Τις επιπτώσεις στην οικονομία και τις χρηματαγορές από την έξαρση του κορονοϊού εκφράζει ο κ. Νίκος Οικονομίδης, Ελληνας καθηγητής Οικονομικών στο «Stern School of Business» του πανεπιστημίου NYU.
«Εχουμε μια επιδημία η οποία είναι σε έξαρση στην Κίνα και ιδιαίτερα στην επαρχία Χουμπέι με το 90% των κρουσμάτων να είναι από εκεί και κάθε μέρα να έχουμε καινούργια κρούσματα», αναφέρει ο κ. Οικονομίδης. Και συνεχίζει:
«Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει καραντίνα στην επαρχία αυτή και σε άλλες πόλεις και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την οικονομία, καθώς δεν δουλεύουν οι επιχειρήσεις και τα εργοστάσια τα οποία υπολειτουργούν. Σε αυτή την επαρχία όπου ζουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι και υπάρχει καραντίνα, δε λειτουργεί τίποτα. Εχουν σταματήσει τα πάντα ενώ δέκα ακόμη πόλεις έχουν περιορισμούς εδώ και τρεις εβδομάδες. Υπάρχουν και οι περιορισμοί στη μετακίνηση των ανθρώπων που με τη σειρά τους δημιουργούν περιορισμούς και στην παραγωγή.
Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα στις μεταφορές. Πολλά εμπορεύματα μεταφέρονται με αεροπλάνα. Οι εταιρείες δεν πάνε πια στην Κίνα ή πάνε λιγότερο, υπάρχει καθυστέρηση στα δέματα που έρχονται από εκεί εφόσον δεν υπάρχουν πτήσεις. Ετσι προϊόντα όπως λάπτοπ, κινητά τηλέφωνα αλλά και εξαρτήματα αυτοκινήτων δεν φεύγουν για τον προορισμό τους».
Ο κ. Οικονομίδης υπογραμμίζει ακόμη και τις μειώσεις των πωλήσεων μεγάλων εταιρειών όπως η Apple. «Η συγκεκριμένη εταιρία έχει προβλήματα και το έχει ανακοινώσει. Με αυτή την κατάσταση οι πωλήσεις μειώνονται ακόμη και σε πόλεις που δεν είναι σε καραντίνα όπως η Σαγκάη. Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται να βγουν έξω και να πάνε στο μαγαζί να ψωνίσουν. Μέσα σε μια κατάσταση που υπάρχει γενικός φόβος για την οικονομία, οι άνθρωποι δεν ξοδεύουν αν δεν χρειάζονται και δεν είναι άμεση ανάγκη».
Τον αντίκτυπο στις διεθνείς χρηματαγορές επισημαίνει ο κ. Οικονομίδης. «Οι χρηματαγορές φοβούνται περισσότερο από όσο χρειάζεται κι αυτό επειδή δεν έχει υπολογιστεί ακριβώς η ζημιά από τις καθυστερήσεις που υπάρχουν. Ούτε μελέτες υπάρχουν στην Αμερική να λένε με νούμερα τι ακριβώς θα χαθεί. Υπάρχει μόνο θέμα νοοτροπίας και για αυτό βλέπουμε τις μειώσεις στο χρηματιστήριο. Το τελικό χτύπημα από τον ιό είναι απρόβλεπτο αλλά δεν μπορεί να είναι και τεράστιο. Δεν έχουμε δει ακόμα επιδημία στην Αμερική. Αν βρεθούν κρούσματα στη Νέα Υόρκη θα είναι διαφορετική η κατάσταση».
Ο φόβος θα συνεχίσει να υπάρχει όσο ακόμα δεν υπάρχει εμβόλιο υποστηρίζει ο Ελληνας οικονομολόγος. «Επειδή δεν έχουμε εμβόλιο και δεν θα έχουμε για τους επόμενους έξι μήνες δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι ιός του χειμώνα ή όχι, θα συνεχίσει να υπάρχει φόβος στην οικονομία».
Πηγή: ekirikas.com
POST A COMMENT.