Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: «Αδικαιολόγητη» η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ επέκρινε σήμερα την “αδικαιολόγητη” στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Τουρκία στη Συρία, χωρίς ωστόσο να την καταδικάσει, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

“Η Τουρκία μας έφερε σε μια τρομερή κατάσταση με αυτήν την αδικαιολόγητη εισβολή”, δήλωσε στο Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ στις Βρυξέλλες, ένα κέντρο ερευνών, προτού αναχωρήσει για την έδρα του ΝΑΤΟ στην βελγική πρωτεύουσα.

“Ωστόσο δεν πρόκειται να αρχίσουμε πόλεμο με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, έναν καλό σύμμαχο από την ένταξή του το 1952″, πρόσθεσε.

Ο Μαρκ Έσπερ προειδοποίησε ωστόσο την Άγκυρα και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Ο ηγέτης της Τουρκίας προχωράει προς τη λάθος κατεύθυνση σε πολλά θέματα, γυρνώντας μάλλον στην τροχιά της Ρωσίας παρά του ΝΑΤΟ”, προειδοποίησε.

“Θα πρέπει να εργαστούμε μαζί με την Τουρκία για να ξαναγίνει ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος”, σημείωσε.

“Σήμερα δεν έχουμε λύση, αλλά οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό”, διευκρίνισε.

Ο Έσπερ αιτιολόγησε παράλληλα την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτικών που στρατοπέδευαν στην Συρία στη ζώνη στην οποία έγινε η τουρκική στρατιωτική επέμβαση. “Η αμερικανική απόφαση για την απόσυρση λιγότερων από 50 στρατιωτών ελήφθη μετά την απόφαση του Ερντογάν να διασχίσει” τη μεθόριο με τη Συρία, εξήγησε.

“Δεν ήμασταν διατεθειμένοι να βάλουμε 50 στρατιώτες ανάμεσα σε 15.000 στρατιώτες και την (κουρδική) πολιτοφυλακή. Δεν ήμασταν διατεθειμένοι να μπούμε σε μια μάχη με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε και σημείωσε: “Δεν είναι δυνατόν να αντιτάξουμε δυνάμεις σε αυτές ενός άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ”.

“Κανένας δεν προσέφερε μια καλύτερη εναλλακτική λύση”, απάντησε επίσης στους επικριτές.

Ο Έσπερ διαβεβαίωσε τέλος ότι η σχέση με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) “ήταν και είναι πάντα καλή”.

“Η δέσμευσή μας απέναντί τους δεν αφορά την ίδρυση ενός αυτόνομου κράτους ή το να τους υπερασπιστούμε κατά της Τουρκίας. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια”, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Ο ίδιος πρόσθεσε εξάλλου ότι “ούτε έχει δει ούτε έχει διαβάσει τις λεπτομέρειες” της γερμανικής πρότασης για την δημιουργία μιας “ζώνης ασφαλείας υπό διεθνή έλεγχο” στη βόρεια Συρία, αλλά διευκρίνισε ότι είχε “σύντομες συνομιλίες με τη Βρετανία και τη Γαλλία” για την εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Facebook Comments

POST A COMMENT.