Η Κίνα εκτοξεύει με επιτυχία στο διάστημα έναν πύραυλο από πλωτή εξέδρα

piravlos

Η Κίνα έστειλε με επιτυχία στο διάστημα έναν πύραυλο που πρώτη φορά εκτοξεύτηκε όχι από τη στεριά, αλλά από μια πλωτή εξέδρα στην Κίτρινη Θάλασσα, ανοιχτά της ακτογραμμής της Σαντόνγκ, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμά της.

Έτσι έγινε η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που διαθέτει την τεχνολογική δυνατότητα να θέτει σε τροχιά δορυφόρους από εξέδρες εκτόξευσης στη θάλασσα.

Η εκτόξευση από τη θάλασσα προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι της στεριάς, καθώς π.χ. ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευτεί από σημείο πλησιέστερα στον Ισημερινό, κάτι που επιτρέπει την εξοικονόμηση καυσίμων και αυξάνει την ταχύτητά του.

Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος (CNSA) της Κίνας ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε τον πύραυλο τεσσάρων τμημάτων Changzheng 11 (γνωστότερο ως Long March 11), ο οποίος μετέφερε σε τροχιά επτά εμπορικούς και μετεωρολογικούς δορυφόρους.

Φέτος τον Ιανουάριο ο ίδιος μικρομεσαίος πύραυλος, ύψους 21 μέτρων, ο οποίος πρώτη φορά «πέταξε» το 2015, είχε εκτοξευτεί με τέσσερις δορυφόρους από τη στεριά.

Τώρα είναι η πρώτη φορά που η Κίνα χρησιμοποίησε για την εκτόξευσή του μια πλατφόρμα-εξέδρα στη θάλασσα με διαστάσεις 110×80 μέτρων.

«Με την επιτυχή αυτήν εκτόξευση πυραύλου η Κίνα κάλυψε ένα τεχνολογικό κενό» δήλωσε η CNSA.

Η Κίνα έχει καταστήσει ύψιστη εθνική προτεραιότητά της το διαστημικό πρόγραμμα, σε μια εμφανή προσπάθεια να φθάσει στο επίπεδο των ΗΠΑ, ενώ διαβεβαιώνει ότι έχει ειρηνικούς σκοπούς.

Μεταξύ άλλων, σχεδιάζει να αρχίσει την κατασκευή ενός δικού της επανδρωμένου διαστημικού σταθμού το 2020.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.