Πώς το κάπνισμα διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου

kapnisma

Το κάπνισμα οδηγεί σε κατακερματισμό του ύπνου, χρόνια αϋπνία, ελάττωση του ύπνου βραδέων κυμάτων με συνέπεια την αύξηση της ημερησίας υπνηλίας.

Συγκεκριμένα, ένας στους έξι καπνιστές δυσκολεύεται να κοιμηθεί και ο ύπνος του είναι λιγότερος από 6 ώρες την ημέρα, ενώ ένας στους τρεις καπνιστές δεν κοιμάται καλάυποφέροντας από ροχαλητό και αποφρακτική άπνοια του ύπνου. 
Το κάπνισμα προκαλεί αυξημένη φλεγμονή του ανώτερου αναπνευστικού που κατά συνέπεια δημιουργεί στένωση και διευκόλυνση σύγκλεισης των ανώτερων αεραγωγών στον ύπνο.

Μην επιτρέψετε στη νικοτίνη να κάνει τα όνειρά σας…καπνό!

«Όσοι καπνίζουν δύο ώρες πριν από τον ύπνο τους, δυσκολεύονται να κοιμηθούν με αποτέλεσμα να ξυπνάνε με αίσθημα κόπωσης. Αν ξεκινήσετε το κάπνισμα ο ύπνος σας δε θα είναι ποτέ ίδιος όπως πριν. Αρκούν 6 δευτερόλεπτα για να φτάσει η νικοτίνη στον εγκέφαλο και να πυροδοτήσει την διαδικασία του εθισμού. Μην επιτρέψετε στη νικοτίνη να κάνει τα όνειρά σας…καπνό!», τόνισε με έμφαση ο ιατρός ΩΡΛ, Γεώργιος Ποταμίτης, μιλώντας σε ιατρική ημερίδα, με θέμα «Το κάπνισμα και οι επιπτώσεις στην υγεία μας»,που διοργάνωσε ο Όμιλος Affidea, ένας από τους μεγαλύτερους φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ευρώπη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα ποσοστά θνησιμότητας από το κάπνισμα. Συγκεκριμένα, πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως το χρόνο από το κάπνισμα, 600.000 θάνατοι είναι αποτέλεσμα του παθητικού καπνίσματος και, αν η καπνιστική συνήθεια συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι το 2030, το κάπνισμα θα κοστίζει 8 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές το χρόνο.

Άλλες αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία

·         το κάπνισμα αυξάνει κατά 80% τον κίνδυνο για την άνοια

·         το μακροχρόνιο κάπνισμα οδηγεί σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 10 έτη,

·         η διακοπή του καπνίσματος στα 60, 50, 40 ή 30 έτη αυξάνει το προσδόκιμο κατά 3,6,9 ή 10 έτη αντίστοιχα

Αυτά τόνισε από την πλευρά της, η πνευμονολόγος φυματιολόγος, Σοφία Ραυτοπούλου, επισημαίνοντας ότι το κάπνισμα είναι εθισμός και «αρκεί μόνο ένα τσιγάρο για να υποτροπιάσει κανείς. Μολονότι το 75-80% των καπνιστών δηλώνει ότι θέλει να διακόψει το κάπνισμα, μόνο το 3-5% το καταφέρνει μόνο του».

Σημείωσε ακόμη, ότι το κάπνισμα ευθύνεται για το 87% των καρκίνων του πνεύμονα, το 30% όλων των καρκίνων, καθώς και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ενώ προκαλεί βλάβες σχεδόν σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, όπως δέρμα, οστά, ουροποιητικό, και είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά. Το κάπνισμα επίσης, συμβάλει στη δημιουργία του καταρράκτη, ο οποίος είναι από τις πρώτες αιτίες τύφλωσης.

Το κάπνισμα είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί

Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Ραυτοπούλου έστειλε το μήνυμα ότι «το κάπνισμα είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί. Η καλύτερη συμβουλή υγείας για τους καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους», αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία και ο ΠΟΥ συνιστούν διακοπή του καπνίσματος και όχι μετακίνηση σε άλλα καπνικά προϊόντα, όπως τα θερμαινόμενα και ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Περιστερίου, καταξιωμένοι Έλληνες ιατροί ομιλητές ανέπτυξαν ενδιαφέροντα θέματα, ενώ αναφέρθηκαν στη λειτουργία του τμήματος μελέτης και αντιμετώπισης του ροχαλητού και της άπνοιας ύπνου του Ομίλου Affidea, το οποίο σε συνδυασμό με την ιατρική υπηρεσία διακοπής καπνίσματος προσφέρει μια ολοκληρωμένη θεραπευτική υποστήριξη σε καπνιστές ρογχοπαθείς και πάσχοντες από υπνική άπνοια. 

Ρ.Σ.

Facebook Comments

POST A COMMENT.