Θύελλα μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης έφεραν οι τροπολογίες Βρούτση για τις απολύσεις

Οι τροπολογίες που έφερε προς ψήφιση ο Γιάννης Βρούτσης λίγο πριν κλείσει η κοινοβουλευτική συζήτηση για το διυπουργικό πολυνομοσχέδιο προκάλεσαν σκληρή σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Αφορμή για την πολεμική ατμόσφαιρα στάθηκε η κίνηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να καταθέσει δύο τροπολογίες στο παρά πέντε της ψηφοφορίας για το διυπουργικό νομοσχέδιο. Αυτό εξόργισε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αποχώρησαν, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, αλλά και για αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση επέστρεψαν στην αίθουσα για την ονομαστική ψηφοφορία για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Πρόκειται για τρεις εμβληματικές για την προηγούμενη κυβέρνηση διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, που αφορούν την θεσμοθέτηση του βάσιμου λόγου απόλυσης στο εθνικό μας δίκαιο, την συνυπευθυνότητα μεταξύ αναθέτοντος την εκτέλεση εργασίας ή έργου και του εργολάβου ή υπεργολάβου, για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και τις αλλαγές στις ημερομηνίες στην περίπτωση της συμφιλιωτικής διαδικασίας.

Σημειώνεται πως για τις παραπάνω διατάξεις είχαν αντιδράσει έντονα οι εργοδοτικοίφορείς.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση «εξερράγη» με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, αφού δεν υπήρξε καθόλου χρόνος να συζητηθούν οι μείζονος σημασίας τροπολογίες.

Τελικά, εν μέσω καταγγελιών για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» αποχώρησαν από τη συζήτηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25.

Τι προβλέπουν οι τροπολογίες Βρούτση

Οι τροπολογίες Βρούτση προβλέπουν:

  • Την κατάργηση του άρθρου 48 του νόμου 4611/2019 που προέβλεπε ότι μια απόλυση θεωρείται έγκαιρη μόνο αν αιτιολογείται με «βάσιμο λόγο».
  • Την κατάργηση του άρθρου 58 του νόμου 4611/2019 που όριζε ότι όσο βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίλυσης διαφοράς από την Επιθεώρηση Εργασίας, παγώνει η προθεσμία για την κατάθεση από τον εργαζόμενο αγωγής κατά της απόλυσης.
  • Την κατάργηση του άρθρου 9 του νόμου 4554 που προέβλεπε τη συνυπευθυνότητα απέναντι στους εργολαβικούς εργαζόμενους του αναθέτοντος το έργο στους εργαζόμενους.

Το επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας για την ακύρωση της διάταξης που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα είναι πως η ποικιλία των συγκεκριμένων συμβάσεων, η πολυπλοκότητα και η δυναμική τους δεν επιτρέπει τον εντοπισμό αλληλέγγυας ευθύνης μεταξύ αναθέτοντος την εκτέλεση υπηρεσίας ή έργου και του παρόχου αυτής με μέσα και προσωπικό που διαθέτει ο πάροχος. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση θεωρεί πως η διάταξη πρέπει να καταργηθεί ώστε να είναι σαφής η ευθύνη του εργοδότη έναντι των εργαζομένων που αυτός απασχολεί, ανεξαρτήτως των συμβατικών σχέσεων που αναπτύσσει ο εργοδότης με τρίτους ως επιχειρηματίας.

Για την περίπτωση του άρθρου 48 του Ν.4611/2019 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν την διεξαγωγή των ευρωεκλογών τον Μάιο του τρέχοντος έτους, το Μαξίμου αναφέρει πως πρέπει να καταργηθεί, γιατί ανατρέπει την ισορροπία της εθνικής νομοθεσίας σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης. Για την κατάργηση του άρθρου 58 του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, τέλος, σύμφωνα με την τροπολογία, η αναστολή της αποσβεστικής προθεσμίας για την άσκηση της προβλεπόμενης από το νόμο αγωγής για ακυρότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, δημιουργεί χρονική αβεβαιότητα και επομένως παράταση της άσκησης του δικαιώματος του εργαζόμενου με αίτημα την ακυρότητα της απόλυσής του, ή την καταβολή ή τη συμπλήρωση της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης, γεγονός που οδηγεί σε ανασφάλεια δικαίου.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ»

Δηκτικό ήταν το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα μετά την κατάθεση των τροπολογιών Βρούτση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχολιάζει ότι «φέρνουν στα κλεφτά μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, την οποία συνοδεύει με μια φωτογραφία που απεικονίζει την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής με άδεια έδρανα.

Αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έριξαν τα πυρά τους στην κυβέρνηση, με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο να καταγγέλλει τροπολογία κατ’ απαίτηση του ΣΕΒ για να διευκολυνθούν οι απολύσεις.

Τη διαδικασία κατήγγειλε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ ακόμη και ο Κυριάκος Βελόπουλος κατήγγειλε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Το σκληρό «ροκ» που διαδραματίστηκε χθες στη Βουλή, προϊδεάζει για καυτόκοινοβουλευτικό φθινόπωρο.

Η ισχυρή πλειοψηφία που διαθέτει η Νέα Δημοκρατία, της δίνει τη δυνατότητα να περνά ό,τι θέλει και να φέρνει τροπολογίες την τελευταία στιγμή.

Βεβαίως αυτό δεν θα το αφήνει αναπάντητο η αντιπολίτευση, κάτι που φάνηκε και χτες, οπότε οι συνεδριάσεις στη Βουλή αναμένεται να είναι έντονες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως θα ακολουθήσει σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση, με προσωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Καμία περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση, ολομέτωπη επίθεση για νομοθετικές πρωτοβουλίες που πλήττουν τα εργασιακά δικαιώματα» διαμηνύουν από την Κουμουνδούρου.

Και το ΚΙΝΑΛ όμως, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να ασκήσει σκληρή κριτική για κυβερνητικούς χειρισμούς που τους θεωρεί λανθασμένους, ανεβάζοντας τους τόνους σε όλα τα επίπεδα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης προετοιμάζονται ήδη για το φθινόπωρο και περιμένουν στη… γωνία την κυβέρνηση, όταν θα εισαχθεί προς ψήφιση ο προϋπολογισμός του 2020 και το νέο μεσοπρόθεσμο.

Εκεί, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση θα αποκαλυφθούν οι πραγματικές διαθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο οικονομικό της πρόγραμμα, οπότε η κριτική θα είναι ακόμα πιο σκληρή. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, έχοντας ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία εμφανίζεται αποφασισμένη να καταθέτει με συνοπτικές διαδικασίεςνομοσχέδια και τροπολογίες και να προχωρά στην ψήφισή τους.

Και αυτή η τακτική θα εξοργίζει την αντιπολίτευση, οι τόνοι θα ανεβαίνουν και το μόνο σίγουρο είναι πως η μία πλευρά θα ρίχνει τα «βέλη» της στην άλλη.

Πηγή: cnn.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.