Ο κοροναϊός και η επαγρύπνηση για τη φυματίωση

coronavirus-1

Σε πανδημία έχει εξελιχθεί ο κοροναϊός, ο οποίος εξαπλώνεται με απίστευτη ταχύτητα και απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα, την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, αλλά όχι μόνο. Η επανεμφάνιση του SARS από το 2004 όταν προκάλεσε τον θάνατο 774 ανθρώπων έπιασε στον ύπνο τις κινεζικές αρχές, αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ήταν μία υπενθύμιση προς όλους ότι πολλές από τις παλιές ασθένειες βρίσκονται εδώ και απειλούν τον άνθρωπο.

Ο Πνευμονολόγος, Δρ Ιωάννης Μουστάκας, έχει συντάξει τη λεπτομερέστερη μελέτη για την «παλιά ασθένεια» που παραμένει απειλή και μας αναλύει όλα τα δεδομένα, ενώ καταθέτει συγκεκριμένο πλάνο αντιμετώπισής της.

Ο κοροναϊός χτυπάει τους πνεύμονες του ανθρώπου, όπως και η φυματίωση, μία αρρώστια από το παρελθόν, η οποία ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους στο πέρασμα των χρόνων.

«Υπάρχει από τότε που εμφανίστηκε ο άνθρωπος», επισημαίνει ο δόκτωρ Ιωάννης Μουστάκας, ένας από τους Έλληνες γιατρούς που γνωρίζουν τις επιπτώσεις της φυματίωσης. Η μελέτη του για την ασθένεια, άλλωστε, αποτελεί παγκόσμια παρακαταθήκη. Έστω και αν διαπίστωσε κι αυτός στην πράξη τη σοφία της ρήσης «ουδείς προφήτης στον τόπο του». Στο Αζερμπαϊτζάν όχι μόνο μετέφρασαν την επιστημονική έρευνά του σε χιλιάδες ασθενείς κατά την παρουσία του στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής, αλλά εφάρμοσαν και τις προτάσεις του. Στην Ελλάδα, όμως, η αναγνώριση έρχεται πάντα με καθυστέρηση. Λες και μπαίνει σε μία χρονοκάψουλα που χάνεται στα συρτάρια των αρμοδίων. Εμείς εντοπίσαμε τον συνταξιούχο πνευμονιολόγο στην Κομοτηνή. Εκεί που αφιέρωσε και την επιστημονική του κατάρτιση, αλλά και την καθημερινότητά του.

– Κύριε Μουστάκα, είναι τόσο επικίνδυνος ο κοροναϊός, όσο μεταφέρεται από τα ΜΜΕ;

«Είναι νωρίς ακόμα, για να εξαχθούν αξιόπιστα επιστημονικά συμπεράσματα. Ωστόσο, από τις πρώτες ενδείξεις διαφαίνεται ότι πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης».

– Θα μας εξηγήσετε τι ακριβώς είναι αυτός ο ιός και τι προκαλεί στον άνθρωπο;

«Πρόκειται για νέο ιό, που συναντάται κατά βάση στα άγρια ζώα. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με τη γρίπη των πτηνών (Sars), που απασχόλησε στο πρόσφατο παρελθόν τη δημοσιότητα και εκδηλώνεται ως λοίμωξη του αναπνευστικού. Από τη στιγμή που προσέβαλε ανθρώπους, μεταδίδεται – όπως αποδείχθηκε στην πράξη –με ταχείς ρυθμούς. Λόγω της φύσης του, η διάγνωση επιτυγχάνεται μόνο εργαστηριακά».

– Ποια είναι τα συμπτώματα, που πρέπει να προσέξουμε, για να προλάβουμε τις επιπτώσεις;

«Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό και βήχα, προκαλώντας συχνά δύσπνοια, ενώ μπορεί να εξελιχθεί σε βαριά αναπνευστική νόσο (πνευμονία, κλπ). Ιδιαίτερα ευάλωτη είναι η τρίτη ηλικία (με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας), καθώς επενεργεί επάνω της επιβαρυντικά. Δυστυχώς η πρόληψη των επιπτώσεων συνιστά ζήτημα δυσεπίλυτο. Ενδείκνυται αυξημένη προσοχή στην τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής (συχνό πλύσιμο χεριών και αποφυγή αγγίγματος μολυσμένων αντικειμένων ή/και επιφανειών) και στην αποφυγή επαφών με πάσχοντες».

– Υπάρχουν και άλλες παλιές ασθένειες από τις οποίες κινδυνεύει ο άνθρωπος; Έχετε αναφερθεί, για παράδειγμα, στη φυματίωση, την οποία χαρακτηρίσατε «παλιά ασθένεια, νέα απειλή» για να δείξετε ότι παραμένει ενεργή.

«Όλα τα πνευμονολογικά νοσήματα μπορούν να οδηγηθούν στη θεραπεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαγνωσθούν εγκαίρως, με ακρίβεια και θα αντιμετωπισθούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Ειδικά αναφέρομαι στη φυματίωση, γιατί πρόκειται για κοινωνική νόσο, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις συνθήκες διαβίωσης, οπότε ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναζωπυρωθεί».

– Έχετε κάνει μια έρευνα για τη φυματίωση, με καταγραφή και παρακολούθηση χιλιάδων κρουσμάτων. Σε τι συμπεράσματα οδηγηθήκατε;

«Το βασικό πόρισμα συνοψίζεται στο γεγονός ότι η φυματίωση απαιτεί μακροχρόνια θεραπευτικά σχήματα, διάρκειας τουλάχιστον 12-14 μήνες και σε βαρύτερες περιπτώσεις 14-16, τριπλής σύνθεσης στις απλές περιπτώσεις και τετραπλής σε σοβαρότερα περιστατικά. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν επιτυγχάνεται η  πλήρης αποστείρωση του οργανισμού από το μυκοβακτηρίδιο, αλλά αντίθετα αποκτάται ανθεκτικότητα έναντί του».

– Έχετε κάνει προτάσεις στους αρμόδιους φορείς; Στο ΚΕΕΛΠΝΟ παλαιότερα ή στα υπουργεία; Σας άκουσαν;

«Ασχολούμαι με την έρευνα και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής διαδικασίας από το 1976. Κατά καιρούς η ερευνητική μας ομάδα απευθύνθηκε στους αρμόδιους φορείς, με αποκορύφωμα το 2005, με την εκπόνηση πιλοτικού προγράμματος για τη φυματίωση σε εθνικό επίπεδο, που υποβλήθηκε από την Α’ ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς έγκριση και υλοποίηση. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή».

– Ο νυν υπουργός Υγείας, ο κ. Βασίλης Κικίλιας έδειξε κάποιο ενδιαφέρον για τα στοιχεία της έρευνας σας;

«Πρόσφατα απευθύνθηκα ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος, εκθέτοντας πολύ συνοπτικά τα συμπεράσματα της έρευνας και τις σχετικές προτάσεις. Βρίσκομαι λοιπόν σε κατάσταση αναμονής».

– Γιατί πιστεύετε ότι στο Αζερμπαϊτζάν έδειξαν καλύτερα αντανακλαστικά;

«Συμμετέχοντας το 2004 σε διπλωματική αποστολή στο Μπακού ως σύμβουλος τεχνογνωσίας σε θέματα φυματίωσης, διαπίστωσα ότι σε ετήσια βάση δηλώνονταν περίπου 15.000 νέες περιπτώσεις φυματίωσης επί συνόλου 8.000.000 κατοίκων. Σε σχετικές επαφές με τους αρμόδιους φορείς, ζητήθηκε η συνδρομή μου, με αποτέλεσμα η μεταφρασμένη έρευνα να διανεμηθεί σε 1.000 συμμετέχοντες σε ιατρικό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Νομίζω λοιπόν ότι η επείγουσα φύση και η έκταση του προβλήματος οδήγησε την εκεί πολιτεία σε άμεση ανταπόκριση».

Η έρευνα του Ιωάννη Μουστάκα επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες, πολύ καλούς γιατρούς, που εξακολουθούν να πιστεύουν και στον όρκο του Ιπποκράτη και στο λειτούργημά τους. Το ζητούμενο είναι να τους αξιοποιήσει η χώρα. Μόνο έτσι θα σταματήσει το brain drain, το οποίο προφανώς και δεν ήταν απόρροια μόνο της οικονομικής κρίσης…

dr-i-moustakas-pic*Ο Πνευμονολόγος, Δρ Ιωάννης Μουστάκας έχει εργαστεί στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ διετέλεσε Διευθυντής του Αντιφυματικού ιατρείου του Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής

Facebook Comments

POST A COMMENT.