Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν: Σήμερα στη Βοστώνη και αύριο στην Αστόρια, ο θεατρικός μονόλογος με τη Χρ. Αλεξανιάν

Kourtian-Boston

Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν αποτελούν μια παράσταση – μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) και τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Ανζέλ Κουρτιάν.  Σε αυτό η ίδια η Ανζέλ Κουρτιάν, επιζήσασα της Γενοκτονίας των Αρμενίων και ως πρόσφυγας πλέον στην Ελλάδα, καταγράφει τις αναμνήσεις της από την Καταστροφή της Σμύρνης όπως την έζησε ως αυτόπτης μάρτυρας.

Σήμερα Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, την παράσταση θα απολαύσουν οι Ομογενείς μας στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βοστώνης.

Πρόκειται για μια παράσταση ιστορικού ενδιαφέροντος που υπογραμμίζει τα λάθη του παρελθόντος και που παράλληλα διατηρεί την μνήμη, καθώς το πανανθρώπινο δράμα του πολέμου και της προσφυγιάς ζωντανεύουν επί σκηνής μέσα από τη διήγηση της ηρωϊδας.

Αυτές τις ημέρες, η παράσταση παρουσιάζεται στις Η.Π.Α., κατόπιν ενδιαφέροντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρου και του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα, η παράσταση παρουσιάστηκε -με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη- στις 6, 7 & 8 Δεκεμβρίου, με το κοινό να την υποδέχεται με περισσή συγκίνηση, στην κατάμεστη αίθουσα του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην Αστόρια. Στον ίδιο χώρο, μάλιστα θα παρουσιαστεί εκτάκτως και αύριο Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, ενώ όπως ήδη αναφέρθηκε σήμερα (14-12) γίνεται η παρουσίασή της στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βοστώνης.

Προπώληση εισιτηρίων για την Νέα Υόρκη στο: https://www.eventbrite.com/e/the-notebooks-of-anzel-kourtian-tickets-74387281361?fbclid=IwAR3d2uqfEyiAMNhtn0L9rnCrVvkeyxqMGKBQQ3T6P0yTvni4E3TR6yBKkXk

τετράδια-ΝΥ

3η χρονιά παραστάσεις

Από την πρεμιέρα της παράστασης στο Άλσος Νέας Σμύρνης το Σεπτέμβριο του 2017 και στη συνέχεια στην Αθήνα, στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» της Σύρου, στη Χαλκίδα, στην Πάτρα, στην Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά), στη Σκιάθο, στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στο Λαύριο, στον Πειραιά, στη Λάρισα, στα Γιαννιτσά, στο Σοχό, στην Ασπροβάλτα, στις Σπέτσες, στην Κόρινθο, στο Λουτράκι, στη Δράμα, στην Κω και στην Αίγινα, Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν έχουν χειροκροτήσει μέχρι σήμερα πάνω από 25.000 θεατές. Η παράσταση έχει αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, τόσο για τη διασκευή του ομότιτλου βιβλίου, όσο και για την καθηλωτική ερμηνεία της Χριστίνας Αλεξανιάν ως Ανζέλ Κουρτιάν, συνεχίζοντας τη δυναμική της πορεία για 3η χρονιά.

Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν στο εξωτερικό

Εκτός από τις Η.Π.Α., όπου ταξιδεύει αυτές τις ημέρες, η παράσταση έχει ανεβεί με επιτυχία και στην:

ΚΥΠΡΟ: Η παράσταση παρουσιάστηκε κατόπιν πρόσκλησης της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου στην Λευκωσία στις 13.11.2018.

ΓΑΛΛΙΑ: Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 104η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων η παράσταση παρουσιάστηκε στο Παρίσι, στο Théâtre Municipal Berthelot του Montreuil στις 24.04.2019 και  στο  Auditorium Niedermeyer του Issy Les Moulinaux στις 25.04.2019. Οι παραστάσεις δόθηκαν στα ελληνικά με γαλλικούς υπέρτιτλους

Η υπόθεση του θεατρικού μονόλογου

  1. Γενοκτονία των Αρμενίων.
    Χρόνια μετά, η Ανζέλ Κουρτιάν, ζώντας πια στην Ελλάδα, αφηγείται το οδοιπορικό του διωγμού της οικογένειάς της και ολόκληρου του έθνους της. Η μάνα-μοδίστρα. Οι δυο της αδελφές. Τα πρώτα ευτυχισμένα χρόνια. Και ύστερα βιώνουν τις συνέπειες της διαταγής εξολόθρευσης των Αρμενίων. Γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ένα οδοιπορικό από την Προύσα ως τη Σμύρνη… Και από εκεί στην Κρήτη και την Κοκκινιά. Ο πόλεμος και η προσφυγιά καταγράφονται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, της μικρής Ανζέλ. Με τον φόβο και τον θάνατο… Με τα γέλια και τις χαρές… Με τις μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή της.

«Έκανα κρυφά-κρυφά τον σταυρό μου. “Παναγιά μου, σε τι φταίξαμε; Σώσον Κύριε τον λαό σου” έλεγα από μέσα μου. Όσοι ήμασταν στις άμαξες, νιώθαμε άσχημα γι’ αυτούς που περπατούσαν, γιατί δεν αντέχανε απ’ τις καμιτσιές κι έπεφταν στα χαντάκια. Αν ήταν δυνατόν να αναφτούν καντήλια για όσους πέθαναν στο δρόμο, θα είχε φωτίσει η νύχτα και θα ’χε γίνει μέρα».

Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν. Μια αληθινή ιστορία. Μια συγκλονιστική μαρτυρία. Η Ανζέλ Κουρτιάν θυμάται τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της… Μέσα από τα μάτια της βλέπουμε την ιστορία του Αρμενικού λαού και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Όπως τα έζησε η ίδια… Όπως τα βίωσε ένα μικρό παιδί. Όπως τα έγραψε αργότερα, στα μαθητικά τετράδια των εγγονιών της…

Συντελεστές της παράστασης
Θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χριστίνα Αλεξανιάν

Στα ηχογραφημένα τραγούδια της παράστασης συμμετέχουν:

Φωνή: Μαρία Σπυριδωνίδου

Πολίτικο λαούτο – Μπαγλαμάς: Κώστας Γεδίκης

Βοηθός Σκηνοθέτη – Οργάνωση Παραγωγής: Κώστας Καρασαββίδης

Σκηνικά – Κοστούμια: Μυρτώ Καραπιπέρη

Μοδίστρα: Πέννυ Τσομπανάκη

Φωτογραφίες: Δημήτρης Καλογερής

 Trailer: Κώστας Κουφιόπουλος

 Γραφίστας: Γεράσιμος Αμπάτης

POST A COMMENT.