Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), που αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, πολλά ήταν και φέτος τα μηνύματα που “έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου” για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και οι εκκλήσεις για την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας.
Στην επιτακτική ανάγκη δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας!»
Αυτό τονίζει στο μήνυμά του και συμπληρώνει: «Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Οι ωκεανοί είναι υπό πίεση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί επτά εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και καταστρέφει την ανάπτυξη των παιδιών. Πολλοί ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη. Και η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή» τονίζει ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Αναφερόμενος, μάλιστα, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Νότιο Ειρηνικό, όπου είδε «από πρώτο χέρι τις σοβαρές και επιδεινούμενες επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης» υπογράμμισε ότι η ανθρωπότητα πρέπει και μπορεί να κερδίσει αυτή τη μάχη, διότι, όπως τόνισε «υπάρχουν λύσεις».
Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση της Ειδικής Γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ, Φωτεινής Παντιώρα, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
“Σήμερα που η κλιματική αλλαγή απειλεί με έντονο τρόπο τις ήδη λεπτές ισορροπίες του πλανήτη, η «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» χρειάζεται να μνημονεύεται διαρκώς, προκειμένου η παγκόσμια κοινότητα να δεσμευτεί για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Οι σοβαρές και επιδεινούμενες επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής γίνονται πλέον εμφανείς σε όλες τις χώρες του πλανήτη, χωρίς εξαιρέσεις, ενώ και η συχνότητα εμφάνισης των ακραίων καιρικών φαινομένων εντείνεται με εντυπωσιακό ρυθμό καθιστώντας την επιστημονική κοινότητα ανήσυχη.
Η τελευταία δραματική έκκληση της επιστήμης, όπως αυτή ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τον ΟΗΕ, υπογραμμίζει ότι έχουμε μόλις 11 χρόνια προκειμένου να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό και περίπου 25 χρόνια για τον εκμηδενισμό τους. Ειδάλλως, χάνεται ο στόχος συγκράτησης της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C με δραματικές μη-αναστρέψιμες συνέπειες για όλους.
Καθώς η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2019 εστιάζει στην καταπολέμηση της ρύπανσης του αέρα ας αναλογιστούμε όλοι, κράτη και πολίτες, πώς μπορούμε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας προκειμένου να μειωθεί η ποσότητα της παραγόμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και οι αρνητικές συνέπειές της στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην υγεία των ανθρώπων.
Η Γη μας είναι μία και είναι αναντικατάστατη. Οφείλουμε να εργαστούμε όλοι σκληρά για να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας βιώσιμο. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.”
Ρούλα Σκουρογιάννη
POST A COMMENT.