StaEllinika: Ελληνική γλώσσα, Ιστορία και Πολιτισμός σε ομογενειακά σχολεία στις ΗΠΑ

StaEllinika-1

Εδώ και ένα μήνα περίπου, έχει ξεκινήσει η πιλοτική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της μυθολογίας μας και στοιχείων του ελληνικού Πολιτισμού, σε επιλεγμένα σχολεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, μέσω της μαθησιακής πλατφόρμας για την ελληνική γλώσσα StaEllinika.

StaEllinika: The New Online Platform for Diaspora Greek Language ...

Συγκεκριμένα, η ενεργοποίηση της μαθησιακής πλατφόρμας για την ελληνική γλώσσα StaEllinika είναι μία πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, υπό το Γ.Γ κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και το Κέντρο Ελληνικών σπουδών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο πανεπιστήμιο Simon Fraser, και με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των μελών της ομάδας είναι ταλαντούχοι νέοι, που ζουν στην Ελλάδα, στους οποίους το πρόγραμμα προσέφερε την ευκαιρία να εργαστούν και να μείνουν στον τόπο τους.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη, προς το παρόν, σε επιλεγμένα σχολεία των ΗΠΑ, σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια, η Πενσυλβάνια, η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ, υπό την επίβλεψη του Δρ. Αναστάσιου Κουλαρμάνη, Διευθυντή του Τμήματος Παιδείας της  Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

staellinika hashtag on Twitter
Η πλατφόρμα StaEllinika 

Υιοθετήθηκε πρόσφατα ως το επίσημο εργαλείο της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού για την εκμάθηση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της μυθολογίας και στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού στην ελληνική διασπορά. Η δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας δόθηκε σε κυκλοφορία στο τέλος Απριλίου, στοχεύοντας σε μεμονωμένους μαθητές, όμως, έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και σε λίγες μόλις εβδομάδες, ξεπέρασε τους 7.000 εγγεγραμμένους μαθητές, από 106 κράτη, ενώ ο αριθμός αυτός διαρκώς μεγαλώνει.

Η πιλοτική εφαρμογή παράσχει επιπλέον διδακτικούς πόρους και υποστήριξη σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δουλεύουν σε αποκλειστικά διαδικτυακό περιβάλλον. Το αναλυτικό πρόγραμμα, που έχει αναπτυχθεί και ακολουθείται μέσω της παρούσας συνεργασίας, είναι απολύτως συμβατό με τις νέες σχολικές συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί από τα νέα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας λόγω του COVID-19, προετοιμάζοντας τις κοινότητές μας για μια ενδεχόμενη νέα αναζωπύρωση της πανδημίας το φθινόπωρο του 2020.

Η τελική μορφή της πλατφόρμας θα είναι διαθέσιμη το φθινόπωρο του 2020, ώστε να υποστηρίξει κοινότητες, σχολεία και μεμονωμένους μαθητές σε όλη την ελληνική διασπορά, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη των εφαρμογών από το ΙΣΝ Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών.

staellinika.com.Οnline πλατφόρμα ελληνικής γλώσσας! Greek-Berliners®

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε  ότι «τεχνολογικές λύσεις όπως αυτή θα συμβάλουν στην προσπάθεια που κάνουμε ως Αρχιεπισκοπή Αμερικής στην αναγέννηση των Ελληνικών γραμμάτων και της διάδοσης της Ελληνικής γλώσσας στις νέες γενιές. Είμαι σίγουρος ότι οι μικροί μας φίλοι θα αγαπήσουν την καινοτόμο αυτή εφαρμογή, με την οποία θα μπορούν να έχουν επαφή με την ωραία μας γλώσσα με ένα ευχάριστο τρόπο».

«Η ελληνική γλώσσα αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία που ενώνουν τον οικουμενικό ελληνισμό και η εν λόγω πλατφόρμα θα αποτελέσει μια σημαντική επένδυση για τη διατήρηση, τη διάδοση και την προώθησή της», σχολίασε σχετικά ο αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό υφυπουργός, Κώστας Βλάσης.

«Η πλατφόρμα “StaEllinika” είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, εν μέσω πανδημίας, που υποστηρίζει την προβολή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας ευρύτερα στα σχολεία της ομογένειας. Αποτελεί σημαντικό σταθμό για τις δράσεις που θα αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον με σκοπό την διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» πρόσθεσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.

Την ευχή και ελπίδα «μέσω αυτής της συνεργασίας να προκύψουν νέες ευκαιρίες διεύρυνσης τέτοιων δράσεων στο μέλλον» εξέφρασε ο Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, Διευθυντής του Τμήματος Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ενώ ο Διευθυντής του ΙΣΝ Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, Δρ. Δημήτρης Κράλλης, τόνισε ότι «χάρη στη γενναιοδωρία του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, το προϊόν δύο ετών εντατικής εργασίας από μια πραγματικά ταλαντούχο ομάδα θα βρει το φυσικό του κοινό, τα νέα παιδιά της ελληνικής διασποράς.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.