Σκωτία: Θα επιστρέψουμε ως ανεξάρτητο κράτος στην ΕΕ

Nicola-Sturgeon

Την επιθυμία της να επιστρέψει η Σκωτία ως ανεξάρτητο κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, από το Εδιμβούργο, τονίζοντας ότι έχει συναισθήματα λύπης για τo Brexit, ανάμεικτα με συναισθήματα θυμού.

Το βράδυ του Σαββάτου, λίγο μετά την επίσημη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η Στέρτζον έγραψε στο Facebook: «Η Σκωτία θα επιστρέψει στην καρδιά της Ευρώπης ως ανεξάρτητη χώρα». Αντίστοιχο μήνυμα είχε επαναλάβει την Παρασκευή στο Twitter.

Λίγο νωρίτερα, η Νίκολα Στέρτζον παρουσίασε τις θέσεις της για τα επόμενα βήματα «για το μέλλον της Σκωτίας», στα οποία όπως είπε, δεν περιλαμβάνονται, προς στιγμήν, νομικές πρωτοβουλίες για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Τόνισε ακόμη ότι κατά τη σημερινή ιστορική μέρα θέλει να επικεντρωθεί σε κάτι περισσότερο σημαντικό, την ελπίδα. «Ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον στο οποίο ο δρόμος μας ως χώρας καθορίζεται από τους ανθρώπους που ζουν εδώ» είπε.

Αργεί ακόμα το δημοψήφισμα

Η Στέρτζον επανέλαβε ότι η ίδια εξακολουθεί να θέλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εντός του 2020, αλλά αναγνώρισε ότι κάτι τέτοιο ίσως να μη συμβεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Σκωτία, το 2021, και ότι πρωταρχικός στόχος του κόμματός της (SNP) θα είναι να πειστεί η πλειοψηφία των πολιτών της Σκωτίας να στηρίξει την ανεξαρτησία.

Η ίδια αναφέρθηκε σε στοιχεία μίας νέας δημοσκόπησης που έδειξε ότι το 51% των πολιτών της βρετανικής επαρχίας θέλει την ανεξαρτησία (για πρώτη φορά από το 2015), και κάλεσε τους ακτιβιστές του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας να επικεντρωθούν στην προσπάθεια να μεταπείσουν όσους παραμένουν αναποφάσιστοι.

Η Στέρτζον ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Εκλογική Επιτροπή να επανεξετάσει το θέμα διεξαγωγής ενός ακόμη δημοψηφίσματος και θα συστήσει μία συνταγματική συνέλευση για να συγκεντρώσει την υποστήριξη των πολιτών και να προετοιμάσει ένα ανανεωμένο σχέδιο για το δημοψήφισμα.

Ντόναλντ Τουσκ: Ενσυναίσθηση για τη Σκωτία 

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες αισθάνεται «ενσυναίσθηση» προς την επιθυμία της Σκωτίας να μπει ως ανεξάρτητο κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του BBC, για το πώς θα έβλεπε μια τέτοια προοπτική, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε: «συναισθηματικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλοι θα ενθουσιαστούν», προειδοποίησε ωστόσο ότι μια προσπάθεια εισόδου της ανεξάρτητης Σκωτίας δεν θα γινόταν αυτομάτως αποδεκτή.

Facebook Comments

POST A COMMENT.