Βρετανικό Μουσείο: Δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

γλυπτά Παρθενώνα

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στη «νομική ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας το προσχέδιο της διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ που διέρρευσε νωρίτερα, σήμερα, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, μέσω του Bloomberg. 

Ειδικότερα, το δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η ΕΕ σκέφτεται να ζητήσει από τη Βρετανία να ασχοληθεί με το αίτημα της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ως όρο για τη συμφωνία για το εμπόριο μετά το Brexit: «η Βρετανία θα χρειαστεί να απευθύνει ζητήματα που σχετίζονται με την επιστροφή ή αποκατάσταση παρανόμως αφαιρεθέντων πολιτιστικών αντικειμένων στις χώρες, τις οποίες αυτά ανήκουν».

Σύμφωνα με το Bloomberg, Έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε ότι η ρήτρα αυτή σχετίζεται με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, λέγοντας πως αυτό παραμένει ένα διμερές ζήτημα ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η ρήτρα αφορά σε κλεμμένα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού εικαστικών έργων του 18ου και 19ου αιώνα, τα οποία συχνά καταλήγουν σε οίκους δημοπρασιών, στο Λονδίνο.

Στο έγγραφο δεν αναφέρονται συγκεκριμένα πολιτιστικά αντικείμενα.
«Αυτό δεν τίθεται προς συζήτηση στο πλαίσιο των εμπορικών μας διαπραγματεύσεων», ανέφερε η εκπρόσωπος με ανακοίνωσή της.

Μια ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως το άρθρο για τα κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά είχε προστεθεί σε μια προηγούμενη έκδοση του εγγράφου την περασμένη εβδομάδα.

Η πηγή τόνισε πως η αναφορά αυτή στο έγγραφο είχε επίσης τη στήριξη της Κύπρου και της Ισπανίας και πως πέρα από τις ανησυχίες της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα κράτη μέλη της ΕΕ εκφράζουν ευρύτερες ανησυχίες για το παράνομο εμπόριο τεχνουργημάτων μέσω των οίκων δημοπρασιών του Λονδίνου.

Facebook Comments

POST A COMMENT.