Σε εγρήγορση η Αθήνα για κάθε ενδεχόμενο έναντι της Τουρκίας

ΕΕ-Συμβούλιο

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την κυβέρνηση να βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε εγρήγορση εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.

Αθήνα και Βρυξέλλες, σε μία επιχείρηση συντονισμού, προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ο ίδιος τόνισε μιλώντας στους ομολόγους του ότι «δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση».

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την περίπτωση που ο Ερντογάν υλοποιήσει τις απειλές του και στείλει το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε μετά την αναφορά του Νίκο Δένδια ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα με την Τουρκία» και πώς στην Ανατολική Μεσόγειο οι δραστηριότητες μας είναι νόμιμες και σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις διμερείς σχέσεις.

Ως συνήθως, δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
«Επισημαίνουμε ότι 83 εκατομμύρια πολίτες μας έχουν δικαιώματα και συμφέροντα και είναι υποχρέωση μας να τα προστατεύουμε» ανέφερε.

Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό

Το Πολεμικό Ναυτικό, που βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, πραγματοποίησε άσκηση στο Μυρτώο Πέλαγος με τη συμμετοχή φρεγατώνταχύπλοων σκαφών και υποβρυχίων.

Επι τάπητος η Τουρκία στις Βρυξέλλες

Η προκλητικότητα της Άγκυρας αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σχεδιάζει τη διεξαγωγή πενταμερούς συνάντησης για την Τουρκία με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία συνεχίζει να παίρνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάϊκο Μάας, αφού συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα, την ερχόμενη Τρίτη, για να συναντηθεί με το Νίκο Δένδια.

Μίνι μνημόνιο ζητά ο Βορράς

Πάντως, στις Βρυξέλλες, εκτός της προκλητικότητας της Άγκυρας, βασικό θέμα στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών είναι τα κονδύλια για τις συνέπειες του κορωνοϊού.

Το «σκληρό πόκερ» στη Σύνοδο Κορυφής αφορά το μοίρασμα των 750 δισ. ευρώ στις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της ύφεσης, λόγω της πανδημίας.

Η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού δεν ήταν καθόλου τυχαία: «Ίσως κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση. Οι πολίτες μας δεν αναμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

Η Ολλανδία μαζί με χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά προσπαθούν να φέρουν από το «παράθυρο» ένα μίνι μνημόνιο.

Απαιτούν κάθε εκταμίευση να συνδέεται με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Για παράδειγμα, ως αντάλλαγμα για την διάθεση κονδυλίων σε εργασιακά και συνταξιοδοτικό, ζητούν μνημονιακές δεσμεύσεις, αρνούμενες φυσικά να κατανοήσουν ότι οι πληττόμενες χώρες δεν φέρουν καμία ευθύνη για την πανδημία.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Αν οι χώρες του Νότου χρειάζονται βοήθεια από άλλες χώρες για να αντιμετωπίσουν την κρίση, τότε πιστεύω ότι είναι απόλυτα λογικό για εμάς να ζητούμε σαφή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις».

Ταυτόχρονα ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε από τη δική του πλευρά: «Υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα να διευκρινιστούν… Πρώτα, ασφαλώς, πού θα πάνε τα χρήματα, ποιοι θα είναι εκείνοι που θα ωφεληθούν κυρίως, ποια θα είναι τα κατάλληλα κριτήρια. Διότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτό είναι ένα σχέδιο που πραγματοποιείται άπαξ και δεν μπορεί να αποτελεί δρόμο προς μια Ένωση χρέους».

Οι υποστηρικτές του Ταμείου Ανάκαμψης δίνουν λίγες πιθανότητες να γεφυρωθεί το χάσμα σε αυτή τη Σύνοδο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως «οι διαφορές είναι ακόμα πάρα πολύ μεγάλες και γι’ αυτό δεν μπορώ να προβλέψω αν αυτή τη φορά θα φτάσουμε σε αποτέλεσμα».

Με τη σειρά του, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε λιγότερο επιφυλακτικός: «Είμαι αισιόδοξος αλλά συγκρατημένος… Θα κάνουμε τα πάντα για να επιτευχθεί συμφωνία».

Πηγή: cnn.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.