Στα 21 τα θύματα της γρίπης – 8 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

γριπη

Κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θυμάτων της γρίπης καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα: τους 21 έχουν φτάσει τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους ενώ 13 από αυτά νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τα στοιχεία της Εβδομαδιαίας Έκθεσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης που δίνει στη δημοσιότητα. Την αυξημένη δραστηριότητα επιβεβαιώνει και ο αριθμός των οκτώ ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μόλις την τελευταία εβδομάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από την πρώτη εβδομάδα της παρακολούθησης της γρίπης στην Ελλάδα (30 Σεπτεμβρίου 2019) και μέχρι χτες, έχουν καταγραφεί 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 13 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ και 8 σε κρούσματα που δε νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.

Πρόκειται για 11 άνδρες και 10 γυναίκες, ηλικίας από 4 έως 91 ετών (μέση ηλικία 68,4 έτη).
Τα 19 (90,5%) από τα 21 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, ενώ από αυτούς, εμβολιασμένοι ήταν οι 8 (42,1%).

Ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 88 είναι τα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: 58 άνδρες και 30 γυναίκες, ηλικίας από 0 έως 96 ετών. Τα 84 (95,5%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 4 (4,5%) στον ιό γρίπης τύπου Β.

Τα 74 (84,1%) από τα 88 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 6 άνδρες και 6 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη και διάμεση ηλικία 80,5 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α.

Facebook Comments

POST A COMMENT.