Στην αναμονή για επέμβαση στο καρδιοχειρουργικό του Παίδων «Αγία Σοφία» χρειάζεσαι…πολλή τύχη!

paidwn_agia_sofia

Το βασικότερο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας υπολειτουργεί εδώ και χρόνια και όσο υπολειτουργεί τόσο διογκώνεται η λίστα αναμονής. Το δυστύχημα είναι ότι, προς το παρόν, η μείωση της λίστας δε σημαίνει πάντα ότι τα παιδιά χειρουργήθηκαν αλλά ότι πολλά από αυτά δεν άντεξαν…

 

Ρούλα Σκουρογιάννη
αναδημοσίευση από: dailypharmanews.gr

 

Το διάστημα αναμονής για παιδάκια που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα καρδιάς δε χρειάζεται απλώς υπομονή. Χρειάζεται τύχη… πολλή τύχη ή πολλά χρήματα για να ζητήσουν βοήθεια σε ιδιωτικά χειρουργικά κέντρα. Όσα από τα παιδάκια δεν έχουν είτε το ένα είτε το άλλο, το πληρώνουν με τη ζωή τους, όπως ο τρίχρονος Νάβα από τη Βενεζουέλα και ο 11χρονος Διονύσης, ένα παιδάκι ρομά από την Καλαμάτα. Και οι δύο είχαν καρδιακά προβλήματα και βρίσκονταν στην αναμονή του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» για να εγχειριστούν. Δεν πρόλαβαν, γιατί η αδύναμη καρδιά τους δεν μπόρεσε να υπακούσει στα προγράμματα των αρμοδίων…

Το να μη δίνεται σε παιδιά η δυνατότητα να χειρουργηθούν και η ευκαιρία να ζήσουν, λόγω δυσλειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι τουλάχιστον ανάλγητο αν όχι εγκληματικό. Η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»  –λόγω αδυναμίας του νοσοκομείου να εξυπηρετήσει όλα τα περιστατικά εγκαίρως– προωθεί τα παιδιά από τη λίστα χειρουργείου του «Αγία Σοφία» στο Ωνάσειο ή το ΜΗΤΕΡΑ. Το Ωνάσειο δε δέχεται ανασφάλιστα παιδιά (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), ενώ στο ΜΗΤΕΡΑ οι γονείς επιβαρύνονται με 10.000 ευρώ, επιπλέον του ποσού που θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ για το χειρουργείο και τη νοσηλεία του παιδιού. Άρα, δεν εξυπηρετούνται όλα τα παιδιά, μόνο όσα σταθούν κάπως πιο τυχερά μέσα στην ατυχία τους…

Αφήνουμε, λοιπόν, το 2019 τα πράγματα στην τύχη τους; Ή μήπως όχι;

Το DailyPharmaNews μίλησε με το Γεώργιο Καλαβρουζιώτη, παιδοκαρδιοχειρουργό στο Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών (ΕΚΑΣΚΑΠ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας, ο οποίος μας έδωσε την πλήρη εικόνα της κατάστασης σε αριθμούς και γεγονότα.

Το πολύπαθο Ε.ΚΑ.Σ.ΚΑΠ.

Το καρδιοχειρουργικό κέντρο του νοσοκομείου ή «Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών» (Ε.ΚΑ.Σ.ΚΑΠ.), όπως είναι η ονομασία του, υπολειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2011 -όταν έγινε η συγχώνευση των δύο Καρδιοχειρουργικών Τμημάτων σε ένα και καταργήθηκε το Καρδιοαναισθησιολογικό Τμήμα- παρά το γεγονός ότι είναι το μοναδικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και έχει τις υποδομές και πληροί όλες τις προδιαγραφές για την επιτυχή αντιμετώπιση των περισσότερων παιδικών καρδιοπαθειών.

Το 1986, ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος στο ΕΣΥ και τη χώρα, και το 1993, με υπουργική απόφαση, συγκροτήθηκε το ΕΚΑΣΚΑΠ, το οποίο συμπεριλάμβανε: α. Τα Καρδιοχειρουργικά Τμήματα (2) και την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ), β. Το Καρδιολογικό Τμήμα και γ. Το Καρδιοαναισθησιολογικό Τμήμα.

Για 2 δεκαετίες περίπου, χειρουργούνταν 350 με 400 παιδιά σε ετήσια βάση, αφού τότε το κέντρο λειτουργούσε πέντε ημέρες την εβδομάδα με δύο αίθουσες χειρουργείων και δέκα κλίνες εντατικής για τη μετεγχειρητική νοσηλεία.

Από το 2008 και μετά το προσωπικό άρχισε να μειώνεται. Το 2011, ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Παπασάββας, κλείνει το ΕΚΑΣΚΑΠ, με αφορμή καταγγελία του τότε υπουργού υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία ερευνήθηκε, οι ιατροί παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό και σε δίκη και αθωώθηκαν στα δικαστήρια, αλλά τιμωρήθηκαν από το Κεντρικό Πειθαρχικό του υπ. Υγείας. Για το περιστατικό που περιέγραψε ο κ. Λοβέρδος στη Βουλή και δημοσιεύθηκε από τα περισσότερα ΜΕ, οι υπεύθυνοι της εφημερίδας  ΕΘΝΟΣ καταδικάστηκαν τελεσίδικα σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση των καρδιοχειρουργών του Αγία Σοφία, καθώς και σε αποζημίωση από αστικό δικαστήριο.

Όταν το 2011, η Διοίκηση κατ’ εντολή του υπουργού κ. Λοβέρδου και του διοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Μουσιώνη, έκλεισε το Κέντρο, έκανε λόγο για «αναβάθμισή του», αλλά αυτή δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα τα παιδιά να προωθούνται αλλού.

Ακόμα και να ήταν αλήθεια το επιχείρημα Λοβέρδου -που φυσικά δεν ήταν και διαψεύστηκε στο δικαστήριο- είναι πρωτάκουστο να κλείνει ο υπουργός Υγείας (με τη σύμφωνη γνώμη του manager του νοσοκομείου και του διοικητή της αρμόδιας ΥΠΕ – 1ης) ολόκληρο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα του ΕΣΥ, που πέραν ενός περιστατικού (που και αυτό καταρρίφθηκε) λειτουργούσε άψογα! Για να τιμωρήσει ποιον; Τους γιατρούς που αθωώθηκαν; Γιατί δεν περίμενε την απόφαση του δικαστηρίου; Μήπως αυτό ακριβώς δεν ήθελε να περιμένει; Και ποιον έβλαψε τελικά; Τα εκατοντάδες παιδιά που βρίσκονται στην αναμονή για χειρουργείο καρδιάς… Και ποιον ωφέλησε τελικά;;;; 

Κάτι άλλο που πρέπει να αξιολογηθεί στην περίεργη αυτή ιστορία και διαχείριση της μοίρας του ΕΚΑΣΚΑΠ είναι ότι την ίδια περίπου περίοδο που ελήφθη η απόφαση της «αναβάθμισης» μέσω του κλεισίματος του παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου –όταν πλέον οι επεμβάσεις γίνονταν στο Ωνάσειο και αργότερα στο Μητέρα– δημοσιεύθηκε η κοινή υπουργική απόφαση Λοβέρδου, Σαχινίδη, Κουτρουμάνη (ΚΥΑ Υ4α/οικ. 85649/1-8-2011 ΦΕΚ Β’ 1702/1-8-2011ΦΕΚ Β’ 1702/2011 | et.gr) με την οποία αυξήθηκαν τα νοσήλια που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία για τις παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις…

Η απόφαση υπουργείου Υγείας, της1ης ΥΠΕ και του ΔΣ του Νοσοκομείου για να ανοίξει πάλι το κέντρο λήφθηκε τον Οκτώβριο του 2012, αλλά το Κέντρο ξεκίνησε με απλές επεμβάσεις κλειστής καρδιάς το Μάρτιο 2013, ενώ τον Ιούνιο 2013, εξ αιτίας του περιστατικού της μικρής Θάλειας Πετρίδου, το οποίο το Ωνάσειο παρέπεμπε στο εξωτερικό (!!!) ξεκίνησαν και επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς, έχοντας μόνο ένα κρεβάτι, ενώ στο τέλος του το 2013 προστέθηκε ακόμα ένα.

Από το 2018, στο Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών (ΕΚΑΣΚΑΠ) στο Π.Γ.Ν. Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» υπάρχουν 4 μόνιμοι και 1 επικουρικός Καρδιοχειρουργός και 2 κλίνες στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα, ενώ εδώ κι ένα μήνα προστέθηκε και 3η κλίνη.

Διενεργούνται κάθε χρόνο 51 καρδιοχειρουργικές + 11 θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις = 62 επεμβάσεις / έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010, ένα χρόνο πριν κλείσει το Κέντρο, με 2 μόνιμους + 2 επικουρικούς Καρδιοχειρουργούς -και αναμένεται άλλος ένας μόνιμος Επιμελητής Β’, υπεραρκετοί ακόμα και για μεγάλο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο- και 5 κλίνες στην ΚΕΜ, είχαν γίνει: 120 καρδιοχειρουργικές + 50 θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις = 170 επεμβάσεις.

Παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις γίνονται επίσης και στο Ωνάσειο, το ΜΗΤΕΡΑ και το ΙΑΣΩ, όπου στέλνονται και περιστατικά της λίστας που επείγουν και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα από το Π.Γ.Ν. Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Ποια είναι τα σημερινά δεδομένα για το «Αγία Σοφία»

  • Διενεργείται μία ημέρα χειρουργείου καρδιάς ανά εβδομάδα. Στην πράξη, ακόμα και αυτή η μία ημέρα χειρουργείου χάνεται μερικές φορές, λόγω έλλειψης κλίνης στην ΚΕΜ, οπότε δεν μπορεί να μπει χειρουργείο καρδιάς.
  • Δέκα Αναισθησιολόγοι υπάρχουν συνολικά στο Νοσοκομείο για όλες τις ειδικότητες ενώ υπήρχαν 26 το 2010(!) – Χρειάζονται περισσότεροι Αναισθησιολόγοι
  • Η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) από την επαναλειτουργία της το 2013 ανέπτυσσε δύο κλίνες (το 2011 είχε 6-7 κλίνες). Τώρα, αναπτύσσει τρεις κλίνες. Χρειάζονται τουλάχιστον πέντε κλίνες στην ΚΕΜ. Για κάθε κλίνη χρειάζονται 3-4 νοσηλευτές. Άρα, χρειάζονται 7-8 νοσηλευτές επιπλέον στην ΚΕΜ.
  • Η λίστα χειρουργείου για επέμβαση καρδιάς έχει ήδη 60 παιδιά και διαρκώς μεγαλώνει. Παρομοίως μεγάλη είναι και η λίστα για καρδιακό καθετηριασμό. Ο μέσος χρόνος αναμονής για καρδιοχειρουργική επέμβαση ξεπερνά τους 18 μήνες (σε 17,8 μήνες υπολογίστηκε από την Επιτροπή Χειρουργείου ο μέσος χρόνος αναμονής για επέμβαση καρδιάς στο «Αγία Σοφία»), με ό,τι κινδύνους για την υγεία και τη ζωή τους αυτό μπορεί να συνεπάγεται…

Τι κάνει η διοίκηση του νοσοκομείου

Διοικητής στο νοσοκομείο από το 2010 είναι ο κ. Εμμανουήλ Παπασάββας, που γενικά θεωρείται “καλός μάνατζερ”, αφού έχει τα οικονομικά του νοσοκομείου “τακτοποιημένα” και σύμφωνα με στοιχεία που ο ίδιος είχε παρουσιάσει παλαιότερα, οι λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου -με τον ίδιο αριθεμό ασθενών- είναι μειωμένες στα χρόνια της δικής του διοίκησης. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον κ. Παπασάββα ότι ο διοικητής ενός νοσοκομείου δε φτάνει να είναι καλός λογιστής γιατί ο απολογισμός και το κέρδος δεν αφορά κάποιου είδους εμπόρευμα αλλά ανθρώπινες ζωές και συγκεκριμένα ζωές μικρών παιδιών, για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τα οποία δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο νοσοκομείο… Επίσης, επιτυχία δεν είναι να υπολειτουργείς μία δομή υγείας και να επαίρεσαι για καλή οικονομική διαχείριση!!!

Τι πρέπει να γίνει 

Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με το πότε ήταν η τελευταία επικοινωνία των υπευθύνων του ΕΚΑΣΚΑΠ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα ζητήματα αυτά και ποια απάντηση ή δέσμευση έλαβαν, ο κ. Γ. Καλαβρουζιώτης εξήγησε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επικοινωνεί μόνο με τη Διοίκηση του Αγ. Σοφία και τον Καθηγητή Αυξ. Καλαγκό, ο οποίος έρχεται από τον Ιανουάριο 2018 μία φορά το μήνα και χειρουργεί περιστατικά του Αγία Σοφία. «Συγκεκριμένη δέσμευση δε γνωρίζουμε να υπάρχει, πλην της ανάπτυξης του 3ου κρεβατιού στην ΚΕΜ».

Όταν ρωτήσαμε, πρακτικά, τι θα ήθελαν οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΣΚΑΠ να γίνει άμεσα (για παράδειγμα, συγκεκριμένοι διορισμοί ή άλλη βοήθεια υποδομής) ώστε να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν κλίνες στην ΚΕΜ, η απάντηση του κ. Καλαβρουζιώτη ήταν: «Πρακτικά, αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα είναι να διοριστούν 8 νοσηλευτές ακόμη στην ΚΕΜ, ώστε να ανοίξουν άμεσα άλλες δύο κλίνες ΚΕΜ και να διοριστούν 3 με 4 Αναισθησιολόγοι, ώστε να αυξηθούν και τα χειρουργεία καρδιάς».

Από τις απαντήσεις ενός γιατρού και αφοσιωμένου επιστήμονα που χρόνια τώρα, μαζί με τους άξιους συναδέλφους του, δίνει τη μάχη κοντά στα παιδιά που γεννήθηκαν ή απέκτησαν στα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους κάποιο σοβαρό πρόβλημα καρδιάς,  φαίνεται ξεκάθαρα ότι δε χρειάζονται πολλά για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη ροή των επεμβάσεων και να σωθούν ζωές παιδιών: 2 κλίνες ΚΕΜ, 8 νοσηλευτές και 3 με 4 Αναισθησιολόγοι! Και το κέρδος ανυπολόγιστο αφού μετριέται με ανθρώπινες ζωές!

Αυτό που τελικά λείπει είναι η πολιτική βούληση;

«Και βέβαια δε χρειάζονται πολλά για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη ροή επεμβάσεων και να σωθούν ζωές παιδιών. Αυτό που, όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, λείπει είναι η πολιτική βούληση! Προφανώς, υπάρχουν πιέσεις από τα ιδιωτικά παιδοκαρδιοχειρουργικά κέντρα, ώστε να υπολειτουργεί το Αγία Σοφία», τονίζει και εμείς, πραγματικά, θα θέλαμε να τον διαψεύσουν η πορεία των γεγονότων και η αποκατάσταση της δυσλειτουργίας του ΕΚΑΣΚΑΠ που είναι ύψιστο χρέος των υπευθύνων και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα …

Η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ΕΑΝ ΗΘΕΛΕ, είχε όλο το χρόνο (4,5 χρόνια) για να διορίσει 8 νοσηλευτές ακόμη στην ΚΕΜ και 3 με 4 Αναισθησιολόγους. Αυτή είναι η λύση του προβλήματος που στοιχίζει σε ζωές αθώων παιδιών. Δεν ήθελαν όμως… Το βάρος πέφτει στους επόμενους. Θα θελήσουν; Οψόμεθα!

Facebook Comments

POST A COMMENT.