Υπογράφηκε η Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό ΕastMed

υπογραφή-eastmed

Το απόγευμα της Πέμπτης, 2 Ιανουαρίου, υπογράφηκε στην Αθήνα η Διακρατική Συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη αντίστοιχα.
Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο λίγο πριν τις 7 το απόγευμα παρουσία των ηγετών των τριών χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε το ρόλο του αγωγού στην διατήρηση της ειρήνης και της γεωστρατηγικής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο αγωγός δεν απειλεί κανέναν», είπε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε πως «η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντοτε ανοιχτή υπό την προϋπόθεση ότι σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας», σε μία έμμεση αναφορά στην Τουρκία.

«Δεν υπογράψαμε απλά μία συμφέρουσα συμφωνία. Αποφασίσαμε στρατηγική σύμπλευση χωρών σε περιοχή που έχει ανάγκη από ανάπτυξη και ασφάλεια. Επαναλαμβάνω πως ο αγωγός δεν απειλεί κανέναν και τα τριμερή σχήματα συνεργασίας δεν στρέφονται κατά κανενός. Η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντοτε ανοιχτή υπό την προϋπόθεση ότι σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δεν είναι απλώς αγωγός Ενέργειας, αλλά αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο EastMed «οικοδομείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια» και «δημιουργεί έναν νέο ενεργειακό κόμβο στην Αν. Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η συμφωνία έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή, αλλά και γεωστρατηγική», είπε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου στον Κόσμο. «Ο αγωγός αποτελεί συμβολή στην ειρήνη γιατί αποδεικνύει πως θα αντιμετωπίσουμε την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας».

Για διακρατικές συνεργασίες συζήτησαν Μητσοτάκης-Νετανιάχου

Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μητσοτάκης και Νετανιάχου επιβεβαίωσαν τη στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ, στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε επίσης επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάλυσή τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν πως η συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή επιτρέπει την ανάπτυξη και την ευρωστία όλων των χωρών της γειτονιάς μας.

Ιστορικό γεγονός, δηλώνει ο Αναστασιάδης

Πριν τον Νετανιάχου, ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Μπορεί ο καιρός να είναι βροχερός και κρύος, αλλά το κλίμα όπως πάντα είναι ιδιαίτερα θερμό κάθε φορά που υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά σε μια τόσο σημαντική ημέρα όπου Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό έργο το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας και όχι μόνο», είπε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για ένα ιστορικό γεγονός. «Σήμερα έχουμε ένα ιστορικό γεγονός, την υπογραφή μιας τριμερούς, εν συνεχεία μιας τετραμερούς συνεργασίας που θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες, δηλαδή να υπάρξει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα Ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής. Οι συνομιλίες μας, αλλά και με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ θέτουν τις βάσεις για την περαιτέρω ακόμα πιο ισχυρή συνεργασία με τα κράτη της Μέσης Ανατολής», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Τελετή υπογραφής διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EAST MED μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Κύπρου. (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )

Facebook Comments

POST A COMMENT.