ΔΝΤ: Προσωρινή η κρίση στην παγκόσμια οικονομία λόγω του κορονοϊού

ΔΝΤ

Ο αντίκτυπος της παγκόσμιας πανδημίας του νέου κορονοϊού θα είναι «αρκετά σοβαρός», αλλά μια μακρά επεκτατική περίοδος και υψηλά ποσοστά απασχόλησης σημαίνουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει το τρέχον σοκ, δήλωσε χθες Παρασκευή αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). 

Ο Μάρτιν Μίλεϊσεν, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος του διεθνούς οργανισμού στρατηγικής πολιτικής και αξιολόγησης, αναφέρει σε podcast του ΔΝΤ ότι ο κύριος στόχος για τις κυβερνήσεις θα είναι να περιοριστεί η εξάπλωση της Covid-19 κατά τρόπο που θα προσφέρει εμπιστοσύνη ότι το οικονομικό σοκ θα είναι προσωρινό.

Τράπεζες και κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα άνευ προηγουμένου για να παρέχουν ρευστότητα στις αγορές και να τις κρατήσουν σε λειτουργία «και ίσως περισσότερα θα χρειαστούν», αλλά τα βήματα αυτού του είδους θα πρέπει να συντονιστούν διεθνώς για να ενισχυθεί η επίδρασή τους, σημειώνει επίσης ο ίδιος.

Χαλαρώνει τους κανόνες για τα «κόκκινα» δάνεια ο SSM

Πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης που αφορούν κυρίως τον χειρισμό των «κόκκινων» δανείων ανακοίνωσε την Παρασκευή ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ επιτρέπει στις τράπεζες κατ’ ουσία να λαμβάνουν λιγότερες προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια προσφέροντας τους έτσι σημαντική κεφαλαιακή ανακούφιση.

Τα νέα μέτρα της ΕΚΤ παρέχουν στις τράπεζες περαιτέρω χαλάρωση των εποπτικών κανόνων έτσι ώστε να τις βοηθήσουν ν΄ αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, προσφέροντας ευελιξία στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι τράπεζες θα είναι σε θέση να επωφεληθούν πλήρως από τις εγγυήσεις και την στάση των πληρωμών που εφαρμόζουν οι δημόσιες αρχές για να αντιμετωπίσουν η σημερινή κρίση. Επίσης συνέστησε στις τράπεζες να εφαρμόσουν τα νέα λογιστικά πρότυπα με έναν τρόπο που αποφεύγει τις υπερβολικές προβλέψεις για ζημίες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η υιοθέτηση μιας λιγότερο αυστηρής προσέγγισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των μέτρων που έχει εξαγγείλει τις τελευταίες ημέρες η ΕΚΤ.

Πηγή: cnn.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.