Facebook χωρίς τα likes γίνεται;

facebook

Πρόσφατα, το Facebook ενημέρωσε τους χρήστες του ότι ξετάζει το ενδεχόμενο να μην προβάλλει πλέον δημόσια τον αριθμό των likes στις αναρτήσεις τους, προκαλώντας τους ανάμεικτα συναισθήματα και ποικίλες αντιδράσεις. Σύμφωνα με εκπροσώπους του Facebook, οι χρήστες θα μπορούν οι ίδιοι να δουν πόσα likes έχουν συγκεντρώσει οι αναρτήσεις τους, αλλά οι φίλοι τους και οι υπόλοιποι χρήστες δε θα μπορούν.

Η είδηση ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης σχεδιάζει να μην προβάλλει δημόσια τον αριθμό των likes στις αναρτήσεις τους προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις κυρίως στους χρήσες εκείνους που έχουν κτίσει ολόκληρες καριέρες πάνω στον αριθμό των likes και ήταν αναμενόμενο να απογοητευτούν με τις αλλαγές που σχεδιάζει το Facebook.
Η μερίδα των χρηστών που  περισσότερο του influancers, αυτή τη σύγχρονη μάστιγα οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η απόκρυψη των στατιστικών στοιχείων δημοτικότητας των αναρτήσεων τους θα τους στερήσει τη δυνατότητα να προβάλλουν και να προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες.
Υπήρξε, ωσστόσο, μεγάλο ποσοστό χρηστών που υποδέχτηκε με ανακούφιση την είδηση. Αυτοί είναι οι πιο επιλεκτικοί, που σχολιάζουν ότι τον τελευταίο καιρό το Facebook είχε εξελιχτεί σε μια «δικτατορία» των likes, όπου προβάλλονταν μόνο όσες αναρτήσεις είχαν πολλά likes, ασχέτως με το περιεχόμενο τους, ενώ όσοι χρήστες είχαν μικρό αριθμό φίλων και ως εκ τούτου λίγα likes αισθάνονταν ότι ήσαν ουσιαστικά «αόρατοι» στην πλατφόρμα.
Ήδη, το Instagram -που ανήκει στο Facebook- έχει εφαρμόσει την πολιτική απόκρυψης των likes στις αναρτήσεις των χρηστών σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Νέα Ζηλανδία.
Η αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά επί της ουσίας, μειώνοντας την πίεση των χρηστών να κερδίσουν την επιδοκιμασία του κοινού, εστιάζοντας την προσοχή περισσότερο στο ίδιο το περιεχόμενο της ανάρτησης και λιγότερο στο πόσο δημοφιλής είναι.
Η τεράστια εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η προσήλωση σε αυτά των χρηστών έχουν οδηγήσει σε ένα χρονοβόρο και ψυχοφθόρο “κυνήγι των likes”.
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες η εμφάνιση των likes έχει επιφέρει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διάσταση στα κοινωνικά δίκτυα με πιθανές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των χρηστών.
Μια έρευνα που έγινε το 2017 στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι, από όλες τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, το Instagram είχε τη χειρότερη επίδραση στην ψυχική υγεία των νέων. Η ενασχόληση για περισσότερες από δυο ώρες την ημέρα με τα κοινωνικά μέσα έχει άμεση σχέση με αυξημένα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και κακού ύπνου, ανέφερε η έκθεση.
Το 2016, μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελας (UCLA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των likes σε μια ανάρτηση και είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε ενα πόστ αν πολλοί άλλοι άνθρωποι έχουν ήδη πατήσει το like.

Facebook Comments

POST A COMMENT.