Τσιόδρας: Η ανάλυση του προφίλ του SARS-COV-2 συνεχίζεται…

Τσιόδρας

Στην Ελλάδα έχουμε σήμερα 20 νέα κρούσματα και  συνολικό 1755 στη χώρα με το 55% να αφορά άνδρες, ανέφερε, στη σημερινή ενημέρωσή του, ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας. Τα 361 σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 655 με ήδη γνωστό κρούσμα. Έχουν γίνει, έως σήμερα, 26.193 τεστ.

Σήμερα καταγράψαμε άλλους 6 θανάτους και 79 συνολικά στη χώρα. Εξ αυτών οι 23 ήταν γυναίκες με ενδιάμεση ηλικία όλων τα 73 έτη. Σε ΜΕΘ, νοσηλεύονται 90 ασθενείς με μέση ηλικία τα 65 έτη εξ των οποίων οι 19 είναι γυναίκες και άρα το 79% είναι άνδρες. Το 71% έχει υποκείμενο νόσημα. 9 έχουν βγει από ΜΕΘ και 269 συνολικά έχουν βγει γενικά από τα νοσοκομεία.

Ο κορονοϊός παγκοσμίως

Σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έχουν επιβεβαιωθεί, παγκοσμίως, 1.289.000 κρούσματα και παραπάνω από 72.000 θάνατοι ενώ 272.000 άνθρωποι αναρρώσει.

Οι ΗΠΑ έφτασαν τα 337.000 κρούσματα με 9664 νεκρούς. Η Ευρώπη έχει καταγράψει 582.000 κρούσματα με την Ισπανία και την Ιταλία να έχουν το 45% εξ αυτών και των 47.000 θανάτων συνολικά οι δύο χώρες. Τα δεδομένα από τη Γαλλία δείχνουν ότι έχει υψηλό αριθμό θανάτων σε γηροκομεία.

Η σοβαρή νόσηση σε νέους 

Η Ιταλία έχει το 25% των κρουσμάτων σε άτομα από 19-50 ετών. Η Ισπανία έχει το 33% κάτω των 44 ετών . Στις ΗΠΑ το 29% είναι άτομα 20- 44 ετών. Ενώ στην  Ελλάδα στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών έχουμε το 45% των κρουσμάτων, στην ηλικία 19-39 ετών είναι το 31% και το 2,8% είναι παιδιά (47 κρούσματα).

 Σπάνιοι θάνατοι σε νέες ηλικίες

Ο κ.Τσιόδρας ανέφερε ότι από πρόσφατες δημοσιεύσεις, γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν άλλοι τυχόν παράγοντες εκτός της ηλικίας και του υποκείμενου νοσήματος που οδηγούν σε βαριά νόσηση ενός μικρού ποσοστού ασθενών.

Σκεφτόμαστε τα εξής:

  • Ειδικά γονίδια που καθορίζουν το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός ίσως συμμετέχουν. Στην εξωτερική επιφάνεια του πνεύμονα και της καρδιάς υπάρχουν κάποιες παραλλαγές που διευκολύνουν ή δυσκολεύουν τον ιό.
  • Επίσης μία ουσία που βοηθάει τον πνεύμονα για να συσπάται, ο επονομαζόμενος επαναδραστικός παράγοντας, ίσως  και εξαντλείται σε κάποιους πιο γρήγορα από τον ιό.
  • Τέλος, είναι θέμα πως το ανοσοποιητικό του καθενός αντιδρά- ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοπαθητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε καταιγίδα φλεγμονής. Είναι πρόβλημα του ανοσοποθητικού που λειτουργεί πολύ καλά. Επίσης οι νέοι δεν παίρνουν προφυλάξεις και εκτίθενται περισσότερο στον ιό.

Σήμερα εξάλλου, η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων εκπόνησε τις οδηγίες για αιματολογικούς και ογκολογικούς ασθενείς.

Περιοχές με προβλήματα

Κάποιες χώρες σταμάτησαν την ιχνηλάτηση λόγω μεγάλης διασποράς του ιού. Εμείς την συνεχίζουμε με μεγάλο κόπο από ΕΟΔΥ και άλλους, σε ομάδες με υψηλή ευπάθεια. Αυτό έγινε στη Μαλακάσα όπου ελέγχθηκαν οι στενές επαφές κρούσματος.

Επίσης από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν δράσεις για συλλογή αίματος (4000 μονάδες συλλέξαμε πρόσφατα).

Ο “δύσκολος” Απρίλης…

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι “ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος και κρίσιμος μήνας. Γι’ αυτό παρατάθηκαν τα μέτρα κυκλοφορίας. Να διαφυλάξουμε αυτό που καταφέραμε με κόπο. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και θα αδικήσει τη μεγάλη προσπάθεια”.

Και επισήμανε μιλώντας για το Πάσχα: “Τον Απρίλιο τον έχουμε συνδέσει με το Πάσχα. Αλλά φέτος δεν θα πάμε στις εκκλησίες, δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα δούμε τους φίλους μας. Για να είμαστε καλά του χρόνου. Μας προβληματίζουν τα φαινόμενα σε Αγία Βαρβάρα και Πάτρα. Ουδείς μπορεί να λειτουργεί εκτός κανόνων και μέτρων. Δεν έχουν σχέση με τους πιστούς αλλά με φανατικούς που δρουν αντίθετα και στην ηγεσία της Εκκλησία”.

Επιχειρησιακό σκέλος- απολογισμός

Έχουν δοθεί ήδη 21.308 πρόστιμα για καταστρατήγηση των περιορισμών κυκλοφορίας και 359 παραβάσεις για άνοιγμα καταστημάτων και έχουν γίνει 353 συλλήψεις.

Σήμερα τελείωσε η καραντίνα στο Δήμο Βοΐου. Όλοι οι επλεκόμενοι συμπεριφέρθηκαν με τρόπο υποδειγματικό. “Τους ευχαριστούμε όλους είμαι ευγνώμων”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Για τον Εχίνο που έληγε κανονικά αύριο η καραντίνα, αποφασίστηκε η παράτασή της ακόμα για 7 ημέρες για προληπτικούς λόγους λόγω ιδιαιτερότητας της περιοχής.

Από 8 το πρωί σήμερα εξάλλου ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για Μύκονο 8 το βράδυ με 8 το πρωί και με αναστολή των υπόλοιπων μέτρων μετακίνησης. Επίσης απαγορεύτηκε η οικοδομική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.

Εξάλλου, το υπουργείο Ναυτιλίας, ενημερώθηκε για τον κατάπλου 30 σκαφών αναψυχής από 30 Μαρτίου ενώ υπάρχει απαγόρευση κατάπλου και η αποβίβαση από 15/3. Απαγορεύτηκε ο κατάπλους αυτών των πλοίων και σε μία περίπτωση υπήρξαν ποινικές  και διοικητικές ποινές.

Δόθηκε κατ’ εξαίρεση άδεια κατάπλου στο Λαύριο για λόγους κακοκαιρίας κάποιων σκαφών. Έγινε έλεγχος από ΕΟΔΥ και επιτηρούνται σε καραντίνα εντός των σκαφών. Αλλά και αυτοί θα έχουν διοικητικές κυρώσεις.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.