Πάνω από μισό εκατομμύριο ζώα χάθηκαν στις φωτιές της Αυστραλίας

κοάλα

Ο φριχτός απολογισμός των πυρκαγιών στην Αυστραλία, που συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτα σε ολόκληρη την ήπειρο, εκτός από τα εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης που κάηκαν -έκτασης που αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες του πλανήτη-  περιλαμβάνει και σημαντικές απώλειες ανθρώπινων ζωών και πανίδας.

καγκουρώΤουλάχιστον 22 νεκροί έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, αλλά η τραγικότερη απώλεια αφορά περισσότερο από μισό εκατομμύριο ζώα που χάθηκαν αβοήθητα στις φλόγες.

Πάνω από 1.300 σπίτια και πολλά κτίρια και εγκαταστάσεις για τα οποία δεν έχει γίνει ακόμη απολογισμός, έχουν γίνει στάχτη, όμως το ‘σπίτι’ τους έχουν χάσει 244 είδη ζώων, αρκετά από τα οποία, όπως για παράδειγμα τα κοάλα, απαντώνται μόνο στην Αυστραλία.

Η χώρα, και κατά συνέπεια ο πλανήτης, βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που δυστυχώς αναμένεται να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά το οικοσύστημα.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ξεκίνησαν οι πυρκαγιές έχει απανθρακωθεί συνολική έκταση πολύ μεγαλύτερη του Μανχάταν, σβήνοντας ουσιαστικά τα δέντρα που προστάτευαν την ήπειρο από τις αρνητικές επιδράσεις της τρύπας του όζοντος από το χάρτη.

Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του Αυστραλιανού καλοκαιριού με το θερμόμετρο να αναμένεται να χτυπήσει ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες τις ερχόμενες εβδομάδες. Να σημειωθεί πως φέτος ο υδράργυρος έφτασε ήδη πιο ψηλά από ποτέ, ενώ σε συνδυασμό με τους θερμούς ανέμους δημιουργήθηκαν τοπικά και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που έκαναν το έργο των πυροσβεστών εξαιρετικά δύσκολο.

Στα 500 εκατομμύρια ζώα που κάηκαν, συγκαταλέγονται θηλαστικά, πτηνά και ερπετά, έχουν χάσει τη ζωή τους, εκτίμηση που πιθανότατα θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, ενώ τουλάχιστον το 30 τοις εκατό του οικοσυστήματος των κοάλα, έχει εξαφανιστεί.

Στο μεταξύ, η Αυστραλία κατέχει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, εκείνο του υψηλότερου ποσοστού γηγενών θηλαστικών που εξαφανίζονται σταθερά τα τελευταία 200 χρόνια.

«Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία θα έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στην άγρια ζωή» δήλωσε ο Crystal Kolden, καθηγητής του Πανεπιστημίου του ‘Αϊνταχο, ο οποίος μελέτησε τις φωτιές στην Τασμανία το 2018.

«Δε θα έχουμε ασφαλή εκτίμηση για το πόσο κακό έκαναν, ούτε χρόνια μετά. Ενώ κάποια οικοσυστήματα, όπως τα δάση ευκαλύπτων, μπορούν να επανέλθουν μετά από φωτιές, υπάρχουν και άλλα, χαμηλής βλάστησης, που κατάφεραν να επιβιώσουν από την εποχή των δεινοσαύρων και όμως μπορεί να μην επανέλθουν ποτέ μετά από αυτές τις φωτιές, καθώς δεν είναι ανθεκτικά σε αυτές,» συμπλήρωσε.

«Τα κοάλα πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν γρήγορα για να ξεφύγουν».

Η διευθύντρια του Science for Wildlife, Δρ. Kellie Leigh, είπε ότι «δεν υπάρχει πρωτόκολλο ή διαδικασίες για τη διάσωση ή προστασία των κοάλα σε περίπτωση φωτιάς» εκφράζοντας φόβους για την οριστική απώλεια του πληθυσμού στα Blue Mountains.

«Παίρνουμε φοβερά μαθήματα από όλο αυτό που μας δείχνει πόσο απροετοίμαστοι ήμασταν στην πραγματικότητα» είπε η Δρ. Leigh.

Το Stand Up for Nature, μια συμμαχία 13 οργανισμός κάλεσε την Κυβέρνηση να άρει τις δραστηριότητες ξυλείας και απαλλοτρίωσης δασικών εκτάσεων στη Νέα Νότια Ουαλία μέχρις ότου κατανοηθεί το μέγεθος της καταστροφής.

«Ο αντίκτυπος σε πολλά είδη άγριας ζωής πιθανόν να μην γίνει γνωστός ποτέ, μα σίγουρα πρόκειται για εκατομμύρια ζώων που έχουν πληγεί,» προειδοποίησε με επιστολή της την πρέμιερ της ΝΝΟ, Gladys Berejiklian.

«Η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι τόσο μεγάλη σε κλίμακα που περαιτέρω απώλεια δασικής έκτασης, η οποία αποτελεί το φυσικό χώρο κατοικίας γηγενών ζώων, θα είναι παντελώς ασυνείδητη. Χωρίς να γνωρίζουμε αυτές τις πληροφορίες, η συνέχεια δραστηριοτήτων απαλλοτρίωσης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτές οι χωρίς προηγούμενο φωτιές έχουν διακινδυνεύσει την βιωσιμότητα ειδών και πληθυσμών άγριων ζώων και κατά συνέπεια ολόκληρου του οικοσυστήματος».

Πηγή: neoskosmos.com

Facebook Comments

POST A COMMENT.