10.000 συνταξιούχοι καλούνται να επιστρέψουν τα αναδρομικά που έλαβαν

Συνταξιούχοι απόστρατοι κλήθηκαν μετά απο έξι μήνες, να επιστρέψουν τα αναδρομικά των συντάξεων που έλαβαν τον Δεκέμβριο του 2018. 

Μετά από την διαδικασία εκκαθάρισης των πληρωμών αποδείχθηκαν λάθος συνολικά 10.000 πληρωμές, ενώ ελέγχονται άλλες 10.000 για να διαπιστωθεί αν πήραν περισσότερα ή λιγότερα από αυτά που δικαιούνται με τις εφάπαξ αναπροσαρμογές συντάξεων του Νόμου 4575/2018. Τα λάθη έγιναν από εσφαλμένους υπολογισμούς των αρμοδίων υπηρεσιώνκι όχι από δόλο των συνταξιούχων.

Σημαντικός παράγοντας των λάθος πληρωμών ήταν το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήθελε να πληρωθούν τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων μέσα σε διάστημα λίγων ημερών (σχεδόν μίας εβδομάδας από τη ψήφιση του νόμου και πάντως πριν από τα Χριστούγεννα), χωρίς να προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΗΔΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ΓΛΚ και Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) να διασταυρώσουν με ακρίβεια τα στοιχεία και τις μεταβολές των συνταξιούχων που δικαιούνταν επιστροφές από τον Αύγουστο του 2012 και μετά.

Μετά τον δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε τότε, ακολούθησε συνολικός έλεγχος σε όλες τις πληρωμές και, με βάση πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», η εκκαθάριση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έδειξε ότι στους περίπου 130.000 δικαιούχους που δόθηκαν αναδρομικά συντάξεων από τα ειδικά μισθολόγια, σωστές πληρωμές έγιναν σε περίπου 110.000, ενώ σε 20.000 περιπτώσεις υπάρχουν λάθη με περισσότερα και λιγότερα αναδρομικά.

Για την πλειονότητα των δικαιούχων, που είναι περίπου 120.000 απόστρατοι και χήρες αποστράτων, σωστές πληρωμές έγιναν σε περίπου 110.000 δικαιούχους, ενώ για περίπου 10.000 περιπτώσεις από την τελική εκκαθάριση προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», ότι:

  • 147 δικαιούχοι πληρώθηκαν από λάθος υπολογισμούς αναδρομικά από 15.000 ευρώ ως και 38.600 ευρώ, τα οποία θα ειδοποιηθούν να τα επιστρέψουν. Για τις περιπτώσεις αυτές (δικαιούχοι με λάθος ποσά άνω των 15.000 ευρώ) θα σταλούν από τον ΕΦΚΑ-ΓΛΚ ατομικές ειδοποιήσεις όπως αποφασίστηκε σε συσκέψεις των αρμόδιων στελεχών (ΕΦΚΑ και ΓΛΚ), ώστε μέσα σε ένα σύντομο διάστημα (ενδεχομένως και ενός μήνα) να επιστρέψουν τα ποσά σε λογαριασμό που θα τους υποδειχθεί. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε μετά τη λήξη της προθεσμίας τα λάθος αναδρομικά θα βεβαιωθούν στην εφορία ως οφειλή και για την επιστροφή τους οι δικαιούχοι θα πρέπει να προβούν σε ρύθμιση! Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία λήγει στις 30 Ιουνίου και αν δεν δοθεί παράταση τότε τα αναδρομικά που θα καταλογιστούν θα μπορούν να ρυθμιστούν μόνον σε 12 δόσεις.
  • 3.000 με 3.500 δικαιούχοι πληρώθηκαν επιπλέον αναδρομικά με ποσά μερικών εκατοντάδων ως και μερικών χιλιάδων ευρώ και πάντως κάτω των 15.000 ευρώ. Για αυτές τις περιπτώσεις (λάθος αναδρομικά κάτω των 15.000 ευρώ) τα χρήματα θα επιστραφούν με παρακράτηση των επιπλέον αναδρομικών από το ποσό της σύνταξης. Η πρόταση που έγινε στις συσκέψεις των αρμόδιων στελεχών του ΕΦΚΑ είναι να μη γίνει η κράτηση με το 25% της σύνταξης κάθε μήνα, αλλά με μικρότερο ποσοστό, σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοσίου που προβλέπουν την παρακράτηση του 1/10 (10%) της σύνταξης ως τα 1.000 ευρώ και με το 1/6 (16% της σύνταξης πάνω από τα 1.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν δόθηκαν 5.000 ευρώ επιπλέον αναδρομικά και ο συνταξιούχος απόστρατος ή η χήρα απόστρατου παίρνει σύνταξη 1.000 ευρώ, θα έχει κράτηση 100 ευρώ το μήνα για 50 μήνες μέχρι να επιστραφεί το ποσό των 5.000 ευρώ. Αν η σύνταξη είναι 1.200 ευρώ και η επιστροφή αναδρομικών είναι 6.000 ευρώ, τότε η κράτηση θα είναι 100 ευρώ ως τα 1.000 ευρώ σύνταξης (1/10) και άλλα 33 ευρώ (1/6) για τα 200 ευρώ σύνταξης. Συνολικά θα γίνεται κράτηση 133 ευρώ κάθε μήνα για 45 μήνες που θα χρειαστούν για να επιστραφούν τα επιπλέον αναδρομικά των 6.000 ευρώ.
  • 5.000 με 6.000 δικαιούχοι πήραν πολύ λιγότερα από αυτά που δικαιούνται και μάλιστα περίπου 1.000 άτομα βγήκαν με αρνητικά ποσά, δηλαδή όχι μόνον δεν πήραν τίποτε, αλλά ο υπολογισμός που έγινε έβγαλε ότι θα έπρεπε να γυρίσουν πίσω χρήματα παρότι οι αναπροσαρμογές των συντάξεων και η επιστροφή των μειώσεων του 2012 θα έπρεπε να βγάλει μια έστω και μικρή επιστροφή αναδρομικών. Για τις περιπτώσεις αυτές, θα γίνει πίστωση των συντάξεων με τα αναδρομικά που οφείλονται, αλλά δεν είναι βέβαιο αν τα επιπλέον ποσά θα πιστωθούν σε μία δόση ή σε περισσότερες και αν αυτό θα ξεκινήσει τον Ιούνιο ή θα μετατεθεί για τους επόμενους μήνες. Το βέβαιο είναι ότι οι συνταξιούχοι θα δουν επιπλέον ποσά κάποια στιγμή…

Ελέγχονται περίπου 10.000 πληρωμές αναδρομικών συνταξιούχων που ανήκουν σε άλλα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, γιατροί κ.ά.) για εντοπισμό τυχόν λαθών, μιας που και σε αυτές τις κατηγορίες ενδέχεται να δόθηκαν λάθος στοιχεία από τα μητρώα που χρησιμοποιήθηκαν για να βγουν γρήγορα οι πληρωμές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Για τη διαδικασία των διορθώσεων ετοιμάζεται απόφαση που θα περιγράφει τον τρόπο που θα ζητηθούν πίσω τα αναδρομικά από όσους πήραν κατά λάθος περισσότερα και τη χορήγηση των επιπλέον αναδρομικών σε όσους πήραν λιγότερα.

Το γεγονός άλλωστε ότι δόθηκαν λάθος αναδρομικά αποδεικνύεται και από τη μη έκδοση των αποφάσεων για τον τρόπο αναπροσαρμογής των συντάξεων των ειδικών μισθολογίων που θα έπρεπε να έχουν δοθεί στους 130.000 συνταξιούχους, όπως συνέβη και στο παρελθόν όταν είχαν πάρει την επιστροφή του 50% από τις μειώσεις του 2012.

Facebook Comments

POST A COMMENT.