Ο βήχας δεν είναι πάντα ανεπιθύμητος – Τι λέει στους γονείς ο Παιδίατρος

βήχας

Με τα πρώτα κρύα, συνήθως έρχεται και ο βήχας για τα μικρότερα κυρίως παιδιά και μαζί και η ανησυχία των γονιών τους «πώς θα τον σταματήσουν». Είναι πάντα ανησυχητικό που βήχει ένα παιδί; Μήπως ο βήχας αρκετές φορές είναι ένας χρήσιμος μηχανισμός αντίδρασης του οργανισμού να αποβάλει βλέννες ή ό,τι ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα και δεν υπάρχει λόγος να τον σταματήσουμε; Πολύ διαφωτιστικές για το θέμα είναι οι απαντήσεις του Παιδίατρου, Κωνσταντίνου Νταλούκα, Πρόεδρου της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, για τις αιτίες που προκαλούν το βήχα, το αν πρέπει να σπεύδουν οι γονείς να δώσουν αντιβηχικά σιρόπια, για το πότε πρέπει να πάνε το παιδί στον Παιδίατρο αλλά και όσα μπορούν να κάνουν για να θωρακίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τον οργανισμό του παιδιού τους απέναντι στις λοιμώξεις.

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

  •  Τα μικρά παιδιά, κυρίως όσα έχουν αρχίσει να πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο αλλά και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, εκδηλώνουν βήχα πολύ συχνά τους χειμερινούς μήνες. Τι θα μπορούσαμε να συμβουλέψουμε τις μαμάδες (κυρίως) που ανησυχούν κάθε φορά που ακούν το παιδάκι τους να βήχει;

Κ.Ντ.: Ο βήχας αυτή την εποχή είναι από τα πολύ συχνά συμπτώματα, που βάζει σε μεγάλη ανησυχία τους γονείς και τηλεφωνούν συχνά ή φέρνουν το παιδί τους για εξέταση. Την εποχή αυτή οφείλεται κυρίως σε ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού και μπορεί να συνυπάρχει καταρροή, κεφαλαλγία και πυρετός.
Στα περισσότερα περιστατικά, πρόκειται για βήχα με λίγη καταρροή ή μπούκωμα του παιδιού και δε συντρέχει λόγος ανησυχίας.

  • Πότε ο βήχας είναι ανησυχητικό σύμπτωμα και θα πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού;

Κ.Ντ.: Ο βήχας θα πρέπει να ελεγχθεί από τον ειδικό όταν:

  • Όταν το παιδί σας πάσχει και από χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού, όπως είναι το άσθμα, ή άλλο σοβαρό χρόνιο νόσημα.
  • Όταν το παιδί σας βήχει επίμονα και κατά τη διάρκεια την νύχτας.
  • Αν το παιδί σας βήχει και έχει ταυτόχρονα:
    – Πυρετό
    – Εμετούς
    – Δυσκολία στην αναπνοή ή ακούγονται «γατάκια» την ώρα που αναπνέει
    – Πονάει όταν βήχει στο θώρακα
  •  Βήχει για περισσότερο από 10-15 ημέρες
  • Βήχει κυρίως τη νύχτα
  • Αν αντί να περνάει σταδιακά γίνεται όλο και χειρότερος.
  • Αν η χροιά του βήχα θυμίζει γαύγισμα σκύλου, οπότε πρόκειται για λαρυγγίτιδα. Μια κατάσταση που για τα παιδιά κάτω των 6 ετών μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη για τη ζωή τους αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
  •  Υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ανακουφίσουν τα πρώτα συμπτώματα;

Κ.Ντ.: Αν συνυπάρχει καταρροή ή μπούκωμα, οι συχνές ρινοπλύσεις βοηθούν σε κάποιο βαθμό στον περιορισμό του βήχα και δε χρειάζεται πέρα από την υπομονή και το καλό καθάρισμα της μύτης να κάνετε κάτι άλλο.

Αν ο βήχας διαρκεί αρκετές ημέρες και συνοδεύεται από πυρετό ή άλλο σοβαρό σύμπτωμα, το παιδί βήχει και κατά τη διάρκεια της νύχτας, να το πηγαίνετε να το εξετάζει ο παιδίατρος. Με το αυτί και έτσι όπως ακούγεται ο βήχας δεν μπορεί ο παιδίατρος αν δεν εξετάσει το παιδί να ξέρει ποιο είναι το αίτιο του βήχα και να σας δώσει κατάλληλη θεραπεία.

Τις περισσότερες φορές την εποχή αυτή, πρόκειται για ιογενή βήχα που θα κάνει ένα κύκλο ημερών και θα υποχωρήσει από μόνος του.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ότι ο βήχας είναι μια προσπάθεια που κάνει ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει και να απαλλαγεί από αυτό που ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα.

Αν, δηλαδή, στο αναπνευστικό σύστημα του παιδιού υπάρχουν βλέννες, που παράγονται σαν αντίδραση στο λοιμώδες ή στο αλλεργικό αίτιο, ο βήχας βοηθάει και τον χρειαζόμαστε για να βγάλει τις βλέννες αυτές και δε θέλουμε να τον σταματήσουμε.

  • Πρέπει να δίνουν οι μαμάδες από μόνες τους αντιβηχικά στο παιδί;

Κ.Ντ.: Το πρόβλημα με το βήχα είναι ότι ενοχλεί και ανησυχεί τους γονείς περισσότερο από όσο πρέπει και τους αναγκάζει να ζητούν επίμονα από τον παιδίατρο κάποιο φάρμακο (σιροπάκι για το βήχα το ονομάζουν) προκειμένου να μην ακούνε το παιδί τους να βήχει.

Τα φάρμακα για το βήχα δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και θα πρέπει να χορηγούνται μόνο για την αιτία που προκαλεί το βήχα και μόνο μετά από τη συμβουλή του παιδιάτρου.

Μη δίνετε από μόνοι σας φάρμακα στα παιδιά επειδή κάποια άλλη φορά σας το είχε δώσει ο Παιδίατρος ή σας το σύστησε ο Φαρμακοποιός.

ΜΕΓΑΛΗ προσοχή στο πού και πώς αποθηκεύετε τα αποσυμφορητικά της μύτης και τα αντιβηχικά φάρμακα. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά έχουν υποστεί δηλητηρίαση καταπίνοντας το περιεχόμενο από τα σκευάσματα αυτά.

Ολα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες από ελαφρές μέχρι σοβαρές και κανείς θα πρέπει να ζυγίζει την πιθανή παρενέργεια σε σχέση με το τι όφελος θα προκύψει για το παιδί.

ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΟ ΒΗΧΑ

ΜΗ ΖΗΤΑΤΕ ΕΠΙΜΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΕΙ ΕΝΑ ΣΙΡΟΠΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΒΗΧΑ.

ΖΗΤΕΙΣΤΕ ΤΟΥ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΒΗΧΑ.

Σε κάθε περίπτωση, να τηλεφωνείτε στο γιατρό σας και να τον συμβουλεύεστε.

  • Προληπτικά τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να δυναμώσουν και να προστατέψουν τον οργανισμό του παιδιού τους;

Κ.Ντ.: Να φροντίζουν τα παιδιά τους να τρέφονται επαρκώς και σωστά (πυραμίδα διατροφής, Μεσογειακή διατροφή), να κοιμούνται τουλάχιστον 8-10 ώρες ύπνο την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία τους και να διασκεδάζουν με ενεργητικό παιχνίδι στο ύπαιθρο όσο πιο συχνά γίνεται. Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής (αερισμός των χώρων, πλύσιμο των χεριών, αποφυγή πασχόντων κ.λπ.) βοηθάει σημαντικά ώστε να προστατευτεί το παιδί από τις εποχιακές λοιμώξεις.

Σίγουρα, όμως, ένα από τα καλύτερα και αναντικατάστατα μέσα στα χρόνια μας είναι ο εμβολιασμός των παιδιών, που θα πρέπει να γίνεται απαρέγκλιτα σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

  • Ποια παιδιά συστήνετε εσείς οι παιδίατροι να εμβολιάζονται και έναντι ποιων λοιμώξεων;

ΌΛΑ τα υγιή παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται με ΟΛΑ τα εμβόλια που προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, που εύκολα ο κάθε γονιός μπορεί να το βρει και να το «κατεβάσει» από το λινκ του υπουργείου Υγείας, ή να το ζητήσει από τον παιδίατρό του. https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/emboliasmoi

Τα παιδιά που πάσχουν από κάποιο νόσημα είτε οξύ είτε χρόνιο, δεν είναι απαγορευτικός οπωσδήποτε ο εμβολιασμός τους και μπορούν μετά από συνεννόηση με τον παιδίατρο να εμβολιαστούν με τα περισσότερα από τα εμβόλια, τις περισσότερες φορές.

  Κωνσταντίνος Ι. Νταλούκας,
                                                   Παιδίατρος,
                                                  Πρόεδρος της  Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής

 

Πηγή: infokids.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.