδοση της σχετικής κυβερνητικής οδηγίας.
Όσο για τις κατηγορίες ότι, συγκεκριμένα την Κυριακή, 19 Ιουλίου, το προσωπικό κυκλοφορούσε χωρίς την απαραίτητη προστασία, η Διοίκηση απαντά ότι επρόκειτο για άτομα που κατευθύνονταν σε ειδικό απομονωμένο χώρο του γηροκομείου για να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού και τα οποία «δεν ήρθαν σε καμία απολύτως επαφή με κανέναν από τους τροφίμους».
Στις κατηγορίες ότι η Διοίκηση της «Βασιλειάδας» δεν ενημέρωσε εγκαίρως τις οικογένειες των τροφίμων για το ξέσπασμα του ιού στη μονάδα, ο κ. Κόντης απαντά, μέσω του Δελτίου Τύπου, ότι ενημερώθηκε από το μέλος του προσωπικού ότι είναι θετικό στη νόσο στις 9 Ιουλίου και ενημέρωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα τις οικογένειες την επόμενη ημέρα.
Για τα υπόλοιπα περιστατικά ενημερώθηκε στις 14 Ιουλίου, λόγω της παρεμβολής του Σαββατοκύριακου, και απέστειλε μήνυμα στις 15 Ιουλίου. Έκτοτε, υπήρχε τακτή ενημέρωση με όλα τα γεγονότα και τους ακριβείς αριθμούς στις 17, 19, 21 και 22 Ιουλίου, οπότε και τη διοίκηση της μονάδας ανέλαβαν οι κρατικές υπηρεσίες.
Όπως διευκρινίζει ο κ. Κόντης, δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση από την Πέμπτη, στις 2μμ. Ο ίδιος εικάζει ότι οι οικογένειες ενημερώνονται πλέον από τις κρατικές υπηρεσίες.
Ο κ. Κόντης σχολίασε και την απόφασή του να μη μιλήσει σε κανένα ΜΜΕ, λέγοντας ότι η μέχρι τώρα εμπειρία του του έχει αποδείξει ότι όλα γίνονται για τον εντυπωσιασμό, «για να πουλήσουν περισσότερα φύλλα, να εξασφαλίσουν περισσότερα κλικ και να προσελκύσουν θεατές. […] Ο μόνος τρόπος για να σας ενημερώσω ήταν να στείλω τις πληροφορίες αυτές απευθείας σε εσάς και να τις δημοσιεύσω στον ιστότοπό μας».
Κλείνοντας το Δελτίο Τύπου, ο κ. Κόντης αναφέρεται στις αξιολογήσεις τις οποίες έχει περάσει η μονάδα κατά την τελευταία 20ετία με πολύ υψηλές βαθμολογίες. Η «Βασιλειάδα» πιστοποιήθηκε τελευταία με τα νέα κριτήρια τον τελευταίο χρόνο, «ύστερα από αιφνιδιαστικό έλεγχο, με πολύ υψηλό σκορ και με ποσοστά ικανοποίησης 90% ή παραπάνω από τους «καταναλωτές» μας».
Πηγή: ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
POST A COMMENT.