Τι αλλάζει με την ψηφιοποίηση των συντάξεων

vroutsis

Η ψηφιοποίηση των συντάξεων είναι ένας από τους κύριους στόχους του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος παρουσίασε στη Βουλή.

Το χρονοδιάγραμμα ψηφιοποίησης των συντάξεων – το σύστημα «ΑΤΛΑΣ»

Σχετικά με την ψηφιακή σύνταξη, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι σε λιγότερο από ένα χρόνο και, συγκεκριμένα, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34,33% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά, ενώ, έως την 1η Ιουνίου 2021, περίπου το 90% των συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά.

Καθοριστικό ρόλο για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα παίξει το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», που συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας.

Αναλυτικότερα το σύστημα «ΑΤΛΑΣ»:

  • Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, στο οποίο καταγράφονται τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.
  • Συγκεντρώνεται η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο, δημιουργώντας, έτσι, τον ψηφιακό ατομικό λογαριασμό ασφάλισης, μία μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού».
  • Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης.
  • Ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.

Επίλυση των εκκρεμών συντάξεων

Στόχος του υπουργού εργασίας, Γιάννης Βρούτση, μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφιακή σύνταξη, είναι η διαμόρφωση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος και κυρίως η άμεση επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων που συσσωρεύτηκαν επί υπουργίας Αχτσιόγλου.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βρούτσης στη Βουλή, τα συσσωρευμένα, μέχρι σήμερα, αιτήματα συνταξιοδότησης προσεγγίζουν τα 470.000 τα οποία περιλαμβάνουν αιτήματα για επικουρικές-εφάπαξ, κύριες συντάξεις, νέες και παλιές συντάξεις χηρείας, άλλες συντάξεις (παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης) και συντάξεις του Γενικού Λογιστηρίου Κράτους.

Facebook Comments

POST A COMMENT.