Δύο τα θύματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα-Συμβουλές προστασίας από τους ειδικούς

ios-dytikou-Neilou

Δυστυχώς και αυτή τη χρονιά, ο ιός του Δυτικού Νείλου αφήνει θύματα στη χώρα μας, καθώς δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Και τα δύο θύματα του ιού ήταν ηλικιωμένα άτομα, άνω των 80 ετών που δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν των συνεπειών της λοίμωξης που προκάλεσε ο ιός. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα της έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ΕΟΔΥ, η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 77 έτη.

Από την αρχή της φετινής επιδημιολογικής επιτήρησης έως και την Πέμπτη 1η Αυγούστου έχουν καταγραφεί και επιβεβαιωθεί 25 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, τα 17 από τα οποία παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (όπως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 8 δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και η εκδήλωση της λοίμωξης ήταν ήπιας μορφής (εμπύρετο νόσημα).

Από τους 25 επιβεβαιωμένους ασθενείς, οι 10 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία –οι 6 σε κανονικές κλίνες και οι 4 σε ΜΕΘ– ενώ εξιτήριο έχουν λάβει 12 άτομα και ένας ασθενής δε χρειάστηκε καθόλου νοσηλεία.

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) για τα περιστατικά, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού του ΔΝ.

Το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Ε.Ο.Δ.Υ. πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που καταγράφηκαν, φέτος, κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου. Συγκεκριμένα, οι νομοί που έχουμε καταγραφές κρουσμάτων είναι οι:

Πιερίας, Κατερίνης, Πέλλας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Καρδίτσας καθώς και στην Ανατολική Αττική και τα Μεσόγεια.

Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στα μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ανησυχία του για την εμφάνιση νέων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας και εφιστά την προσοχή στη σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας για τα κουνούπια.

Σημειώνεται ότι κατά την περσινή χρονιά, κατεγράφησαν 316 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 50 κατέληξαν ενώ τα περισσότερα περιστατικά κατεγράφησαν στο Νόμο Αττικής.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Τα λάθη και οι εγκληματικές παραλείψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, είχαν αποτέλεσμα ο  ιός  του Δυτικού Νείλου να έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας.

Καθώς αναμένεται να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων είναι σημαντικό να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές ενώ οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν σχολαστικά τα ατομικά μέτρα προστασίας. Επίσης θα πρέπει να ληφθούν εγκαίρως μέτρα προκειμένου να  διασφαλιστεί η επάρκεια σε αίμα και να μην υπάρξει πρόβλημα από τον αποκλεισμό των περιοχών που έχουν κρούσματα της νόσου από την αιμοδοσία όπως έγινε την περσινή χρονιά».

Τι προτείνουν οι ειδικοί για την προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τόσο ο ΙΣΑ όσο και ο ΕΟΔΥ συνιστούν την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο της κυκλοφορίας τους:

  • χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα
  • τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)
  • χρήση κουνουπιέρων εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
  • απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.
  • κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών
  • πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες
  • κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν.

Ρ.Σ.

POST A COMMENT.