Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης: Διάλεξη για την Κυπριακή κρίση του 1974

georgios kazamias 2

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο LaTrobe, διοργανώνει μια ειδική διάλεξη με τίτλο «Από τον πραγματισμό μέχρι τον ιδεαλισμό στην αποτυχία: η Βρετανία στην Κυπριακή κρίση του 1974».

Κεντρικός ομιλητής της διάλεξης θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γεώργιος Καζαμίας, ενώ ο χρόνος και ο χώρος διεξαγωγής της θα είναι την Τρίτη 25 Ιουνίου στο Ελληνικό Κέντρο.

Τόσο πριν όσο και μετά το 1974, το ζήτημα της επικράτειας που ελέγχεται από την ελληνική ή την τουρκική πλευρά στην Κύπρο υπήρξε μία από τις σημαντικότερες και διαρκείς πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Με αφετηρία ένα αδημοσίευτο τηλεγράφημα (από τα Εθνικά Αρχεία της Αυστραλίας) που περιγράφει τις μυστικές απόψεις του Ηνωμένου Βασιλείου, στη διάλεξη θα εξεταστεί η στάση των Βρετανών και και σε μικρότερο βαθμό η αμερικανική πολιτική προς την Κύπρο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974. Ειδικότερα, εστιάζεται στην πολιτική για το μέγεθος της επικράτειας που θα έπρεπε να ελέγχεται από την Τουρκία στην Κύπρο, σχετικά με τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την πολιτική και την ενδεχόμενη εφαρμογή της από την Τουρκία, στις αλλαγές της στάσης και της αλληλεπίδρασης μεταξύ της βρετανικής και της αμερικανικής πολιτικής (των James Callaghan και Henry Kissinger αντίστοιχα), για στρατιωτικές αξιολογήσεις και επιλογές στην Κύπρο, και για τους λόγους για τους οποίους τελικά η βρετανική πολιτική στην Κύπρο απέτυχε τον Αύγουστο του 1974.

Ο Γεώργιος Καζαμίας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. BA 1987 (Θεσσαλονίκη), PhD 1990 (Bradford, Ηνωμένο Βασίλειο). Είναι σήμερα (2019) Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Προηγούμενες θέσεις Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών (Θεσσαλονίκη, 1993-94), Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ, Ηνωμένο Βασίλειο (1990-91, 1994-2000), Πανεπιστήμιο Κύπρου (2000-σήμερα). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον εξευρωπαϊσμό, την ιστορία των διεθνών σχέσεων της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης (ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του 20ου αι.), Την οικονομική ιστορία της Κύπρου (1878-1960), τη μικροϊστορία και την προφορική ιστορία, την ψηφιοποίηση αρχεία. Τα διδακτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ευρωπαϊκή ιστορία από τη γαλλική επανάσταση μέχρι τη δεκαετία του 1990. Υπηρέτησε ως Πρύτανης της Σχολής Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2011-2014.

Πληροφορίες:

Πότε: Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, 7:00 μ.μ. Πού: Ελληνικό Κέντρο (Mez, 168 Lonsdale Street, Μελβούρνη)

Facebook Comments

POST A COMMENT.