Δήλωση Μενδώνη για την ελλειπή συντήρηση των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο

marmara_elgin

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε «προσβλητική» για τα γλυπτά του Παρθενώνα την κατάσταση συντήρησης τους από το Βρετανικό Μουσείο.

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων δήλωσε χαρακτηριστικά:
“Η κατάσταση, έτσι όπως παρουσιάζεται στις σχετικές φωτογραφίες που σήμερα δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, είναι πολύ απογοητευτική για το Βρετανικό Μουσείο και εξαιρετικά προσβλητική έναντι των εκθεμάτων, όταν μάλιστα τα εκθέματα είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα το Βρετανικό Μουσείο, ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τον Παρθενώνα”.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, μιλώντας σε ελληνικό κανάλι, ανέφερε πως τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν απειλούνται και ότι η ειδική ομάδα συντήρησης των κτιρίων παρακολουθεί τους χώρους.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία μούχλας στην Πινακοθήκη Νταβίν. Το ζήτημα της εισροής ύδατος αντιμετωπίστηκε, όταν συνέβη το περιστατικό και δεν συνέβη σε περιοχή με γλυπτά. Εκτιμούμε ότι τα σημάδια των πάνελ της οροφής δεν είναι ελκυστικά, αλλά τα αντικείμενα δεν απειλούνται. Η διατήρηση της συλλογής είναι υψίστης σημασίας για το Βρετανικό Μουσείο και η ομάδα μας «Συντήρηση και Κτίρια» παρακολουθεί συνεχώς όλους τους χώρους στους οποίους στεγάζεται η συλλογή. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τα Γλυπτά στη συλλογή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.