Στους 106 οι νεκροί από το νέο κοροναϊό – Κρούσματα σε Γαλλία και Γερμανία

koronaios-aerodromio

Ολοένα και διευρύνεται ο απολογισμός της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός της Κίνας, αριθμώντας ήδη 106 νεκρούς και περίπου 1.300 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των υγειονομικών Αρχών.

Στην επαρχία Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, όπου ξέσπασε ο ιός, ανακοινώθηκαν 24 νέοι θάνατοι και 1.291 κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των ασθενών που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό υπερβαίνει τα 4.000 άτομα σε όλη την κινεζική επικράτεια.

Κρούσμα και στη Γερμανία

Επιβεβαιώθηκε στη Γερμανία το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κοροναϊό. Πρόκειται για έναν άνδρα στη Βαυαρία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το βαυαρικό υπουργείο Υγείας.
«Ένας άνδρας από την περιοχή Στάρνμπεργκ προσβλήθηκε από το νέο κοροναϊό και έχει τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση και σε απομόνωση», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ο ασθενής βρίσκεται «σε καλή κατάσταση από ιατρικής άποψης», όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Το βαυαρικό υπουργείο Υγείας δεν έδωσε καμία περαιτέρω πληροφορία για τον άνδρα και τις περιστάσεις υπό τις οποίες μολύνθηκε.

Η Γερμανία έγινε έτσι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που πλήττεται από τον νέο κοροναϊό μετά τη Γαλλία με τρία κρούσματα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν την 24η Ιανουαρίου. Το υπουργείο Υγείας δήλωσε το Σάββατο ότι από τότε δεν έχουν επιβεβαιωθεί νέες περιπτώσεις, αλλά παρακολουθήθηκαν αρκετά άτομα.

Οι δύο ασθενείς νοσηλεύονταν στο Παρίσι και ο άλλος στο Μπορντό. Συγκεκριμένα, δύο από τους τρεις Κινέζους γαλλικής υπηκοότητας, οι οποίοι έχουν διαγνωσθεί με τον κοροναϊό του Wuhan, επέστρεψαν στην Ευρώπη από την Κίνα, χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα, ανέφεραν οι γιατροί σε νοσοκομείο του Παρισιού το Σάββατο.
Οι δύο ασθενείς, στο Παρίσι είναι ένα ζευγάρι Κινέζων που έφθασε στη Γαλλία στις 18 Ιανουαρίου, αλλά δεν εμφάνισε συμπτώματα μέχρι τις 19 Ιανουαρίου και 23 αντίστοιχα, δήλωσαν εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών.  «Δεν εμφάνισαν συμπτώματα όταν επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο τους», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Yazdan Yazdanpanah, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Bichat του Παρισιού.
Ο τρίτος ασθενής, στο Μπορντό, ένας 48χρονος Κινέζος που εργάζεται στη γαλλική οινοποιία, είχε πάρει αεροπλάνο από το Wuhan στις Κάτω Χώρες και εισήλθε στη Γαλλία από εκεί, ανέφερε η ιατρική υπηρεσία των Γιατρών SOS στο Μπορντό. Η υπουργός Υγείας, Agnes Buzyn, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο άνδρας είχε εισέλθει στη Γαλλία στις 22 Ιανουαρίου. Είχε ζητήσει ιατρική συμβουλή για τα συμπτώματά του στις 23 Ιανουαρίου και είχε διαγνωσθεί με τον ιό στις 24 Ιανουαρίου.

Οι γαλλικές αρχές προέτρεψαν τη Δευτέρα τους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν τα «μη απολύτως απαραίτητα» ταξίδια στην Κίνα, εν μέσω της κλιμάκωσης των φόβων για ταχεία εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Η καθυστερημένη εμφάνιση συμπτωμάτων και η είσοδος μέσω τρίτης χώρας υπογραμμίζουν τα όρια του ελέγχου των επιβατών που φθάνουν από την Κίνα στα αεροδρόμια όλων των χωρών.

Το Βερολίνο καταρτίσει επίσης σχεδιασμούς για την «πιθανή κατεπείγουσα απομάκρυνση» περίπου 90 πολιτών της Γερμανίας, εάν το επιθυμούν, από την κινεζική πόλη Γουχάν, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας.

Σε καραντίνα 12 άτομα στην Τουρκία

Η Τουρκία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα, παρά μόνο εάν είναι απαραίτητο. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τουρκικά μέσα ενημέρωσης 12 άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα, μεταξύ αυρών 9 Κινέζοι, και εξετάζονται για τον ιό.

Όσον αφορά στην ταξιδιωτική οδηγία, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση του τονίζει: «Συστήνεται στους πολίτες μας να μην ταξιδεύουν στην Κίνα παρά μόνο εάν είναι απαραίτητο και εάν μεταβούν εκεί, θα πρέπει να αποφεύγουν τις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα του κοροναϊού, ιδίως στην επαρχία Χουμπέι».

Οι Τούρκοι υπήκοοι που ζουν στην Κίνα και θα πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές της χώρας θα πρέπει να εφαρμόζουν τα προληπτικά μέτρα, σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Θα πρέπει να παρακολουθούν «στενά» τις δηλώσεις και προειδοποιήσεις της τουρκικής πρεσβείας στο Πεκίνο, των τουρκικών προξενείων στο Χονγκ Κονγκ, τη Σαγκάη, τη Γκουανγκζού, της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Καναδά και Σρι Λάνκα

Τα πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού επιβεβαιώθηκαν και στο Τορόντο, σε ένα ζευγάρι, την ώρα που 19 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση στο Οντάριο.

Εργαστήριο στο Γουίνιπεγκ επιβεβαίωσε ότι ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών προσβλήθηκε από τον ιό και νοσηλεύεται τώρα σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο του Τορόντο. Ο ασθενής έφθασε από την Wuhan, την κινεζική πόλη απ’ όπου ξεκίνησε ο ιός. Η σύζυγός του επίσης βγήκε θετική στον κινεζικό ιό. Είναι ηλικίας 50 ετών και προς το παρόν δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα, ανέφερε ο Ντέιβιντ Ουίλιαμς, ο επικεφαλής ιατρικών υπηρεσιών του Οντάριο. Η γυναίκα έχει απομονωθεί στο σπίτι της και παρακολουθείται από ειδικούς. «Δεδομένου ότι έχει η ίδια απομονωθεί, ο κίνδυνος για τους πολίτες του Οντάριο παραμένει μικρός», είπε ο Ουίλιαμς.

«Έχουμε επίσης 19 ανθρώπους που υποβάλλονται σε εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένουμε», διευκρίνισε η Μπάρμπαρα Γιάφε, αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών της επαρχίας.

Την ίδια ώρα και η Σρι Λάνκα επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, όπως έγινε γνωστό από έναν ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών υγείας της χώρας. «Μια Κινέζα, ηλικίας περίπου 40 ετών, έφθασε στις 19 Ιανουαρίου ως τουρίστρια και αρρώστησε στις 25 Ιανουαρίου. Επιβεβαιώθηκε ότι έχει νοσήσει από τον κοροναϊό, αφού υποβλήθηκε σε εξετάσεις», είπε στο Reuters ο Σουντάτ Σαμαραγουίρα, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας της Σρι Λάνκα.

Πέμπτο κρούσμα στην Αυστραλία

Οι Αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα το πέμπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, με τους αξιωματούχους να εξηγούν ότι πρόκειται για μια 21χρονη γυναίκα η οποία βρισκόταν στην τελευταία πτήση που αναχώρησε από την Wuhan, την κινεζική πόλη από όπου ξεκίνησε η επιδημία, για το Σίδνεϊ προτού το Πεκίνο ανακοινώσει ταξιδιωτική απαγόρευση.

Η γυναίκα αυτή βρισκόταν στην απευθείας πτήση που συνδέει το Σίδνεϊ με την Γουχάν και παρουσίασε συμπτώματα 24 ώρες μετά την άφιξή της στην Αυστραλία. Αμέσως πήγε στο νοσοκομείο, δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Νέας Νότιας Ουαλίας Κέρι Τσαντ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η ασθενής τέθηκε αμέσως σε καραντίνα.

Επίσης, οι Aρχές αναζητούν δύο ανθρώπους με τους οποίους είχε επαφή οι οποίοι όμως έχουν μικρές πιθανότητες να έχουν προσβληθεί.

Η Αυστραλία επιβεβαίωσε το Σάββατο τέσσερα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα, ένα στη Μελβούρνη και τρία στο Σίδνεϊ, με τις αρχές να εξηγούν ότι αναμένουν και άλλα με δεδομένο τον όγκο των ταξιδιωτών μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας. Παράλληλα η Καμπέρα συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές για την απομάκρυνση περίπου 100 Αυστραλών από την Γουχάν.

Επαναπατρίζει τους Ιάπωνες της Γουχάν η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία θα στείλει εντός της ημέρας στην Wuhan αεροσκάφος για να παραλάβει περίπου 200 υπηκόους της από την πόλη της κεντρικής Κίνας που αποτελεί την εστία της μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Τοσιμίτσου Μοτέγκι.

«Η κινεζική πλευρά μας ενημέρωσε ότι είναι πλέον έτοιμη να δεχθεί μια πτήση τσάρτερ. Η πρώτη πτήση για το αεροδρόμιο της Γουχάν θα αναχωρήσει απόψε και θα μεταφέρει επίσης (υλικήβοήθεια», κυρίως «μάσκες και μπλούζες προστασίας για τους Κινέζους και για τους Ιάπωνες πολίτες», τόνισε ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας απευθυνόμενος στον Τύπο.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Υψηλή» η απειλή σε διεθνές επίπεδο

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον νέο κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς τον «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο», όπως έγραφε έως χτες, Δευτέρα, στις αναφορές του.

Μέχρι σήμερα, ο ΠΟΥ έγραφε ότι ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και μέτριος σε διεθνές επίπεδο».

«Πρόκειται για ένα σφάλμα διατύπωσης και το διορθώσαμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη. «Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε» στις εκθέσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, συμπλήρωσε η αξιωματούχος.

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ δημοσίευσε έξι εκθέσεις από την έναρξη της κρίσης. Στην 3η έκθεση, που δημοσίευσε την 23η Ιανουαρίου, προχωρούσε σε μια εκτίμηση του κινδύνου. Στην έκτη έκθεση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, που δημοσίευσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο ΠΟΥ διόρθωσε την ανάλυσή του, επιβεβαιώνοντας ότι «η εκτίμησή του σχετικά με τον κίνδυνο δεν έχει αλλάξει: πολύ υψηλός στην Κίναυψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και υψηλός σε διεθνές επίπεδο». «Επρόκειτο για ένα λάθος στη διατύπωση στις εκθέσεις της 23ης, 24ης και 25ης Ιανουαρίου, το οποίο διορθώσαμε» εξήγησε στο AFP η εκπρόσωπος τύπου.

Η διόρθωση αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δε θεωρεί πως η επιδημία συνιστά μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εύρους».

POST A COMMENT.