Εθνικές εκλογές: Μεγάλη νίκη με αυτοδυναμία της ΝΔ

Ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας, με αυτοδυναμία, καταδεικνύουν τα επίσημα αποτελέσματα, με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 98,88%. Η αποχή διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 42%.

Η ΝΔ καταλαμβάνει το 39,85% και με τα υφιστάμενα δεδομένα αποσπά 158 έδρες, βελτιώνοντας το ποσοστό της κατά περισσότερες από έντεκα μονάδες. Το ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 31,53% και 86 έδρες, υποχωρώντας κατά περίπου τέσσερις μονάδες συγκριτικά με την νίκη της τον Σεπτέμβριο του 2015.

Τα δύο μεγάλα κόμματα βελτιώνουν το μερίδιό τους σε σχέση με το 2015, όταν αθροιστικά είχαν στείλει 220 βουλευτές στην εθνική αντιπροσωπεία, ενώ σήμερα εκλέγουν περισσότερους από 240.

Η ΝΔ πλειοψηφεί αυτή την στιγμή σε 49 από τις 59 έδρες της επικράτειας. Προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται η Κρήτη, όπου το κόμμα επικράτησε και στις τέσσερις περιοχές.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Κίνημα Αλλαγής, που βρίσκεται στο 8,09% και στις 22 έδρες. Πρόκειται για ελαφρά βελτίωση σε σχέση με το 6,28% που είχε κερδίσει η τότε Δημοκρατική Συμπαράταξη προ τετραετίας.

Ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα με 5,31%, που αντιστοιχεί σε 15 έδρες. Αυτό σημαίνει πως ο Περισσός διατηρεί την κοινοβουλευτική δύναμή του αλλά υποχωρεί ελαφρά σε ποσοστό.

Στη Βουλή εισέρχονται για πρώτη φορά δύο νέες δυνάμεις, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Η παράταξη του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ αποσπά το 3,69% και 10 έδρες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών του πρώτου εξαμήνου του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 3,44% με εννέα έδρες.

Μεγάλη χαμένη φαίνεται πως είναι η Χρυσή Αυγή, καθότι με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα βρίσκεται στο 2,93% και συνεπώς εκτός κοινοβουλίου για πρώτη φορά από το 2012. Η ΧΑ είχε κερδίσει σχεδόν το 7% στις δεύτερες εκλογές του 2015 και συνεπώς αποδυναμώνεται κατά σχεδόν τέσσερις μονάδες.

Το ενωτικό κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι πρώτες του δεσμεύσεις

Ενωτικό κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας απηύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη μεγάλη νίκη και την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. “Δεν θα διαψεύσω τις ελπίδες κανενός” ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν ζητεί περίοδο χάριτος.

‘”Αναλαμβάνω τη διακυβέρνηση έχοντας επίγνωση της εθνικής ευθύνης” επισήμανε στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Ευχαριστώ του Έλληνες για την εμπιστοσύνη τους… Όλοι να πάμε μαζί, ενωμένοι μπροστά” τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

“Είναι ξεκάθαρη η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Η κοινωνία θέλει να πάμε μπροστά ενωμένοι. Αντλώ δύναμη από την δύναμη του λαού” σημείωσε.

“Θα εργαστώ για να πείσω όλους ότι είμαι πρωθυπουργός όλων… Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Ξέρω τις δυσκολίες που με περιμένουν” επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι με το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου δεν εκφράστηκε απλά η θέληση να κλείσει ένας κύκλος βαθιά επώδυνος, αλλά “η επιθυμία του να μεγαλουργήσουμε στον τόπο μας”.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε παράλληλα μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού, λέγοντας χαρακτηριστικά “να έχετε το βλέμμα σας και την καρδιά σας στραμμένο στην πατρίδα. Δεν είμαστε κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και ελάχιστων απαιτήσεων”.

Δεσμεύθηκε ότι το κύρος της Δημοκρατίας και των θεσμών θα αποκατασταθεί, και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. “Έχω δεσμευτεί για αποτελεσματικό κράτος, χαμηλότερους φόρους και ισχυρή ανάπτυξη” επισήμανε.

“Η Βουλή θα δουλέψει όλο το καλοκαίρι. Ενωμένοι μπορούμε να γράψουμε τη δικιά μας ιστορία… Από αύριο ο ουρανός θα είναι πιο γαλανός και ο ήλιος πιο φωτεινός” τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τσίπρας: Θα δουλέψουμε σκληρά ώστε η ήττα μας να είναι πρόσκαιρη

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε πως ελπίζει η νίκη της ΝΔ να μην οδηγήσει σε φαινόμενα «ρεβανσισμού» και υποσχέθηκε ότι θα οικοδομήσει ένα μεγάλο κόμμα που θα επιστρέψει στην εξουσία.

Μήνυμα πως ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει την οικοδόμηση ενός μαζικού κόμματος στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο ώστε να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στην διακυβέρνηση έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, στις πρώτες δηλώσεις του μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός τόνισε πως όποιος αγωνίζεται ξέρει να χάνει, αλλά και να σηκώνεται όταν πέφτει. «Θα δουλέψουμε με πείσμα το επόμενο διάστημα ώστε [η ήττα] να αποδειχτεί πρόσκαιρη», προσέθεσε.

Μιλώντας στο Ζάππειο ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην εκτίμηση της Singular Logic πως η Κουμουνδούρου αποσπά περισσότερο από το 31% της λαϊκής ψήφου, σημειώνοντας πως πρόκειται για μικρή υποχώρηση συγκριτικά με το σχεδόν 35,5% που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2015. Επισήμανε αιχμηρά πως το κόμμα του δεν υπέστη την «στρατηγική ήττα» για την οποία «πολλοί επιδίωξαν».

Παραδέχτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να μετατρέψει σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του 2015 σε σταθερούς «συνοδοιπόρους», όμως υπογράμμισε επανειλημμένα ότι θα χρησιμοποιήσει το σημερινό αποτέλεσμα ώστε να σφυρηλατήσει βαθιούς και ευρείς δεσμούς με την κοινωνία.

Το σημερινό αποτέλεσμα δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ «εντολή μετασχηματισμού» σε ένα κόμμα με πολλά μέλη και ευρεία βάση πιστών ψηφοφόρων, ένα «μεγάλο, σύγχρονο, μαζικό κίνημα» του προοδευτικού χώρο, είπε.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει ως δυναμική αντιπολίτευση, εστιάζοντας στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Αφήνοντας αιχμές κατά της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι η επάνοδος της ΝΔ στην διακυβέρνηση δεν θα «γίνει αφορμή για ρεβανσισμό» ή για «εκδικητικότητα», ειδικά για κοινωνικά μέτρα που έχει περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βαρουφάκης: Ο λαός τιμωρεί τις κυβερνήσεις που επιβάλουν μνημόνια

“Ο λαός μας τιμωρεί αυτούς που του επιβάλλουν μνημόνια. Άλλη μία φορά ανέτρεψε μία μνημονιακή κυβέρνηση”, είπε ο επικεφαλής του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τα αποτελέσματα της Singular Logic που δείχνουν το κόμμα του ΜέΡΑ 25 να είσερχεται στη Βουλή.

“Το ποσοστό του ΜέΡΑ25 είναι μικρό, αλλά αρκετά μεγάλο για να αλλάξει πολλά, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

“Να θυμίσουμε στους φίλους της ΝΔ ότι η σημερινή ψήφος είναι αρνητική ψήφος που δρομολογήθηκε το βράδυ του δημοψηφίσματος του 2015 όταν ο Αλεξης Τσίπρας ανέσυρε τη ΝΔ και το μνημονιακό χώρο από το καλάθι των αχρήστων και την έβαλε στις ράγες που με μαθηματική ακρίβεια οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα” ανέφερε

“Θα δώσουμε αγώνα για να εξέλθουμε από τη φυλακή χρέους” πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Facebook Comments

POST A COMMENT.