Τσιόδρας: “Δεν κάνουμε ακόμα λόγο για στρατηγική άρσης των μέτρων”

tsiodras_loimoxiologos

Με την επιτήρηση του ιού να θεωρείται δεδομένη για 2 χρόνια ακόμα, στην Ελλάδα, ανακοινώθηκαν σήμερα 22 νέα κρούσματα και συνολικά 2192 στη χώρα. Ένας (1) ακόμα θάνατος προστέθηκε ανεβάζοντας σε 102 συνολικά τα θύματα πανελλαδικά.

Από τα 102 άτομα, οι 28 μόνο ήταν γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 73 έτη και το 89,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Το 25,2% συνδέεται με ταξίδι στο εξωτερικό, και 889 με επαφές γνωστού κρούσματος. Έχουμε και 72 ασθενείς σε ΜΕΘ με μέση ηλικία τα 68 έτη. Οι 15 είναι γυναίκες με το 82% έχει  υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Και 29 έχουν βγει από ΜΕΘ. Στη χώρα έχουν γίνει 50571 τεστ για τον ιό.

Τα παγκόσμια δεδομένα

Όπως ενημέρωσε σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σήμερα έχουμε 2.230.000  κρούσματα παγκοσμίως, 492.000 ασθενείς ανέρρωσαν και έχουν καταμετρηθεί 128.892 θάνατοι.
Στις ΗΠΑ, έχουμε παραπάνω από 614.000 κρούσματα και 26.120 θανάτους.
Στη Ρωσία, αυξάνουν συνεχώς τα νέα κρούσματα ενώ στη Σιγκαπούρη βάλλονται από δεύτερο κύμα.
Στην Ευρώπη, έχουμε παραπάνω από 1 εκατ. κρούσματα με 499 θανάτους μέσα σε μια μέρα στην Ισπανία, 602 στην Ιταλία, 778 στη Γαλλία και 301 στη Βρετανία.

Τα δεδομένα έρευνας του Χάρβαρντ για την επόμενη ημέρα

Επιστημονική ομάδα του Χάρβαρντ έφτιαξε μια πιθανή πορεία με μαθηματικό μοντέλο που λαμβάνει δεδομένα από άλλους κορονοϊούς. Νέα επιδημιολογικά κύματα τους επόμενους μήνες όπως συμβαίνει, θεωρούνται πολύ πιθανά ως σίγουρα. Αν δεν υπάρξει εμβόλιο ή θεραπεία τότε τα μέτρα που ζούμε, θα είναι το κρίσιμο σημείο μέχρι να στήσουμε ως παγκόσμια κοινωνία την συλλογική ανοσία.

Την επιτήρηση του ιού τη θεωρούν δεδομένη για 2 χρόνια, τουλάχιστον οι ερευνητές.

Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 12 μήνες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, φάρμακα που χρησιμοποιούνταν για άλλες ασθένειες, τώρα δοκιμάζονται στον κορονοϊό, ενώ συνολικά 70 εμβόλια ετοιμάζονται αλλά ένα είναι μόνο σε φάση 2. “Είμαστε μακριά ακόμα”, είπε ο καθηγητής αναφέροντας και την πρόβλεψη του ΠΟΥ ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 12 μήνες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Πρόωρο να μιλάμε για άρση των μέτρων

Είναι πρόωρο ακόμα να μιλάμε για στρατηγική άρσης μέτρων, σημείωσε ο καθηγητής. “Πρέπει να είναι η άρση ελεγχόμενη και τα  μέτρα σταδιακά και να αξιολογούνται για ένα διάστημα πριν ληφθούν νέα. Να επιμένουμε σε επιφυλακή”, πρόσθεσε.

Και σχολίασε ότι δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε τα βήματα που κάνουν άλλες χώρες. Άλλες κάνουν στις κατασκευές, η Δανία που πήγε το Ρ0 σε 0,6 ανοίγει τα σχολεία αλλά με πολλά μέτρα προφύλαξης όπως κυλιόμενα διαλύματα, κι άλλες χώρες ανοίγουν τα καταστήματα λιανικής. Το παράδειγμα αυτό αφορά στη Γερμανία που ανοίγουν καταστήματα αλλά με πολύ αυστηρά μέτρα, παντού αποστάσεις και αυστηρή υγιεινή.

“Το ζητούμενο είναι η κατάλληλη στιγμή, τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα και άλλα που μελετάμε”, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Τα μέτρα θα ισχύσουν κανονικά και το Πάσχα

“Την ημέρα του Πάσχα, θα ισχύσει ό,τι και τις υπόλοιπες μέρες. Οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο για συγκεκριμένους λόγους που δεν περιλαμβάνουν την Ανάσταση ή το φαγητό με άλλους”, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Και επισήμανε ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Η άρση των μέτρων θα γίνει όταν φανεί ότι δεν υπάρχουν πια οι λόγοι που μας τα επέβαλλαν. “Ισχύουν μέχρι 27 Απριλίου και πρέπει να τα τηρήσουμε ευλαβικά. Τα αίσια σημάδια μπορούν εύκολα να ανατραπούν, πρόσθεσε.

Ταξιδιώτες από το εξωτερικό

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι από 3 πτήσεις από το εξωτερικό (από Παρίσι και Λάρνακα ήρθαν προχθές 255 επιβάτες συνολικά). Μεταφέρθηκαν όλοι σε ξενοδοχεία, τους έγινε τεστ και σήμερα όλα ήταν αρνητικά οπότε πήραν οδηγίες για 14ήμερο αυτοπεριορισμό στα σπίτια τους και έφυγαν.

Σήμερα ήρθαν κι άλλοι από Κατάρ, Λάρνακα και Βρυξέλλες μετέβησαν και αυτοί σε ξενοδοχείο, ελέγχθηκαν και αυτοί και τα αποτελέσματα τα περιμένουμε αύριο.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε γνωστό εξάλλου ότι συνελήφθησαν δυο αλλοδαποί που ήταν σε καραντίνα στα νότια προάστια και έσπασαν την καραντίνα. Ενημερώθηκαν οι πρεσβείες τους και πήραν πρόστιμο 5000 ευρώ.

Επίσης από τους ελέγχους στα διόδια και άλλους δρόμους, αφαιρέθηκαν από 236 οχήματα οι πινακίδες.

Επίσης μεγάλη επιχείρηση γίνεται στη Θεσσαλία για ιχνηλάτηση επαφών κατοίκων Ρομά της περιοχής της Νέας Σμύρνης Λάρισας. Ελέγχονται σήμερα 1200 άτομα.

Επίσης συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι 27 Απριλίου στη παραλία Βόλου και στο νότιο πάρκο και στην πλαζ Αγιάς στη Πάτρα. Και μπαίνουν και νέες περιοχές στην παραλιακή Πάτρας όπου παρατηρήθηκε κυκλοφορία πολλών πολιτών.

Τέλος, λόγω μη τήρησης των μέτρων, αναστέλλεται επί 10 ημέρες η λειτουργία μιας  Λαϊκής Αγοράς στο δήμο Εορδαίας.

Facebook Comments

POST A COMMENT.