“Να επιστρέψουμε τα Ελγίνεια στην Ελλάδα” – Επιστολή του λόρδου Κένεθ Κλαρκ 

marbles-parthenon

Μια σημαντική επιστολή-ντοκουμέντο που αφορά το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα -η οποία τάσσεται σαφώς υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών στην Αθήνα- είδε το φως της δημοσιότητας, πρόσφατα.

Πρόκειται για επίσημο έγγραφο, μια επιστολή του διάσημου βρετανού ιστορικού Τέχνης, λόρδου Κένεθ Κλαρκ, ο οποίος διατέλεσε μέλος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, στην οποία διατυπώνεται η θέση πως τα γλυπτά πρέπει να γυρίσουν στην Ελλάδα.

Η άποψη αυτή -διατυπωμένη ήδη από τις 3 Σεπτεμβρίου 1943- έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη θέση του μουσείου ότι τα “Ελγίνεια”, όπως τα αποκαλούν οι Βρετανοί, πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο.

Η επιστολή φυλάσσεται στα αρχεία της Τέιτ Γκάλερι, του εμβληματικού μουσείου τέχνης του Λονδίνου, δε βρίσκεται σε δημόσια έκθεση, ωστόσο τα «Νέα» κατάφεραν και τα επισκέφτηκαν και κατέγραψαν την επίμαχη επιστολή.

Λόρδος Κλαρκ: “Μουσείο Ακρόπολης με λεφτά του βρετανικού κράτους”

Στην επιστολή, ο λόρδος Κλαρκ πηγαίνει ακόμα ένα βήμα παρακάτω εκφράζοντας τη θέση ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να στεγαστούν σε μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, το οποίο οφείλει να χτίσει με δικά του έξοδα το βρετανικό κράτος.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά: «Τα μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν, όχι για να επανατοποθετηθούν στον Παρθενώνα, αλλά για να εκτεθούν σε ένα όμορφο κτίριο στην άκρη της Ακρόπολης, την κατασκευή του οποίου νομίζω ότι θα έπρεπε να πληρώσει η βρετανική κυβέρνηση».

«Θα το έκανα για καθαρά συναισθηματικούς λόγους, ως έκφραση του χρέους που έχουμε στην Ελλάδα» αναφέρει, επιχειρηματολογώντας.

Ωστόσο όπως ξέρουμε το χτίσιμο του μουσείο δεν έλαβε ποτέ βρετανική χρηματοδότηση ως αρωγή, αντιθέτως, οικοδομήθηκε από το ελληνικό κράτος με σκοπό να στεγάσει τα ανεκτίμητα ευρήματα από το βράχο της Ακρόπολης.

Παυλόπουλος: Ενισχύει το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών

«Η παραδοχή του Κένεθ Κλαρκ ενισχύει το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών και χαρακτηρίζει το μέγεθος του πολιτιστικού του ήθους, σε αντιδιαστολή με τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση των υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε αποκλειστική δήλωσή του προς «Τα Νέα».

«Η κατά τ’ ανωτέρω “συνηγορία” του λόρδου Κένεθ Κλαρκ, με την οποία ζητά την επιστροφή και την έκθεση των “Ελγινείων” στην Ελλάδα, προκύπτει από τη μελέτη του Τζέιμς Στέρτον, “Kenneth Clark, Life, Art and Civilisation”, στην οποία καταγράφεται επιστολή του Κ. Κλαρκ, με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 1943 – ήτοι μέσα στη δίνη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου – προς τον ιρλανδό καθηγητή και διάσημο ιστορικό τέχνης Τόμας Μπότκιν, η οποία φυλάσσεται στην Τέιτ Γκάλερι του Λονδίνου» αναφέρει επίσης μεταξύ άλλων ο ΠτΔ.

Πηγή: tanea.gr

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.