ΕΕ: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο για Τουρκία

Ελλάδα-ΕΕ

Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου δηλώνει ότι βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς εξέφρασε την «ανησυχία» της για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες και ο Γιοζέπ Μπορέλ, ο νέος αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η συμφωνία προκαλεί σοβαρή «ανησυχία». Παράλληλα, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε ο Μπορέλ, σύμφωνα με το «ΑΠΕ-ΜΠΕ» και πρόσθεσε ότι η συμφωνία «θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας (που μετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ) ζήτησε τη ρητή καταδίκη της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, αλλά και κυρώσεις σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν οι δύο πλευρές. Οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημείωσε ο κ. Δένδιας, στο οποίο θα μετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για τη στήριξη της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Ολλανδίας. Με τον Ιταλό ομόλογό του υπήρξε συνεννόηση για επίσκεψη του κ. Δένδια στη Ρώμη, το προσεχές διάστημα.

«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», δήλωσε ο κ. Δένδιας από τις Βρυξέλλες.

«Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», πρόσθεσε. Και συμπλήρωσε: «Εξήγησα, επίσης, με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, σε ερώτηση που τέθηκε στον κ. Μπορέλ για το κατά πόσο η συμφωνία είναι παράνομη, αυτός απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

«Δεν είπα ποτέ πως η συμφωνία είναι παράνομη», δήλωσε χαρακτηριστικά και δεδομένου ότι δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα ακόμα οι κοινοτικές υπηρεσίες ως προς τη συμφωνία πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν μετά από πολιτική συζήτηση «ότι ορισμένες χώρες ειδικότερα η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μεγάλο πρόβλημα γιατί οι θαλάσσιες ζώνες που μοίρασαν η Τουρκία και η Λιβύη περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά και την Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «παρακολουθούμε από κοντά το θέμα έχοντας ως αρχή ότι η συμφωνία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, δεν λέω ότι δεν το σέβεται αλλά είπα ότι υπάρχουν προβληματισμοί που εξετάζονται».

«Άκυρη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης» λέει ο Λίβυος πρόεδρος της Βουλής

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα έρχεται το σύνολο της επιστολής του Προέδρου της Βουλής της Λιβύης Aguila Saleh Eissa προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με την οποία παραθέτει τους λόγους για τους οποίους το πρόσφατο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι στην ουσία άκυρο.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης αμφισβητεί την εγκυρότητα της συμφωνίας αλλά και τη νομιμότητα της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζει παράνομη οντότητα, καταγγέλλει ότι στόχος του μνημονίου είναι «η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης, του εναερίου χώρου, των λιμένων και των χωρικών υδάτων της από τα τουρκικά στρατεύματα» και αναφέρει ότι το μνημόνιο «δείχνει εν πολλοίς άγνοια της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων/ζωνών δικαιοδοσίας μεταξύ του κράτους της Λιβύης και της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Aguila Saleh Eissa θα βρεθεί την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα.

POST A COMMENT.